Okno s dívkou a ptáčkem
Dagmar Digma Čechová
Když devatenáctiletého Reného pošle jeho matka na letní převýchovu k otci, nemůže se mu pomstít víc. Pocit frustrace nezmenšuje ani to, že to znamená strávit prázdniny na úchvatném pobřeží Normandie. Dokud se ovšem neobjeví záhadná anglická dívka Gale, která mu nejdříve totálně zamotá hlavu, a pak jednoho dne… nečekaně zemře. Po pár letech se René i díky nově objevenému smyslu života v podobě kreslení obrazů přes tragickou událost přece jen dostane. Alespoň do chvíle, kdy se k němu začnou dostávat podivné informace. Jak to vlastně tehdy v domku s oknem, za nímž dívku s ptáčkem pozoroval, bylo? Podaří se mu dopátrat pravdy o smrti milované dívky?... celý text
(SPOILER) Autorka už po několikáté ukázala, že dokáže vytvořit postavy, které si zamilujete, ale zároveň je nenávidíte. Ani mě se nelíbily Reného výlevy na matčinu adresu. I já bych měla slzy v očích, kdybych se dočkala podobných slov od svého syna. Jenže na druhou stranu má René mé plné pochopení. Připadal si ublížený a ztracený. Bojoval se svými vnitřními pocity, se starými křivdami, a jeho slova byla jeho obranou. Stejně tak ona tajemná dívka: nic o sobě Renému neprozradila, přesto s ním flirtovala a věnovala mu svůj čas. Proto vám bude sympatická. Dala mu naději, kterou mu však vzápětí zase sebrala. A tehdy vaše sympatie ztratí. Tento pocit rozpolcenosti zažívám u příběhů této autorky pravidelně. Nutí čtenáře zamyslet se nad tím, co by vlastně v podobné situaci udělali oni? A to je důvod, proč vás vyprávění zcela pohltí.
Moc krásná kniha české autorky Dagmar Čechové jako její 2 předchozí.
Kniha je krásná, příběh napínavý, milý, o vztahu otce a syna a také matky. Syn se seznámí s otcem a také pozná jednu dívku s ptáčkem. Závěr mě mile překvapil tak vřele doporučuji čte se jedním dechem.
Senzační knížka! Ono se to zkraje tváří jako taková letní, prázdninová love story dvou mladých lidí, nedejte se zmást! Příběh se začne rozbíhat úplně jiným směrem a možná budete, jako já, správně překvapení. Je to tajemné, napínavé a originální.
Od této autorky jsem četla Nejedeš z cesty, z té knihy jsem si odnesla přesvědčení, nejít nikdy ke kartářce. Z této knihy si odnáším výborný čtenářský zážitek, moc mě bavila. Takže do třetice si ,,musím" přečíst autorčino ,,Nemusíš!" :-).
A doporučuji, výborná česká autorka!
Kniha se mi četla velmi dobře, vyhovovaly mi krátké kapitoly, ale stejně každá končila tak napínavě, že mě to donutilo přečíst celou knihu za jeden den. Reného jsem velmi litovala, a jsem ráda, že on sám na konci pochopil, že si má více vážit sám sebe. Postavě Liz jsem ze začátku vůbec nerozuměla, ale když jsem se v půlce knihy dozvěděla její příběh, pochopila jsem ji. Navíc kniha skvěle zachycuje přírodu skotského Wicku. Tahle kniha mě ještě víc navnadila na Skotsko, které už dlouho toužím navštívit, tak snad se tam jednou podívám.
(SPOILER) Včera jsem začala číst, dnes jsem skončila a musím říct, že perfektní! Nejdřív mi připadalo trochu zbytečné poslouchat celý příběh znovu ze strany Liz, ale po pár stránkách mě to zase chytlo, a i když člověk věděl, kam to povede, tak byl stejně napjatej, jak to všechno dopadne. A nakonec dokonalý závěr, kdy člověk čeká, že jí zase padne do náruče, ale zároveň tuší, že on už si váží sám sebe a je zvědavej, jak se s tím popere. Fakt jsem to hltala! Skvělá knížka.
Zajímavý, originální, místy napínavý příběh, který se čte jedním dechem. Autorka dokazuje, že umí psát nejen poutavé ženské romány z českého prostředí. Vřele doporučuji!
(SPOILER) Kniha mě zaujala na první pohled. Skvělé poutavé čtení, láska, trocha tajemna a úžasné přírody. Renému jsem fandila od začátku, postupem času jsem naprosto nechápala Gale (střídala se mi u této postavy nenávist, lítost, ale i pochopení). Konečné vysvětlení mě velmi překvapilo. Vřele doporučuji k přečtení!!!
Vypadá to jako idylický letní příběh devatenáctiletého mladíka a tak trochu tajemné dívky, do které se zamiloval. Později se však odkrývá pozadí celého příběhu a čtenář se nestačí divit. Zpočátku jsem se obávala, že to bude young adult, ale bavilo mě to celou dobu.
Knihu jsem si vybrala podle autorky, protože jsem nedávno četla její Nesejdeš z cesty a ta se mi moc líbila. Anotaci k této knize jsem si přečetla až po dočtení knihy, překvapilo mě, kolik je v ní vyzrazeno z děje. Já jsem naštěstí neznala dopředu žádné detaily, takže o to víc jsem si čtení užila.
Okno s dívkou a ptáčkem obsahuje poutavý příběh napsaný příjemným svižným stylem. Trochu romantický děj se tu střídá s detektivním, laskavá a příjemná atmosféra s nevlídnou a temnou. Je to mix lidských vlastností a emocí, je tu láska a laskavost, ale také hodně nenávisti, vypočítavosti a zloby.
Tento tak trochu tajemný příběh čtenáře pohltí hned na začátku a udrží si pozornost až do konce, čte se velmi dobře.
Okno s dívkou a ptáčkem je autorčina třetí knížka a je úplně jiná, než její předchozí díla. Kdybych ji měla charakterizovat několila slovy, napsala bych, že je to detektivka s nádechem romantiky, okořeněná notnou dávnou cizakrajného koření v podobě Normandie a Skotska, a doplněná zajímavou sondou do lidské duše.
Jestli autorka něco skutečně umí, tak je to psaní rozporuplných postav (jako tomu bylo u Vandy v Nesejdeš z cesty). Takových, kdy se čtenář zmítá mezi tím, že postavu nenávidí a že jí naprosto chápe, protože by třeba v tu chvíli udělal totéž.(?)
Rozhodně doporučuji.
cestování napětí tajemství první láska rodinné vztahy psychologické romány romantika puberta dramata pohled jiné postavy na původní příběh
2020 | Nemusíš! |
2021 | Nesejdeš z cesty |
2022 | Jedna z pěti |
2021 | Okno s dívkou a ptáčkem |
2022 | Co když žádné zítra nebude? |
(SPOILER) Velice čtivý a poutavý román, který je reálný a snadno uvěřitelný.
Kniha je rozdělena do čtyř částí, z toho první část se odehrává v Normandii, kam byl poslán René, co by devatenáctiletý hoch, svou matkou.
René nezvládl udělat maturitu z angličtiny, proto je sem poslán za trest, ke svému otci, kterého téměř nezná.
René je z počátku vzpurný, do Normandie se mu jet nechtělo. Až když potkává dívku Gale a začne malovat, se mu začne v cizí zemi líbit. S dívkou tam zažívá svůj první milostný vztah, Gale mu pomáhá s angličtinou, René se prvně zamiluje. Pak se ale stane neštěstí...
Druhá část začíná po třech letech, kdy René úspěšně dodělal maturitu a vystavuje své obrazy, které se lidem líbí. S životem ale není moc spokojený, spíš se ještě hledá. Chtěl by vědět, co se stalo s dívkou z Normandie. Vydává se do Anglie a posléze do Skotka. Tam potká dívku Ruth, se kterou je mu dobře. Stále maluje a Ruth prodává jeho obrázky u sebe v krámku. Pak ale René zjistí, že nedaleko žije dívka, která je až neskutečně podobná jeho první lásce Gale. Je to opravdu ona a co se dělo v Normandii?
Třetí část je vyprávěna dívkou Gale o letech, který strávila se svou poručnicí v Normandii a neměla to tam právě zrovna lehké.
Poslední část je rozuzlením a vyústěním celého příběhu.
Kniha se četla velmi dobře, líbily se mi krátké kapitoly i střídání vyprávění a různé časové osy. Postav je tam méně, o to více je vykreslen jejich charakter. Nádherně je i popsáno prostředí Normandie i Skotska, až jsem tam nikdy nebyla, dokázala jsem si to velice dobře představit.
Hlavní hrdina René mi byl sympatický, hlavně pak jako starší, když už věděl, kam směřuje a co od života chce a očekává. Ráda jsem se s ním vydávala do vzdálených zemí a prožívala jsem s ním jeho dobrodružství.
Román se mi velmi líbil, dávám proto plný počet hvězdiček a doporučuji.