Ostře sledované vlaky
Bohumil Hrabal
Malou stanicí projíždějí za války nacistické vojenské transporty a tato skutečnost bezděčně prověřuje charaktery hrstky lidí, kteří na tomto zastrčeném místě pracují. Autor nesmírně plasticky vykreslil několik svérázných postav zaměstnanců nádraží od přednosty stanice přes naivní telegrafistku až k mladému, milostnými problémy se trápícímu elévovi, jehož ústy je celý tragikomický příběh vyprávěn. (v Městské knihovně Praha 2. elektronické vydání)... celý text
Tentokráte je mi opravdu zatěžko knihu hodnotit takhle nízko, jenže mně prostě nic nedala. Netvrdím nutně, že je na vině kniha, spíše to bude můj osobní problém, ale já v ní zkrátka nenašla ten přesah. Asi jsem to celé prostě nepochopila... Samotnou mě to mrzí, ale je to tak... A ta hvězda - ta je za přednes Kryštofa Hádka, protože jsem poslouchala audio.
Povinná četba, jinak bych si knížku nepřečetla. Konec se dal předvídat. Za mě je lepší film než kniha.
Upřímně nevím, co si o této knize mám myslet. Nebyla špatná, ale nebylo to ono....
Hlavní hrdina mi připadal velmi divný :D A asi po půlce knížky jsem odhadla konec, tudíž mě nepřekvapil :D :D
Možná to bylo trochu na zamyšlení, jak se věci brali dřív a jak se berou teď. :)
Povinná četba mi celkem nevadí, ale tohle bylo peklo a myslela jsem, že se tím neprokoušu.
Bylo tam pár okamžiků, které mi utkvěly v hlavě, i díky filmu. Celkově ale vzato, dost průměr, děj se strašně vleče.
Je to zajímavá, krátká kniha. Je zde znát, že autor vyzdvihuje všechny informace jako stejně důležité. Dokázala mi alespoň trochu ukázat, co se dělo za druhé světové války - konkrétně z pohledu železniční stanice (úspěch - jsem historický barbar).
U některých postav, i u hlavního hrdiny, vidíme nevhodné chování (morální poklesek) - to se mi na knize nelíbilo (ale zase ji to dělá zajímavou pro mnoho dalších čtenářů).
Maturantům ji doporučuji, pokud mají rádi četbu o 2. světové válce a mohou bez problémů uvést historický kontext (dokážou popsat období 2. světové války).
Kam se řadím já?
Ne k těm, kteří ji odsuzují, protože je děj "o ničem".
Ne k těm, kteří ji odsuzují, protože je jen "o tom".
Ne k těm, kteří ji odsuzují, protože se na tuto knížku museli soustředit víc, než na knihy, které píší autoři dnes. (Ale to vám neřeknou, protože by se styděli... )
Ne k těm, kteří ji považují za dokonalý literární skvost, jež nemá obdoby.
Já patřím k těm, kteří ví, že v ní něco je. Jen to něco zatím nenašli...
Tuto knihu jsem četl povinně, spíše z donucení k maturitním zkouškám. Kniha mne ve velké míře nudila, až otravovala přemrštěným popisem banáních prkotin. Až na PÁR vtipných prupovídek je knížka naprosto nezáživná. Příběh jako takový lze ve své podstatě nacpat na jednu stránku knihy.
Bohumil Hrabal dle mého jistě nepatří mezi významné národní umělce, jak bývá často označován.
Jak jinak, než povinná četba k maturitě. :) Knížka i film sou velice svižně a vtipně napsané. Knížka je velice tenounká, takže byla přečtena během jednoho deštivého odpoledne. :)
Kniha jsem měla v povinné četbě k maturitě - bavila, rychle se četla a měla poutavý obsah. Celou dobu sledujete vývin osobnosti hlavního hrdiny z přecitlivělého kluka v kus chlapa, kterým je na konci. V knížce je spousta vtipných pasáží hlavně s výpravčím Hubičkou. Konec byl smutný, ale měl skvělou pointu. Asi nejlepší Hrabalova kniha
Dle mého názoru to není nejlepší z knih Bohumila Hrabala a tak dávám čtyři hvězdičky. Z předchozím komentářů je zřejmé, že je potřeba mít "něco odžito", aby čtenář dílko pochopil a ocenil. Zajímalo by mě, jestli dnešní maturanti časem změní názor...
Novela pěkně vystihuje postoje lidí žijících v sudetech na konci války. Přesto mě kniha příliš neuchvátila. Milošův plán vyhodit do vzduchu projíždějící vlak podle mě nepramenila ani tak z vlastenectví, jako spíš z touhy něco udělat během jinak relativně nudných hodin trávených noční službou na nádraží, ozvláštněných pouze historkou výpravčího Hubičky..
Film se mi líbil, ale v knize jsem měla problém se orientovat. Dějové linie do sebe byly zapletené až moc, minulost se míchala s přítomností... Moc mě to nenadchlo.
Doufám, že už nikdy více. Celý příběh nemastný neslaný. Popis scén mi přišel místy dost divoký až podivný. A postavy snad ani nejde zhodnotit ať už kladně nebo negativně
Knížka přeštena během chvilky, čímž se mohla zařadit do čtenářský výzvy (kniha přečtená za jeden den). Nebyla jsem ale z této knížky úplně nadšená. Děj sice zajímavý, ale nečetlo se to příliš dobře, případá mi, že autor strašně odskakuje od toho hlavního děje.
Snesitelný Hrabal – tím jsou pro mě Ostře sledované vlaky. Zde totiž spisovatel ještě nevycizeloval svou formu, tudíž čtení jeho vět není v tomto díle za trest. Druhým příznivým faktorem je menší přítomnost pábitelského ducha. Spojení válečné tématiky a patetického problému erektilní disfunkce funguje fantasticky. Můj oblíbený moment s mým jmenovcem, dědečkem, je tím očividnějším zástupcem komické poetiky, kterou je dílo prostoupeno. Miloš je svým způsobem velmi nehrdinskou hlavní postavou, i přes jeho konec, sympatie se k němu (na rozdíl od filmu) budují těžko, ale to ke škodě není. Úplně dobře hodnotit přesto nemůžu, protože jednak nejde o typ knihy, který bych si znovu vyhledal, především však je Hrabal buran a jeho buranství se projevuje i zde, když v zásadě všechny ženské postavy redukuje na sexuální, případně asexuální objekty. Jinými slovy: škoda, že už není válka, podle knihy bych si myslel, že stačí před sličnou německou diverzantskou zmínit sexuální nezkušenost a rázem by mi dala.
sex druhá světová válka (1939–1945) nacismus zfilmováno partnerské vztahy dospívání železnice maturita bombardování protifašistický odboj
Část díla
2000 | Ostře sledované vlaky |
2009 | Postřižiny |
2007 | Obsluhoval jsem anglického krále |
1978 | Slavnosti sněženek |
1964 | Taneční hodiny pro starší a pokročilé |
Nějak jsem knize nerozuměl, moc mě nezaujala.