Skála
Peter May
Ostrov Lewis série
1. díl >
Skotský ostrov Lewis je krásné, ale drsné odlehlé místo bez stromů, bičované větry a pokryté vřesovišti. Topí se tam rašelinou a mluví gaelsky. A snad jen strach lidí z Boha je tam silnější než starost o živobytí. Pod zástěrkou víry však přežívají staré pohanské hodnoty a prapůvodní touha po krvi a pomstě. Na ostrov přijíždí nedávnou ztrátou syna poznamenaný policejní detektiv Fin Macleod, jenž se má podílet na vyšetřování brutální vraždy, spáchané podle stejného scénáře jako vražda, jíž se zabývá v Edinburghu. Fin prožil na ostrově Lewis dětství, takže vyšetřování je pro něho zároveň cestou domů a do minulosti. Setkává se s dávnými kamarády, s Artairem, který si vzal Marsaili, Finovu první lásku, a s mnoha dalšími. Většina z nich ho však nevítá s otevřenou náručí. Fin netuší, že klíč k případu by mohl odemknout i dveře, za nimiž je ukryto tajemství, jež se bezprostředně týká jeho samého. Jakou roli v případu hraje Finova dávná účast při tradiční výpravě na lov terejů hnízdících na nepřístupné nebezpečné skále An Sgeir? Povede tragédie, jež se tam tehdy odehrála, i po všech těch letech k další oběti?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2015 , HostOriginální název:
The Blackhouse, 2011
Kdepak. Detektivní zápletka vyřešena, avšak daleko víc (zejména v podání interpeta audioknihy) šlo téměř o antické drama. Síla lží, zbabělosti, přetvářky a falešných pravd jen umocní každé zlo a neodpuštění.
Silný příběh možná až příliš. Asi nejsem úplně příznivcem pro mne až vykalkulované dramatičnosti a nadužívání citlivého tématu, které je hlavním motivem knihy. Pro mě autor až příliš pracuje se silnými emocemi čtenáře.
Avšak další knize asi neodolám.
Poslouchám audio. Po Ostrově Entry a bohužel také Výjimečných lidech můj třetí May.
Celkem dlouho jsem byla na rozpacích, zda se přidat k chvále a nadšení. Pro mne až příliš psychologické - obzvláště v perfektním podání "charismatického" hlasu Jiřího Dvořáka!! Také trochu vnímám podobnost určité "šablony". Je strašně znát, že autor se živil jako scénárista a dokáže si čtenáře omotat kolem prstu stejně jako diváka!!
Vždy mě štvalo střídání časových rovin. Avšak myslím, že mi nezbývá než se přiklonit k názoru většiny. Zejména hlavní téma knihy - ostrovní mentalita, strach z Boha (falešný), drsná příroda, mentalita venkovského člověka, porovnání s městem v postavě detektiva . . . . je toho víc a nemá to chybu!
Opravdu přirovnání k velkému anglickému románu 19.století nepokulhává.
Detektivka se sice zatím trochu vytratila, ale pevně věřím, že ve finiši se opět dostaví v plné parádě.
První díl trilogie z ostrova Lewis. Není to jen detektivka. Je to krásná detektivka. Nebo spíš psychologický román skloubený s detektivním příběhem. Možná i trochu historický román. Je to tohle všechno a ještě o drobet víc.
Napínavé a čtivé od začátku do konce. Příběh byl pro mě poutavější o to víc, že jsem měla příležitost zdejší krajinu navštívit.
Skvělá knížka, dobře se čte a je dobře napsaná, což jsem ani nečekala. Na anglické, skotské apod. autory mám totiž svůj názor:-)
Tak tato kniha se mi velice líbila a jistě si přečtu i další od tohoto autora. Líbí se mi jeho jazyk, forma příběhu, atmosféra, propracované charaktery osob. Bavilo mě, jak nás autor nechává napřeskáčku nahlédnout do historie a tak nás po střípcích seznamuje s těžkým osudem hlavního hrdiny. Velice zajímavé bylo i nahlédnutí do těžkého života na Skotském ostrově Lewis, pro nás vcelku nepředstavitelného. Země bez lesů? Strašná představa. Možná někomu může přijít příliš podrobné a zbytečně rozvleklé popisování lovu ptáků na Skále, ale vlastně do příběhu patří, protože jasně vystihuje charaktery těch, kdo to každoročně vydrží, a tím vysvětluje, že se mohlo stát, to, co se stalo. Poslouchala jsem jako audioknihu v podání pana Jiřího Dvořáka a všem doporučuji, je to nádherné zpracování.
Kdybych mohla dát 4,5 hvězdičky, tak je dám. Pro mě velmi čtivá kniha, která pohltí hned od začátku. Detektivka s psychologicky precizně vykresleným příběhem několika postav, barvitými popisy míst, kam bych se snad i ráda vydala. Zkrátka určitě stojí za přečtení, mínusem je pro mě jen trochu hůře stravitelný dějový zvrat v závěru.
Velice zajímavá kniha, která navzdory mohutné reklamě (která knihy děsně kazí) více než předčila mé očekávání.
Trochu detektivní příběh, hodně hledání sama sebe, vzpomínání na to, kým jsme byli, co nás dovedlo tam, kde jsme. Přesto kniha není sentimentální, ani zbytečně rozvleklá a přesto, že je oficiálně prezentována jako detektivka, není zbytečně brutální.
tvářilo se to jako detektivka, ale bylo toho o hodně víc...a o hodně detektivky méně...parádní zážitek
Úžasná kniha! Naprosto mě pohltila atmosféra ostrova, kdy si člověk během čtení vzpomínek hlavního hrdiny dokázal všechno představit naprosto živě. Skoro cítil i ten chlad a vlhkost, slyšel ptáky na útesech... Zvrat v závěru knihy sice nezapadl úplně hladce (aspoň pro mě), ale ani to nemění nic na mém celkovém pocitu z knihy. Rozhodně jdu pokračovat dalšími díly.
Tuhle knihu jsem otevřel na doporučení kolegy a kamaráda. A když jsem mu dnes vyprávěl dej knihy, aby se mu to trochu ozivilo, podruhé jsem si byl jist, že je ta knížka proste boží. Skvela ve všech ohledech....Doporučuji.
Velmi působivé čtení, posledních sto stránek se četlo jedním dechem...abych už už věděla, co se to vlastně semlelo...prolínání dvou časových rovin i jiné formy vyprávění byly super a skotská ponurá příroda..i tak bych se jela mrknout :)
Ponurý román o dávné vině a trestu, který se odehrává v drsném prostředí ostrova Lewis. V knize se neustále prolínají dvě dějové linie - minulost a přítomnost. V příběhu nejsou žádné nečekané zvraty, ale postupné odkrývání trpké minulosti je klíčem k pochopení toho, co se hlavnímu hrdinovi děje v současnosti.
Všechno už bylo napsáno. Za mě spíš dobrý místopisný psychologický román s kriminální zápletkou než detektivka. Každopádně jsem ráda, že jsem nádherné Skotsko zažila dřív, než jsem knížku přečetla, teď by se mi tam nechtělo :-)
Skala me naprosto uchvatila. Precetla jsem ji jednim dechem a u mne je to jeste umocneno tim, ze miluju Skotsko a skotskou nadhernou krajinu mam prolezlou krizem krazem a tudiz uplne vidim autorem popisovana mista a umim si predstavit chovani a povahy Skotu:))
Ve srovnání s akta Enzo tomu trochu něco chybělo, ale na druhou stranu i přebývalo.
Trochu hůře se mi vnikalo do situace, že autor operuje s nějakými skutečnostmi, které až někdy na dalších stránkách odhalí čtenáři, dvě časové linie a ta minulá na přeskáčku. Další díl ano, ale až za pár týdnů.
recenze velmi vysoká očekávání a velká část z nich byla naplněna. Mrazivá atmosféra skotského ostrova Lewis, charakterní postavy a dobře strukturovaný děj dělá z knihy jedinečnou záležitost. Ačkoliv mně v první fázi trochu vadilo stálé prolínání časových linek, záhy jsem si na něj zvyknul a ke konci knihy jsem si je již naplno užíval, stejně jako ostatní kladné atributy knihy. Zejména musím ocenit vyprecizované charaktery jednotlivých postav, které jsou lehce uvěřitelné a do knihy skvěle sedí. K duhu jde knize i velice dobře napsaný závěr, se kterým si autor evidentně vyhrál. Celkově se jedná o velice dobrý thriller, který musím ohodnotit maximálním počtem hvězd. Pokud hledáte mrazivé skotské drama, rozhodně nesáhnete vedle když si knihu pořídíte, mě osobně velmi zaujala a už se těším až si přečtu její pokračování. Pokud však hledáte detektivku s překvapivými zvraty a neočekávaným závěrem, doporučuji zvolit knihu jinou, neboť Skála do této kategorie nepatří.
Byla to moje druhá kniha od autora a líbila se mi mnohem víc. prolínání současnosti a událostí z dětství a mládí vyšetřovatele Fina mě fakt bavilo.
ostrovy Skotsko tajemství krimi prolínání minulosti a současnosti
2013 | Skála |
2014 | Muž z ostrova Lewis |
2015 | Pán ohně |
2015 | Výjimeční lidé |
2014 | Šachové figurky |
Tak tohle se mi líbilo. Vyšetřování vraždy nebylo prioritou, tou byl příběh hlavního hrdiny, kterého si oblíbíte. Do toho ponurá nálada ostrova, kde se zastavil čas. Střídání minulosti se současností bylo fajn. Moc dobré.