Osm smrtelných hříchů

Osm smrtelných hříchů
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144108/osm-smrtelnych-hrich-144108.jpg 4 134 134

Populárně vědecká knížka, v níž autor, nositel Nobelovy ceny za lékařství a fyziologii, důrazně varuje před dosavadním jednáním současného člověka, které může znamenat bezprostřední ohrožení existence lidstva. Ekologické vandalství současné průmyslové civilizace podle něj vede k jejímu narůstajícímu estetickému i etickému úpadku. Za osm smrtelných hříchů, kterých se moderní člověk dopouští a které budou jednou příčinou jeho pádu, považuje autor: Přelidnění země, ničení životního prostředí, závod člověka se sebou samým, ztrátu schopnosti prožívat city, genetický úpadek, rozchod s tradicí, rostoucí poddajnost lidstva k doktrínám a zbrojení atomovými zbraněmi.... celý text

Literatura světová Filozofie Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: , Panorama

Die acht Todsünden der zivilisierten Menschheit, 1973

yenda1
30.12.2015 5 z 5

Osm hvězd by této knize slušelo. V době četby mé nadšení neznalo mezí. Pokud se do ní začtu znovu po letech, přílišná revize není nutná. A není žádoucí se vším v knize souhlasit. Pokud píši, že jsem nadšený, tak především z toho, že Lorenz předkládá dílko se kterým lze dobře polemizovat, lze ho dále promýšlet, zkrátka vyzývá k myšlení.

Kniha začíná problémem přelidnění, ne náhodou. Z tohoto "hříchu" vycházejí všechny ostatní. Čím větší přelidnění, tím větší je třeba se stranit citové účasti, jsme vyčerpáni, tváře nám splývají. Nahuštění lidí na jednom místě vede k agresi.
Nechci zde vyjmenovávat všechny hříchy, spíše pár myšlenek, které mnou rezonují. Že zdroje této planety nejsou nevyčerpatelné netřeba zdůrazňovat, byť stojí za to stále opakovat. Lidstvo si začne uvědomovat své chyby, až když je pocítí ekonomicky. Vše nivelizující móda ničí lidskou individualitu paradoxně tím, že ji podporuje. Buďte jedineční, jako všichni ostatní. Ačkoliv si z většiny žijeme jako králové, stres, depky a duševní vyprahlost nezná mezí. Proč? Ceníme si především toho co přináší zisk, okamžitý zisk. Bezuzdně soutěžíme jeden s druhým o lepší auto, barák, práci,myšlenku případně inteligenci. Hlavně druhého přetrumfnout. Záměna prostředků za cíl znamená zničující spěch. Zničující spěch znamená ztrátu reflexe. Ztráta reflexe značí rozpad umění věci pojmenovat, zamýšlet se do hloubky a především značí ztrátu svědomí založené na odpovědnosti.
Chceme slast, žádnou strast. "Neochota snášet strast dělá z kopců roviny, ze světla a stínu jednotvárnou šeď a plodí smrtelnou nudu." Stále silnější a silnější podněty vedou k otupělosti. Co je nové je přitažlivé, avšak příliš brzy omrzí. Honba za stále novým hypertrofovala.

"Pro člověka nakaženého touto civilizační chorobou ztrácí přitažlivost vše co chvíli vlastnil ať už se jedná o boty, oblek, auto, přítele, partnera i vlast."

Nekritická poddajnost. Té se bojím velmi. Naše vědomosti, všechny informace o vnějším světě zprostředkované vnímáním jsou velmi zjednodušeným obrazem. Stává se, že čas od času přijde někdo tvrdíc, že prohlédnul, vidí vše a vidí správně, vidí daleko. A vytvoří kolem sebe masu, která názor bere za výchozí, za dogma. Kdo se s názorem neztotožní je ocejchován za kacíře, je očerněn a pokud možno zdiskreditován. Stává se terčem davové nenávisti.

Už jen při psaní komentáře vím, že si jdu knihu ihned přečíst. Možná v ní objevím, co jsem minul. Úžasná knížečka.

"Vždy při slavnostech satanových zášť stranická je právě tím, co vede k hrůzám nejzazším."

ThonT
14.12.2015 4 z 5

Z větší části stále aktuální kniha, vzbuzující k zamyšlení na sebou samým i nad civilizací.

TheRaven
23.06.2015 3 z 5

No já nevím. Že s Lorenzem nelze než nesouhlasit bych asi neprohlásil, a v některých případech mi podpora jeho názorů připadá jak silně nepromyšlená póza. Ale on sám zdůrazňuje, že některé jeho postřehy mohou být kapku přehnané a máme mu odpustit s přihlédnutím k celku, což nakonec činím. Je totiž pravda, že Lorenzovy postřehy jsou na jednu stranu zajímavé a mnohdy až geniálně trefné. Na tu druhou si nemohu pomoci a občas si za těmito řádky představuji žlučovitého strejdu, kázajícího v páté cenové, který spíše než přítomnost hodnotí také svou minulost. 70%

m.gena
12.03.2015

zajímavý pohled etologa na nás samé, obzvláště když je jím právě Konrad Lorenz , pro mě jeden z nejlepších pozorovatelů chování zvířat. A pokud opravdu věříme to co načal Darwin, tak nemůžeme úplně nesouhlasit s touto knihou.

Nina2410
28.02.2013 5 z 5

vyborna kniha pre vsetkych co sa len trochu zaujimaju o to, kam speje nasa zapadna civilizacia, Odpoved sa dozviete v knihe a len napoviem, ze to nie je nic pozitivne.

bookworm
29.01.2013 5 z 5

Tvrdé slová na adresu ľudstva, predovšetkým západnej civilizácie, ktoré ani po 40 rokoch nestratili na aktuálnosti. KL veľmi priamo a bez okolkov kritizuje konzumnú spoločnosť a problémy, o ktorých sa akosi "nepatrí" hovoriť, nazýva pravými menami. Je to aj na dnešné pomery veľmi odvážna kniha!

hanta
12.10.2011 5 z 5

Jak by tady v Československu bylo krásně, bez těch všudypřítomných reklam. Alespoň v něčem jsme to Rakousko dohnali. Kniha, se kterou většina lidí nedokáže souhlasit.

Jíťa
30.11.-0001 5 z 5

S Lorenzem prostě nelze nesouhlasit.