Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech
Karin Novotná
Víte, jak to chodí. Základka je jako zlý sen, obzvlášť když jste knihomolka na prahu puberty a vypadáte trochu jinak než ostatní. Snažíte se zapadnout, anebo těch pár let alespoň přežít. Rebeka věří, že už ji nic nepřekvapí. Pak se ale ukáže, že tu největší bitvu má teprve před sebou. Stačí jedno podivné setkání a už nikdy se nebude dívat na oblohu jako dřív. V bouřkových mračnech se totiž ukrývá něco daleko temnějšího než déšť, hromy a blesky. Proti čemu vlastně bojuje? A existuje způsob, jak to zastavit? Možná si nakonec bude přát, aby ta bouře nikdy neskončila.... celý text
Kniha by se podle obalu neměla soudit, ovšem když se podíváte na obálku Tvorů, pak mi jistě dáte zapravdu, že dokáže zaujmout. Je laděná v odstínech červené a černé s děsivým monstrem se žhnoucíma očima v pozadí. Plačící holčička, spíše mladá slečna se školním batohem a rozštěpem horního rtu v popředí. Kontrast vzbuzující strach. Děti by přece neměly být pronásledovány nočními můrami nýbrž by si měly užívat jistého dětského principu bezstarostnosti nikoliv tvrdé reality nočních můr jenže
Jenže hlavní hrdince, Rebece, je skoro třináct let a co si budeme nalhávat, sedmá třída je peklo na zemi. Děti často bývají převelice kruté, obzvláště vybočuje-li nějaký spolužák/žačka ze „standardu“ třídy a Rebečin rozštěp horního rtu je přesně tím důvodem k šikaně. Naštěstí není na problémy dospívajících sama, kromě rodičů a sestry je tu i spolužák Petr, který Beku (jak si ráda říká) ochraňuje. Není tedy divu, že jedním z největších koníčků hlavní hrdinky je četba. Útěk do světů, které jsou možná snad i zkaženější než realita.
Jednoho dne, když se Beka vrací ze školy, si udělá menší zastávku na dětském hřišti, aby se pohoupala, protože se jí nechce vracet domů. Tam se poprvé setká s Nelou, dívenkou trpící Downovým syndromem, která jí prozradí děsivé tajemství o okřídlených tvorech čekajících v bouřkových mracích na den, kdy budou moct vyhladit lidstvo a zabrat Zemi pro sebe. Dokáže se lidstvo ubránit nebo zhynou v potocích krve?
Přestože sto dva stran není mnoho, je na nich vše, co by dobrý horor měl obsahovat. Charismatická hrdinka, budování napětí, ono tajemné zlo, děsivá atmosféra a ideálně závěr, který by čtenář nečekal. To vše je splněno na výbornou.
Jsou lidé, kteří mají nadání, jisté vlohy, predispozice, chcete-li talent. Jenže talent nestačí, je třeba své schopnosti rozvíjet, a to se Karin Novotné daří. Od povídek ve sbírce Červi v hlavě se Karin dále posunula a rozvinula tak své tvůrčí schopnosti.
Knihu s čistým vědomím a svědomím mohu doporučit všem, kdo má rád horor, české, autory, mystiku, tajemno a nebo si prošel na základní škole peklem.
Ideální jednohubka na pochmurné deštivé odpoledne. Třináctiletou Rebeku si nemůžete neoblíbit, od narození si životem nese mindrák a tak je jí nejlíp, pokud je neviditelná. Téma šikany je nevyhnutelné a já bych nejradši Beku objala a utěšila. Nicméně není to to nejhorší, co jí čeká...
Tempo knížky se pěkně stupňuje, atmosféra byla skvělá a ve finále se autorka s postavami taky úplně nemazlí...
Ocenila jsem Bečin výběr knížek i nadhozené Stanger thinks.
Podle mě je to první Zrnko, které se dá zařadit i do YA, vnitřní síla Beky je doslova nakažlivá a i přes to, co má za sebou, je konec docela nedějeplný... Obálka se mi líbí moc, asi nejvíc z celé edice, křídlotvoři byli dost odporní, a asi budu mít novou asociaci s bouřkou...
Moje prvé Zrnká. A bola som veľmi spokojná.
Autorka dokázala na 100 stranách vytvoriť príbeh, ktorému som verila všetko. Od šikanovania až po strach o vlastný život.
Atmosféra bola vypeckovaná tak dokonale, že som sama mala chuť sa doma zabarikádovať.
Nikdy som nič podobné nečítala, bolo to originálne, bolo to desivé a ja veľmi silno odporúčam!
Rozměrově malá knížka, která předčí svým obsahem. Pro milovníky Stranger Things to je zn. Ideál ;) .
Naprosto skvělé propojení příběhu dospívající dívky Rebeky s rozštěpem, která najde souznění s dívenkou Nelou s Downovým syndromem a její maminkou.
Všichni víme, jak umí být děti kruté a tak nás šikana Rebeky vůbec nezaskočí.... Když ale předpověď počasí upozorní na velkou bouřku, jdou vzhledové problémy stranou, protože Rebeku (a nejen ji) čeká mnohem horší boj, který nemusí mít jasného vítěze...
Knížka se četla úplně sama a jsem z ní nadšená (takže s ní mám ještě plány).
Každý z nás prošel základkou a někteří si i dodnes, po těch letech, pamatují, jak nemilosrdné místo to dokáže být. Rebeka to moc dobře ví. I v sedmé třídě se najdou tací, kteří zesměšňují jakoukoli odlišnost a nepřejícně ztrpčují školní dny. Rebeka je obyčejná holka, až na to, že ne tak úplně. Do nelehkých školních dnů zasáhne jedno podivné setkání s podivnou dívkou a nad městem se začnou stahovat bouřková mračna. Okřídlení tvorové se blíží!
Zrnka temnoty nabízejí nejrůznější podoby hororu a ukazují jeho pestrost. V tom dvanáctém máme YA horor, který cílí na naše dětské strachy a nelehké dny dospívání. Autorka Karin Novotná dala do novely velký kus sebe. Ne jen své životní zkušenosti, ale i lásku k hororu a vliv Stephena Kinga sálá z každé stránky.
Malá Rebeka je sympatickou dětskou hlavní hrdinkou, kterou si čtenář zákonitě prostě musí zamilovat. Neohroženě se pouští do boje se zlem, aby zachránila své město, jeho obyvatele a především své blízké. Mohlo by se jevit jako fantasy, ale zakončení je čistokrevný horor. Tuto útlou knížečku bych asi jako jedinou z celé edice doporučila především mladším čtenářům, kterým by mohla přesně sednou do noty a taky předat spoustu důležitých věcí, na které tu autorka nenásilně upozorňuje.
Milé čtení s příměsí hororu a kapkou autentických autorčiných životních zkušeností, které si zaslouží pozornost. Jestli něco číst při nudných hodinách pod školní lavicí, pak jedině Okřídlené tvory v bouřkových mračnech!
Dvě třetiny knihy celkem průměr, ale závěr byl napsán skvěle. Určitě si od autorky ještě něco rád v budoucnu přečtu.
V prvé řadě bych ráda pochválila obálku, protože do té jsem se naprosto zamilovala :-) A čím víc na ni koukám, tím víc se mi líbí - za mě opravdu skvost :-)
Já musím říct, že jsem se do téhle útlé knížečky opravdu zamilovala :-) Nejen do obálky, ale i do hlavní postavy Rebeky, která je úplně obyčejná holka, chodí na základku, má ráda knížky a má opravdu skvělý vkus na seriály :-D
Jediné čím se liší od ostatních dětí, je vzhled. Má rozštěp a jak známé děti, dávají jí to občas pěkně sežrat :-( V těchto chvílích mi bylo Beky strašně líto, nikdo si nezaslouží, aby ho ostatní ponižovali kvůli tomu jak vypadá :-(
Jednoho dne potká Beka na hřišti Nelu, která je taky něčím výjimečná, tahle moc chytrá holka se pro změnu narodila s Downovým syndromem, ale očividně má v sobě úžasný dar, a to nejen lidi okolo sebe rozesmát, ale také jim navodit pocit, že jsou úžasní a jedineční :-)
Je to právě Nela, která Beku upozorní na blížící se nebezpečí - příchod Okřídlených tvorů z bouřkových mračen. A v tu chvíli začíná to pravé dobrodružství.
Podaří se Bece s pomocí Nely zachránit sebe, svou rodinu a potažmo celý celý svět ?
Pokud máte rádi Stephena Kinga, fandíte seriálu Stranger Things, tahle knížka vám prostě nesmí utéct...
Ale dejte jí šanci i pokud výše zmíněnému nefandíte, Karin si to určitě zaslouží :-) Je to nejen úžasná spisovatelka, která to dle mého ještě jednou někam opravdu dotáhne, ale je také hrozně milý a hlavně skromný člověk, má v sobě pokoru a toho si já nesmírně cením a vážím :-)
Celkem svižná záležitost s lehkým retro nádechem, který je patrný i přes zasazení do moderních kulis. Ono to ani nemůže být jinak, inspirace seriálem Stranger Things je patrná jak z textu, tak i ze samotné obálky. Také se mi zde opět potvrzuje, že aby měly příběhy ten správný tah, měly by být do jisté míry míněny osobně. Myslím, že mnoho čtenářů z cílové skupiny se díky dobře odvedené práci s hlavní postavou dovede s Rebekou velmi snadno ztotožnit a ocení ono závěrečné poselství.
Na druhou stranu, příběh utrpěl pro mne neoblíbeným neduhem, totiž ukázat monstrum příliš brzy. Zhruba ve dvou třetinách tak už téměř vše víme a přemýšlivý typ čtenáře nemá už moc co odhalovat. Po překlopení děje do jiné pozice horroru se tak ztratí část atmosféry; přestože obsahuje dějově silné scény, emoce ze mě už nevykřesaly. Ale pokud si odmyslím, že i blesky emitují UV záření, Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech splnili svůj účel a dostalo se mi čtivého, výrazného příběhu.
Doporučuji milovníkům horroru, Stranger Things a výživných bouřek!
Tato útlá knížečka a sto stránkách je čtivý poklad od začátku do konce. Autorku jsem objevila při čtení sbírky povídek Červi v hlavě a její dílo Houpací křeslo se mi zarylo do paměti.
Příběh obsahuje úžasně napsané postavy a jestli jsem pochopila správně, tak i nějaké prvky z života samotné autorky.
Zmínky o Já legenda nebo Stranger things a dalších mi ukázaly, že máme s autorkou podobný vkus na filmy či seriály. Příběh tak trochu stranger things připomínal, bomba.
Začátek knihy začíná pomaleji, ale postupně nabírá pořádně na obrátkách! Několikrát jsem měla při čtení husí kůži. Autorka na nás napětím a akcí rozhodně nešetří.
Objevují se zde různé potvory, šikana, moře emocí, krev a problémy s kterými se potýká nejedno dítě ve škole. Empatie mi jela na plné obrátky.
Suma sumárum je tahle knížka neskutečně čtivá a já se strašně těším, co si pro nás autorka do budoucna ještě přípraví! Gratuluji a děkuji za knihu.
Karin Novotná - Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech
Počet strán: 98
Vydavateľstvo: @goldendogbooks
Žáner: #horor #fantasy
Opäť sa mi dostali pod ruku Zrnka temnoty
Pri Zrnkach máte istotu, že na málo stranách ste buď znechutený alebo vystrašený na smrť .
V pripade tejto knizôčky som mala pocit, že som sa dostala do sveta mimo realitu, kde sa bojim búrky, pretože neviem čo by v nej mohlo byť skryté.
Nevinne a smutne začínajúci dej malej hrdinky Beky sa pomaly prevrátil do hororového boja o život s tajomnými tvormi z búrkových mračien.
Čo myslite, podari sa Beky zvíťaziť?
Viac prezrádzať nemôžem lebo malý formát ale určite tuto knižku odporúčam, máte sa na čo tešiť
Ďakujem @karin.knihomolka, že si nám knihu poskytla do štafety a ďakujem za príjemnú dávku strachu
Štafeta č. 104
#kniznastafeta #kniznarecenzia #autorskastafeta #podporujemeceskeautory #ctuhoror #zrnkatemnoty #recenzieTerka #milujemeknihy2
Antonacia:
Možná si nakonec bude přát, aby ta bouře nikdy neskončila
Jedinečná knížka, ve které dokonale splývají nostalgie ze školních lavic a současné seriálové a filmové trendy. Svižné a krátké, přitom neuspěchané, napínavé a děsivé přitom neexplicitní a bonusem jsou zajímavé a skvěle napsané postavy.
Miluju Stranger things a vesměs pohádkové fantasy,takže mě příběh chytl hned od začátku. Pozvolný rozjezd následovaný stupňujícím napětím mě nenechal chvíli v klidu. Kdybych nemusela občas odběhnout (v práci), přečetla bych na jeden zátah. Konec taky podle mých představ. Jen tak dál Karin
Skvělá jednohubka na jeden večer plný napětí a husí kůže. Přesně můj šálek kávy. A líbí se mi vkus hlavní hrdinky na seriály i knihy.
"Cítila, jak se jí nestvůrně veliký hmyz zamotává do vlasů a leze po nohách, jako by se snažil najít skulinu, kterou by se dostal dovnitř do jejího těla. Potřásla hlavou a zároveň si předloktím kryla obličej před dalšími útoky. V tu samou chvíli kolem ní neco proletělo, až zavrávorala. Mohutný tvor s párem blanitých křídel zakončených silnými ostrými drápy přistál muži na ramenou...."
Rebeka je dvanáctileté děvče, které trpí rozštěpem horního patra. A když víš, jak se k sobě děti často dokáží chovat hůře než divoká zvěř, je ti hned jasné, že ti Rebeka okamžitě přiroste k srdíčku, obzvláště ve chvílích, kdy ji ostatní děti šikanují a ona si jen přeje zalézt s pláčem do kouta a stát se neviditelnou pro celý svět...
Jednoho dne Rebeka potká holčičku s Downovým syndromem, která jí odkryje děsivé tajemství, co se vlastně skrývá za takovým obyčejným, pošmourným mrakem a její život se obrátí vzhůru nohama. Možná bude nucena předčasně dospět, jenže co když to nezvládne a v kritický okamžik zůstane přispendlena na místě jako motýl, připíchlý špendlíkem ve vitríně? To už budeš muset zjistit sám, milý čtenáři!
Takže - je to již dvanácté Zrnko temnoty od Goldendogu a já si po novelce Pan Nikdo říkala, že stropu už tato edice dosáhla. A ono ejhle! Mrazí mě ještě teď při psaní recenze, protože Karin Novotná jsem doteď doby neznala, ale po menším stalkingu profilu jsem zjistila, že příběh obsahuje nejspíše kus jejího dětství a o to více mě zasáhl přesah knížečky.
Hodnotím 4,5/5 a jsem nadmíru spokojená, protože jsem dostala opět to, co ti GD umí nabídnout - dětskou naivitu versus šílená monstra, jednoduchý nedospělý pohled na svět versus pradávné zlo, stupňující se brutalitu a naprosto famózní, dechberoucí závěr! Jo, přesně tohle zvládne ani ne 100 stran příběhu.
"Pomalu se pootočil, přeměřil si dívku prázdnýma bílýma očima a odhalil v zakrváceném úšlebku téměř nekonečnou řadu ostrých zubů. Mezi nimi se propletl dlouhý tmavý jazyk opatřený na konci přísavkou s dalšími zoubky. V příští vteřině vyrazil směrem k ní...."
Zrnka temnoty jsou moje srdcovka. A Karin nezklamala! Miluju knihy plné fantasy zrůdiček a temných zákoutí. Okřídlení tvorové jsou takové Stranger things po česku a každý správný fanoušek českého hororu by tuto jednohubku měl mít v knihovně.
Náctiletá Rebeka chodící na druhý stupeň základní školy to nemá vůbec jednoduché. Díky vrozené vadě rozštěpu horního patra je do určité míry izolována od svých „normálních“ vrstevníků. Nejbezpečněji se cítí někde v koutě, kde se stává pro své okolí neviditelnou, a čte si. Světlou výjimkou je Petr, který se ji snaží před školními posměváčky chránit.
Rebeka se jednoho dne setkává s mladší dívkou, která mimo to, že je postižena Downovým syndromem, skrývá jedno velké tajemství. Rebeka se od ní dozvídá o podivných okřídlených tvorech, jež se ukrývají v bouřkových mračnech, a ze zvědavosti začne po jejich existenci pátrat. A bouře se blíží...
Karin Novotná na sebe upozornila již v roce 2022, kdy jí v antologii Červi v hlavě vyšly hned tři povídky. Nyní, opět pod křídly nakladatelství Golden Dog, přichází s útvarem delším. Jedná se o novelu, která svým rozsahem krásně zapadá do edice Zrnka temnoty zmíněného nakladatelství a stává se tak jejím v pořadí již dvanáctým kouskem.
Příběh se odehrává v kratším časovém období, je svižný a perfektně se tak hodí na jedno pošmourné nedělní odpoledne.
Autorka využívá všemožných popkulturních odkazů, ať už se jedná o netfixovku Stranger Things nebo díla jejích spisovatelských kolegyň (O dracích a lidech Terezy Kadečkové, Medvěd a slavík Katheriny Arden...), což činí celé dílko atraktivnějším.
Novela se navenek tváří jako fantasy o bájných bytostech, avšak rafinovaně ukrývá daleko hlubší příběh o vnitřní síle, odvaze a přátelství. Karin do něj zakomponovala pořádný kus svého JÁ a o to silnější dílo to je. A víte vy co? I přes krásnou ilustraci Rebeky na obálce jsem si po celou dobu čtení představoval mlaďoučkou Karin.
Knihu bych doporučil všem těm, kdo mají rádi příběhy s dětskými hrdiny, a klidně i odrostlejším dětem odkojeným právě již zmíněným seriálem Stranger Things.
Knihu jsem přečetla za jeden den. Moc stránek nemá a příběh mě chytil od začátku, až dokonce. Za mě hmyzovité potvory nejsou nic nového, což mi nebránilo si knihu užít. Potvory mám ráda, tudíž to bylo něco pro mě a když jsem si k tomu přidala atmosféru, kterou dokázala autorka v knize vylíčit, byl to skvělý zážitek. Připomínalo mi to můj oblíbený seriál Stranger Things
Hlavní hrdinka mi byla sympatická. Dokázala jsem se s ní v určitém směru ztotožnit a fandila jsem jí. Konec, který jí potkal a který jsem rozhodně nečekala - za což má kniha jedno velké plus, jsem ji nepřála. Do poslední chvíle jsem věřila, že to dopadne jinak.
Závěrem tohle byla příjemná jednohubka, u které bych se nezlobila, kdyby byla delší a já mohla mít více částí s potvorami.
A ta obálka je skvělá