Oko
Bernard Minier
Martin Servaz série
< 8. díl
Na samotě v horách žije slavný režisér hororových filmů Morbus Delacroix. Přestože propadl šílenství a misantropii, jeho jméno fanoušky děsivých filmů nepřestává fascinovat. A pak dojde k sérii odporných vražd, které by klidně mohly mít původ v jeho tvorbě. Kriminalistu Martina Servaze zavede pátrání až do ponurých kulis továrny na hororové filmy. V hrůzou prosáklých zdech se skrývá nejedno tajemství a na Servaze čeká možná největší záhada jeho kariéry…... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2023 , VoxiOriginální název:
Un œil dans la nuit, 2023
Interpreti: František Kreuzman
(SPOILER) Několikrát jsem se při čtení této knihy musela zarazit, zda čtu opravdu Miniera a ne Thillieze (zejména pak, když Servaz potkal na chodbě Sharka :-), celou dobu jsem se nemohla zbavit pocitu, že tohle všechno už jsem četla v některé z knih Thillieze. Bod dolů srážím za konec - spousta toho zůstala nevyjasněná a nevyřešená, až jsem se i vracela, jestli jsem něco nepřehlídla.
Kniha děsivá celou dobu mi běhal mráz po zádech, atmosféra temná. Příběh vtáhne čtenáře do světa hororové kinematografie, vyšetřování je strašidelné a plno odkazů na hororové filmy...
Co je to za konec?????
Doporučuji Oko je spíš psychologický román, napínavé čtení 4,5*
Já tuto sérii miluji a vždy jsem se na další díl těšila, i když ten poslední byl slabší.
Tomuto nelze upřít dávku napětí, ale zároveň ukápla i slza.
A o hvězdu méně dávám za konec, zde již asi dochází Minierovi nápady, jinak by to takto neukončil a další knihu poprvé úplně vyhlížet nebudu.
Příběh rychle nabírá na tempu, když začnou mít vraždy znaky, které by se mohly vázat k Delacroixově tvorbě. Martin Servaz je znovu na stopě něčemu temnému a záhadnému, a jeho pátrání ho zavede až do ponurých kulis továrny na hororové filmy.
Minierova dovednost v budování atmosféry je nesmírně silná, a čtenáře vtáhne do strhujícího a napínavého příběhu. Postavy jsou věrohodné a složité, což dodává příběhu na autentičnosti. Překvapivé zvraty a nečekané události udržují čtenáře v napětí a zanechávají ho s otázkami až do samého konce.
Čtyři hvězdy dávám kvůli několika drobným momentům, které mohou působit mírně zdlouhavě.
Nicméně, celkově lze říci, že "Oko" je temným a napínavým thrillerem, který si zaslouží pozornost všech milovníků kvalitní detektivky. Bernard Minier opět dokazuje svůj talent pro psaní temných a psychologicky náročných příběhů.
Tohle byla jízda! Minier v nejlepší formě, zápletka točící se kolem režiséra hororových filmů, co se stáhl do ústraní a jeho poslední film, obestřen mnoha legendami, nikdy nešel do kin. Co se stalo během natáčení? A proč najednou umírají lidé, kteří se motali na place?
Minulý Lov jsem celkem potrpěl a obecně jsem měl u Miniera stejný problém jako u Joa Nesbøho - ty nejlepší věci už napsal a teď jen setrvačně pokračuje. Ale Okem mi teď vytřel zrak, sází v textu odkazy na jeden horor za druhým, hraje si s estetikou filmového násilí a noří se do temnoty. Některé momenty patří k těm nejmrazivějším v celé sérii a Servazovi a jeho kumpánům přichystal pár nepříjemných chvilek.
S hororovým žánrem si nehraje účelně, polemiky i násilnostech na plátně i ponoření do problematiky hororu jsou skvělá nadstavba, režisér Morbus Delacroix je uvěřitelnou figurkou trýznící herce na place, aby z nich dostal to nejlepší. Ačkoliv je pár zvratů v ději trochu na sílu, garantuji že knížku budete mít problém odložit. Vtipné je pak pomkrnutí na kolegu Francka Thillieze a encyklopedický výčet zásadních hororů (se seznamem co je must see v závěru).
A cliffhanger na poslední stránce? Dejte mi hned další díl!
vraždy satanismus francouzská literatura režiséři mučení kriminální thrillery hororové filmy
Minier opět nezklamal. Jen jak píše ellescorpio, měla jsem často pocit, že už jsem něco podobného četla. Od Thillieze jsem přečetla jen jednu knihu, tak nevím.