Skála
Peter May
Ostrov Lewis série
1. díl >
Skotský ostrov Lewis je krásné, ale drsné odlehlé místo bez stromů, bičované větry a pokryté vřesovišti. Topí se tam rašelinou a mluví gaelsky. A snad jen strach lidí z Boha je tam silnější než starost o živobytí. Pod zástěrkou víry však přežívají staré pohanské hodnoty a prapůvodní touha po krvi a pomstě. Na ostrov přijíždí nedávnou ztrátou syna poznamenaný policejní detektiv Fin Macleod, jenž se má podílet na vyšetřování brutální vraždy, spáchané podle stejného scénáře jako vražda, jíž se zabývá v Edinburghu. Fin prožil na ostrově Lewis dětství, takže vyšetřování je pro něho zároveň cestou domů a do minulosti. Setkává se s dávnými kamarády, s Artairem, který si vzal Marsaili, Finovu první lásku, a s mnoha dalšími. Většina z nich ho však nevítá s otevřenou náručí. Fin netuší, že klíč k případu by mohl odemknout i dveře, za nimiž je ukryto tajemství, jež se bezprostředně týká jeho samého. Jakou roli v případu hraje Finova dávná účast při tradiční výpravě na lov terejů hnízdících na nepřístupné nebezpečné skále An Sgeir? Povede tragédie, jež se tam tehdy odehrála, i po všech těch letech k další oběti?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2015 , HostOriginální název:
The Blackhouse, 2011
![E_Lan E_Lan](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/25200/e-lan-Jkj.jpg?v=1614629597)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Hezká detektivka hodně odlišného ražení než ony drsné napínavé severské kousky, které se také dobře čtou. Hlavní hrdina se postupem času hezky odhaluje, zápletka je správně zapletená a konec je dobře ukončený:-) Co více si přát...
![martin5337 martin5337](https://www.databazeknih.cz/img/users/57_/57603/m_57603-iu5.jpg?v=1459854938)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Temný a děsivý thriller? Spíš sentimentální vzpomínky na nepříliš šťastné dětství v archaické společnosti skotských protestantů, pro něž je největší hrdinství a ctí pozabíjet 2000 ks ptáčat. Takto určitě kvalitní čtení, natož detektivka nevypadá.
![Babo Babo](https://www.databazeknih.cz/img/users/64_/64274/m_babo.jpg?v=1720549848)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jak už jsem si u P.Maye zvykla , zločin je jen takový doplněk knihy. Možná právě proto se mi jeho knihy líbí .
Žádný zločin se nestane ve vzduchoprázdnu a autor to ví .
Kniha by vůbec nemusela být zařazená mezi detektivky ,ale jen romány a proto milovníci čistokrevných detektivek mohou být zklamaní .
Mně se kniha líbila a určitě přečtu i ostatní .
![Shari Shari](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/172312/m_172312-6Bs.jpg?v=1483434963)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělý thriller z prostředí ostrova Lewis - výborně napsané, skvělá zápletka s detektivem Finnem a jeho synem. Ponuré čtení do deštivého dne.
![Odetta889 Odetta889](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/231475/m_odetta889-DiS.jpg?v=1541884362)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Jedna hvězdicka pro knihu.... Již dlouho jsem se tak neotravovala při poslechu a už dlouho jsem neprecetla(neposlouchala) něco tak nudneho. Ta jedna hvězda je za trochu zajímavý konec. Druhou hvězdičku dávám panu Dvořákovi za krásnou barvu hlasu.
![MaKolar MaKolar](https://www.databazeknih.cz/img/users/67_/67364/m_67364-mGT.jpg?v=1459854944)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tak trochu jiná detektivka. Ostrov Lewis má skvělou atmosféru. Rozhodně si přečtu další díly...
![princesse princesse](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/23148/23148.jpg?v=1381127960)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Již jsem začala číst další díl ... takže, myslím, že není co dodat. Pochmurné, syrové, šedé ... zkrátka jak slibuje titulní strana. Ať už dle obálky, tak ze slov.
![erousek007 erousek007](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Thriller temny a desivy jako bourlive skotske more za zimni noci, jak slibuje obalka knihy, tady rozhodne necekjete. Autor vyuzil chabou detektivni zapletku, aby si placal jatra. Spis nez detektivka je todle netradicni cestopisne vypraveni.
![essidaven essidaven](https://www.databazeknih.cz/img/users/89_/89784/m_essidaven-uau.jpg?v=1540909283)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha byla opět naprostá paráda. Po poslechnutí Ostrova Entry jsem si zakoupila do své audiotéky i trilogii z ostrova Lewis a jsem opět nadšená. Líbí se mi, že kniha není klasickou detektivkou, ale nabízí mnohem více než vyšetřování vraždy. Autor je výborný vypravěč a jeho postavy, i když jsou často velmi depresivní jsou uvěřitelné a sympatické.
![Haloon Haloon](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/245928/m_haloon-m6o.png?v=1622108010)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tahle kniha byla víc než jen detektivka. Ostrov Lewis a An Sgeir, Skála. Místo, které zní děsivě už jen svým názvem. Hlavní postava se vrací na ostrov, kde prožila své dětství, aby vyřešila vraždu, přitom je však vtažena do nedokončeného příběhu, který ji provázel po celý život.
Lewis je větrným místem, plným rašeliny, skalisek a drsných lidí se zvláštními tradicemi. Autor je vykreslil bravurně a stejně tak i vyšetřování vraždy a komplikovanou, tajemnou minulost ostrovanů.
![Prateri Prateri](https://www.databazeknih.cz/img/users/47_/47197/m_prateri-IT8.jpg?v=1550310866)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pročetla jsem komentáře, nemám už co dodat. Skvělý román s kriminálním příběhem v drsné krajině Skotska získává čtenáře. Mě taky.
Skotsko je přitažlivá země, přestože je trochu drsná a vlhká. Nakouknout bych tam chtěla, moc chtěla, ovšem bez krimi zápletky :).
![kaffa kaffa](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/234322/m_kaffa-jJs.png?v=1540829246)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
ne tedy přečteno, ale slyšeno... fantastický dvořák fantasticky namluvil fantastickou knihu.... dechberoucí prostředí, děj, minulost ale i krutá přítomnost.... naprostá unešenost, rozhodla sem se i další díly doposlouchat jako audio, ale zároveň lituji, že si knihu už nepřečtu, aniž bych znala rozuzlení.... do poslední chvíle napínavé, tak to mám ráda.... snad za pár let se k tomu dostanu i knižně a budu stejně unešena....
![13werka 13werka](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/230346/m_13werka-W6y.jpg?v=1561499509)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ze začátku jsem se nemohla začíst, ale pak mne příběh pohltil, včetně střídání dějových rovin. Rozuzlení bylo taky docela překvapivé. Za mne plný počet
![čtenářP čtenářP](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/143300/m_143300-KJb.jpg?v=1463396434)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Dlouho jsem se nemohl zacist, knihu nejdriv odlozil, zacal cist znovu. Nakinec me chytla asi v polovine. A pak isem ji hltal...
![Péťa1950 Péťa1950](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skálu jsem četla jako poslední z trilogie, pro mě nejsilnější zážitek. Pravda, lež, láska, nenávist, přátelství, zrada,šikana, hrdost----vše co ovlivňuje životy lidí. A z toho plynoucí osudy lidí v podstatě v uzavřené komunitě ostrova.Drsné životní podmínky na ostrově vše dokreslují.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Pro mě osobně originálně pojatý román, kde se minulost prolíná s dneškem. Vyprávění o divokosti skotské přírody a drsnosti lidí je skvěle vykreslené a podrobné.
![Jerry H Jerry H](https://www.databazeknih.cz/img/users/68_/68354/m_jerry-h-V12.jpg?v=1667760812)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Dle mého hrozně pěkně napsaná, i když to nebyla úplně klasická detektivka. Čtenář se něco dozví o Skotsku, lovu guga a celkové atmosféře. Za mě plný počet hvězdiček.
2013 | ![]() |
2014 | ![]() |
2015 | ![]() |
2015 | ![]() |
2014 | ![]() |
Před rokem jsem se toulala skotskou Vysočinou, mokla, stanovala na černých vřesovištích a prolézala opuštěné chátrající kamenné domy... letos jsem se tam vrátila alespoň díky knize P. Maye. Tedy o kousek více na západ...
Přiznám se, že jsem si při čtení vychutnávala především atmosféru ostrovů, samotný příběh byl pro mě ve vedlejší roli a těšila jsem se, až začnou zase ty popisy krajiny, rozbouřeného moře, černých skal a neustále zatažené oblohy. Prostě Skotsko. Krimi zápletka byla ke konci hodně vyhrocená, ale to tomuto žánru asi jen těžko můžu vyčítat.