Opravdový život
Adeline Dieudonné
Opravdový život se vyznačuje silným příběhem s divoce pulzujícím dějem a svěžím stylem, jenž přesně odvažuje něhu, rozechvění a humor. Kniha se stala pro mladší čtenáře jak symbolem úsilí o přežití v nepřátelském prostředí, tak i návodem k němu. Ve Francii a v Belgii román získal celkem sedm vysokých literárních ocenění. „… život je jako polévka v mixéru a vy se musíte snažit, abyste v ní neskončili rozsekaní na kusy čepelemi, které vás táhnou ke dnu.“ Hrdinka a vypravěčka v jedné osobě tvoří s mladším bratrem semknutou dvojici spiklenců – o to těsnější, že svým rodičům nemohou příliš věřit. Otec se chová jako násilnický diktátor, jeho jediným potěšením je lovecká vášeň pro zabíjení. Pasivní matka žije ve věčném strachu z manžela. Zato ztřeštěná a svéhlavá vypravěčka je neuvěřitelně sympatická: nebojácná, vynalézavá, od dětství obdařená vlastním pohledem na svět. Touží se osamostatnit a hledá vlastní cestu, po které by šla životem. Svůj dar metodického myšlení používá, aby se nenechala zastrašit nepředvídatelným otcem, vyhnula se osudu své poddajné matky („améby“, jak ji v duchu nazývá) a ochránila bratra. Snaží se ve světě kolem sebe objevit co nejvíc radosti, pečovat o svoje milované štěně Dovku, navázat přátelství s lidmi v sousedství a taky něco vydělat hlídáním dětí v blízkém okolí. Když dojde k šokujícímu otřesu, dokáže najít způsob, jak žít dál, přestože zatím musí zůstat v ničivém stínu vlastní rodiny. „Doma jsme měli čtyři pokoje. Můj, bratra Gillesa, rodičů a jeden patřil mrtvolám. Daňkům, kancům, jelenům. A pak tam byly hlavy antilop všech druhů a všech velikostí, skákavých, impal, pakoní…“ Opravdový život je současně dechberoucí i poetický debut, výstižný a vtipný příběh o přežití v divočině rodinné reality, v němž proti proudu zla bojuje nespoutaná fantazie a představivost.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2020 , LedaOriginální název:
La Vraie Vie, 2018
Snad jsem v životě nečetla knihu, která by byla bohatší na nechutnosti. Ale je to tak dobře napsané, že knihu přes veškeré znechucení neodložíte, dokud nedočtete poslední stránku.
dospívání belgická literatura sourozenci psychologické romány domácí násilí ocenění rodiče a děti
Knihu jsem si pořídila jen se základní vědomostí o co se jedná. Dala jsem na doporučení. Přečteno jedním dechem. Je to opravdový bizár a pokud se to tak dá vůbec napsat, moc se mi to líbilo. Je to krátký příběh plný emocí a děsuplných pocitů. Šel mi mráz po zádech a s očima otevřenýma dokořán jsem jí nemohla prostě odložit. Jsem zvědavá na další recenze, určitě to není pro každého, ale za mě palec nahoru.