Opravdový život

Opravdový život
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444819/bmid_opravdovy-zivot-New-444819.jpg 4 141 141

Opravdový život se vyznačuje silným příběhem s divoce pulzujícím dějem a svěžím stylem, jenž přesně odvažuje něhu, rozechvění a humor. Kniha se stala pro mladší čtenáře jak symbolem úsilí o přežití v nepřátelském prostředí, tak i návodem k němu. Ve Francii a v Belgii román získal celkem sedm vysokých literárních ocenění. „… život je jako polévka v mixéru a vy se musíte snažit, abyste v ní neskončili rozsekaní na kusy čepelemi, které vás táhnou ke dnu.“ Hrdinka a vypravěčka v jedné osobě tvoří s mladším bratrem semknutou dvojici spiklenců – o to těsnější, že svým rodičům nemohou příliš věřit. Otec se chová jako násilnický diktátor, jeho jediným potěšením je lovecká vášeň pro zabíjení. Pasivní matka žije ve věčném strachu z manžela. Zato ztřeštěná a svéhlavá vypravěčka je neuvěřitelně sympatická: nebojácná, vynalézavá, od dětství obdařená vlastním pohledem na svět. Touží se osamostatnit a hledá vlastní cestu, po které by šla životem. Svůj dar metodického myšlení používá, aby se nenechala zastrašit nepředvídatelným otcem, vyhnula se osudu své poddajné matky („améby“, jak ji v duchu nazývá) a ochránila bratra. Snaží se ve světě kolem sebe objevit co nejvíc radosti, pečovat o svoje milované štěně Dovku, navázat přátelství s lidmi v sousedství a taky něco vydělat hlídáním dětí v blízkém okolí. Když dojde k šokujícímu otřesu, dokáže najít způsob, jak žít dál, přestože zatím musí zůstat v ničivém stínu vlastní rodiny. „Doma jsme měli čtyři pokoje. Můj, bratra Gillesa, rodičů a jeden patřil mrtvolám. Daňkům, kancům, jelenům. A pak tam byly hlavy antilop všech druhů a všech velikostí, skákavých, impal, pakoní…“ Opravdový život je současně dechberoucí i poetický debut, výstižný a vtipný příběh o přežití v divočině rodinné reality, v němž proti proudu zla bojuje nespoutaná fantazie a představivost.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Leda

La Vraie Vie, 2018

Kenan
27.06.2021 5 z 5

Nesnáším atmosféru strachu, surovosti a napětí, a v případě tohoto příběhu, přesto, že jde jen o psané slovo, vkrádají se vám tyto pocity pod kůži. Vlastně se mi kniha moc nelíbila a vím, že už ji číst nebudu, ale i tak jí musím dát 4,5 hvězdiček.

Haskra
03.05.2021 4 z 5

(SPOILER) ...Nevím, jestli vůbec existovala, než ho potkala. Představuju si, že ano. Nejspíš připomínala primitivní, neurčitě průsvitnou jednobuněčnou formu života. Amébu. Ektoplazmu. endoplazmu, jádro a trávicí vakuolu. A tohle skoro nic v kontaktu s mým otcem postupem let naplnila bázeň..
Tohle je prostě skvělé! Styl psaní autorky je výborný. Zklamal mě lehce konec knihy, kdy to najednou proměna byla vlastně lusknutím prstu. To vše zakořeněné v mozku přece nezmizí během jednoho okamžiku.

Sandruš
16.03.2021 5 z 5

Tohle mě dostalo.. přečteno za 3 hodiny.
Krátká, drsná ale přesto velmi čtivá.

intelektuálka
12.03.2021 4 z 5

Kniha ověnčená vavříny - ale je tohle opravdový život ?

Ne - to je o přežití dítěte v kruté rodinné realitě ....téměř horror ....boj o vlastní identitu ....

" Hrůza odešla. Opustila mne jako když se vlčí smečka rozhodne, že upustí od štvanice..."

Tady nevím, zda doporučit.

bagel
08.03.2021 5 z 5

Tenká, ale četla jsem ji několik dnů, děj mě až odpuzoval. Přesto mě to hodně zasáhlo, kam se hrabou "Vrány". Drsné čtení.

Allla9
10.02.2021 5 z 5

Úžasně popsané dospívání mladé dívky .Navíc má velké problémy ve vlastní rodině, přesto bojuje. Takovýto vstup do dospělosti by si opravdu nikdo nepřál.

kytarka
17.01.2021 4 z 5

Kniha by se určitě dala stylově přirovnat k S. Kingovi. Mě tento styl moc nebaví, tak z knihy nejsem moc nadšená. Nicméně se velmi dobře četla a domnívám se, že je dobře napsaná. Jen ten děj není moc pro mě.

Roseblood
05.01.2021 5 z 5

Opravdový život je úžasná kniha, bavila mě od začátku do konce, nemohla jsem přestat číst. Je temná, místy až zvrácená a velice čtivá.

Ač je kniha krátká, je plná emocí a pocitů. Při mnoha pasážích mi běhal mi mráz po zádech. A ten konec, to už je slušná nakládačka.

Knížka nebude pro všechny ale za mě ji vřele mohu doporučit, rozhodně stojí za přečtení.

hodnocení: 5/5*

kikikrat
05.01.2021 5 z 5

Krásná kniha. Byla krátká a přesto mi mnoho dala. Kéž by byl každý jako hlavní hrdinka a viděl vždy světlo na konci temnoty.. viděl krásu.

něcosivymysli
03.01.2021 5 z 5

Dlouho se mi žádná kniha nečetla tak skvěle jako Opravdový život. Knížka vás jednoduše dostane ;)

suiteki
31.12.2020 4 z 5

Teda to byla síla, příběh který chytne, drtí a mačká. Z pohledu malé dívky žijící s matkou, která už někde vevnitř zemřela, s otcem tyranem a bratrem, který ztrácí svoji duši. Malé naivní děvčátko z kterého se stává silná žena.

Pitbullka
28.12.2020 3 z 5

Mě jako milovníka zvířat tenhle příběh moc nebavil, spíš naopak, četl se mi celkem těžce. Nicméně osud rodiny byl vcelku zajímavý. Přesto mě však kniha nijak nezasáhla.

maryska09
14.12.2020 5 z 5

Útlounká kniha plná síly, děsu, lásky, nenávisti a krásy. Člověk by nevěřil, že se do ní to všechno může vejít a ještě to dát smysluplný příběh, ale autorce se to povedlo. Není to lehké čtení, ale přesto velmi doporučuji.

LadyCharlene
01.12.2020 4 z 5

(SPOILER) Tak tohle by si měli přečíst ti, kteří tvrdí, že Vrány od Dvořákové jsou nervydrásající psychologické silné dílo...
Ne, že bych zde nenašla trhliny a zbytečnou výplň před velkolepým finále, ale tohle je knížka, kterou neodložíte, dokud ji nepřečtete. Je velmi čtivá, bolestná, ten přehšel emocí... To šedé prostředí umocňuje houstnoucí atmosféru a lhostejnost okolí vrhá čtenáře společně s hlavní hrdinkou do bezvýchodné bezmoci. Možná by se mi líbilo víc, kdyby příběh vyprávěl bratr hlavní hrdinky, jeho "proměna" je znatelně zajímavější, i když kdoví, jestli bych zvládla číst o jeho hrůzných činech a myšlenkových pochodech. Ten konec mi trošku neseděl, z malýho psychopata se lusknnutím prstů nestane zase hodnej malej bratříček... ale budiž. A narozdíl od Vran je tady jazyk mnohem květnatější a přirozenější. Tolik šedi potřísněné krví, dětská nevinnost zadupaná násilnickým otcem, ženské srdce roztříštěno životem se zrůdou. Moc krásná metafora s bestií.

saruse
02.11.2020 5 z 5

Nepopsatelně drsný, otřesný a zároveň nadějeplný příběh silné dívky, oddané sestry, rodící se odvážné ženy. Její jméno se během příběhu vůbec nedozvíme... je titulována nejrůznějšími pojmenováními, nejčastěji ironickými a pohrdavými z úst svého otce. Ona ale nechce zůstat anonymní neviditelnou amébou, kořistí, nulou. A bojuje za sebe i za brášku. Fakt síla!

JajaCZ
02.11.2020 5 z 5

Tak to bola síla. Keď som knihu začala čítať, nevedela som, čo sa z toho vykľuje. Pripadala mi bizarná. Vlastne mi troška pripomenula knihu Vzdelaná. Nie štýlom písania, nie dejom, ale tak nejak tou svojou zvláštnosťou rodiny, a život v nej, ktorý popisovala. Rozhodne doporučujem. Bolo mi z čítania úzko.

kiraa
31.10.2020 5 z 5

Dětský život z pohledu dívky, která sdílí domácnost s despotickým, násilnickým otcem, mladším bratrem a rezignované, pasivní matky, která dávno ztratila ochranitelský instinkt. Domov, který není a nikdy nebyl domovem. Místo, kde se chodí po špičkách a děti i matka se snaží být neviditelnými duchy. Příběh neuvěřitelně silné holčičí duše, která se stává bojovníkem o svůj i život mladšího Gillese. Naděje na lepší cestu dalším životem je její hnací silou, jak se vyhnout osudu své matky, která dávno ztratila sílu vyhrabat se z té nejsmrdutější kopice hnoje. Knížka útlá, ale silná svým obsahem. Tak silná, že celou dobu netoužíte po ničem jiným, jak toho odpornýho “hmyza” zadupat do země. Trochu nerozumím, kdo mohl do anotace napsat, že se jedná o vtipný příběh ... ???

hanka_reading
25.10.2020 5 z 5

Rozjezd je takový vláčný, až jsem si říkala, že to asi nebude tak skvělá kniha. Postupně se ale děj rozjíždí a nutí vás číst dál a dál. Hrdinka je opravdu hrdinka - jde si za svým cílem a nevzdává se, ví, co chce. Dobrý vztah s bratrem je pro ni důležitý a udělá pro něj cokoliv. Tahle kniha je dalším silným příběhem, který vás nenechá v klidu!

kalinkacz
25.10.2020 5 z 5

WOW! Tohle bylo jednoduše fantastické! Zajímavá, svérázná hlavní hrdinka, tichý bratr, ustupující matka a šílený otec, lovec... Krátký, ale o to více hluboký příběh a čtenářský zážitek... Dlouho jsem přemýšlela a opravdu knize nemám co vytknout... Musím upozornit, že kniha určitě nesedne každému, ale pro mě to bylo opravdu něco... Některé scény nedělaly dobře ani mně, ale o to více na mě zapůsobily... Maximálně doporučuji, budete ji mít přečtenou ani nemrknete a vlastně ji budete chtít hned číst znovu...

Ditules
15.10.2020 5 z 5

(SPOILER) Kniha mě dostala na první pohled svou obálkou. Hrdinka trošku připomíná Turtle z Absolutního miláčka. Dále je nutné zmínit, že v knize se nešetří krví a násilím... Všechno pěkně naplno.