Skála

Skála
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234723/mid_ostrov-lewis-skala-ib4-234723.jpg 4 2601 2601

Ostrov Lewis série

1. díl >

Skotský ostrov Lewis je krásné, ale drsné odlehlé místo bez stromů, bičované větry a pokryté vřesovišti. Topí se tam rašelinou a mluví gaelsky. A snad jen strach lidí z Boha je tam silnější než starost o živobytí. Pod zástěrkou víry však přežívají staré pohanské hodnoty a prapůvodní touha po krvi a pomstě. Na ostrov přijíždí nedávnou ztrátou syna poznamenaný policejní detektiv Fin Macleod, jenž se má podílet na vyšetřování brutální vraždy, spáchané podle stejného scénáře jako vražda, jíž se zabývá v Edinburghu. Fin prožil na ostrově Lewis dětství, takže vyšetřování je pro něho zároveň cestou domů a do minulosti. Setkává se s dávnými kamarády, s Artairem, který si vzal Marsaili, Finovu první lásku, a s mnoha dalšími. Většina z nich ho však nevítá s otevřenou náručí. Fin netuší, že klíč k případu by mohl odemknout i dveře, za nimiž je ukryto tajemství, jež se bezprostředně týká jeho samého. Jakou roli v případu hraje Finova dávná účast při tradiční výpravě na lov terejů hnízdících na nepřístupné nebezpečné skále An Sgeir? Povede tragédie, jež se tam tehdy odehrála, i po všech těch letech k další oběti?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Host

The Blackhouse, 2011

simona5r
03.07.2017 4 z 5

Posloucháno jako audiokniha. Zpočátku mě kniha nudila, možná to bylo i tím, že jsem čekala detektivku alá Nesbo. Od druhé půlky mě ale kniha pohltila a já si začala poslech užívat.

Melic
19.06.2017 4 z 5

Když otevřete knížku a dáte se do čtení, jste přeneseni na realisticky popsané, temné místo. Žádný charakter není úplně kladný. Důraz je kladen spíše na život hlavního hrdiny než samotné vyšetřování vraždy. Ale je to dobře, mně se četly pasáže z dětství snad lépe než ty aktuální. Osobně bych byl raději, kdyby nedošlo k té zápletce s amnézií (nebudu zde více rozepisovat, ať nenapovídám těm, kdo ještě nezačali číst). I tak je kniha napsána tak dobře, že spadá mezi 4 a 5 hvězd.

Tyet
16.06.2017 3 z 5

Peter May napsal detektivní příběh, ve kterém je spáchaná vražda vlastně nepodstatná. Recenze plýtvaly takovými slovy jako jedinečný, mimořádný, mistrovský a mrazivý, takže jsem do toho šla, naštěstí mám knihu z knihovny, průměrných knih už máme dost. Nejdřív to dobré: knížka se dobře čte, je napínavá a odehrává se v atraktivním prostředí skotského ostrova Lewis a je v ní poměrně pěkně vystižena krajina, šílené počasí i trudný život obyvatel. Jinak je kniha souborem klišé, plná nenápaditých dialogů a plochých postav. Děj je velice předvídatelný a už ve třetině víte, kdo je pachatel. Na konci vám do toho autor ale přimotá pederasta, o kterém jste neměli doposud ani ponětí (alespoň já ne). To je asi tak jediné překvapení z celé knihy. Pokud chcete, aby vám utekla dlouhá cesta, nebo se nudíte v posteli s chřipkou, knížku doporučuju, pěkně odsejpá. Za měsíc ale nebudete vědět, že jste ji četli. Má krásnou obálku.

Leninkka
13.06.2017 4 z 5

Velmi napínavá kniha. Až do konce jsem netrpělivě čekala kdo teda bude vrah. Obě dějové linky (dětství i současnost) mě moc bavily a dobře se propojovaly. Určitě to nebude moje poslední knížka od tohoto autora :)

85098211
08.06.2017 5 z 5

Výborná audiokniha ve vynikající interpretaci Jiřího Dvořáka! Příběh je nejen zajímavý, ale i poměrně spletitý (hlavně vzhledem ke dvěma dějovým liniím), přesto je podán tak, že se v něm neztratíte. Autor nám představuje různé charaktery postav, některé více sympatické, jiné zase méně - tak jak to bývá i v obyčejném životě. Krimi zápletka není právě složitá a připadá mi, že není ani tolik důležitá. Protože mnohem více prostoru než samotný případ dostává vykreslení postav a jejich problémů, popis galské přírody i tamějšího drsného života. Každopádně je to něco, co vás chytne a nepustí až do konce! ;-)

janasim
05.06.2017 5 z 5

Dočetla jsem a rada bych četla druhý díl,ale nemůžu,nemám ho.Tak bych si ráda přečetla jinou knihu nebo si ji alespoň jen vybrala,ale ani to nejde.Stále ve mně duní moře a stále mám strach.Stále cítím to chladnou,temnou a ponurou atmosféru.Tato detektivka,podle mého názoru,nepatří k těm,které zhltnete na jeden zátah.Přemýšlíte a stejně nevymyslíte.Dostane se vám pod kůži a nezapomenete.

Schamila
01.06.2017 4 z 5

První knížka od tohoto autora, tyto knížky mohu - zvláštní prostředí, které dodává příběhu napětí, dětství a současnost, ztráta a nález a trochu toho psycha - tohle je detektivka jak má být, proto s chutí na další knížku - všem doporučuji ....

1v8na
16.05.2017 5 z 5

Příběh byl naprosto vynikající. Byl čtivý, napínavý, poutavý a až do posledních stran nevíme kdo za vším stojí.
I když by mě zajímalo, kdo stál za tou první vraždou v Edinburghu - to tam snad ani sděleno nebylo - nebo jsem to jen zazdila?
Víc než krimi bych knhu zařadila do psychologického románu, protože opravdu to bylo velmi o psychice.
Ze strany některých postav jsem cítila nenávist a citové vydírání, ale i přetvařování.
Fina jsem si velmi oblíbila - byl sympatický a milý, i když byl v mládí grázlík.
Kniha se mi líbila natolik, že už teď mám doma druhý díl.

Mali88
10.05.2017

Moje první setkání s tímto autorem. Kniha se mi líbila. Nebylo to tak krvavé, jako některé jiné dektektivky. Taky to vlastně nebyla klasická detekvitka, ale píše psychologický román. Jdu na další díl :)

antonin0999
09.05.2017 5 z 5

Tato kniha má vše, co si představuji pod kvalitním psychologickým románem. Působivou a nezaměnitelnou gaelskou atmosféru, silné a zároveň velmi zranitelné vztahy, skvěle propracovanou zápletku mezi minulostí a současností a jistou míru deprese, kterou bych nenazýval thrillerem, ale spíš něčím, co čtenáře nutí dojímat se a naplno prožívat děj s hlavními postavami. Toto není severská detektivka, ale severský život. Maják mezi vodami knih.

evask
06.05.2017 4 z 5

Dala bych 4+. Pohnutka, která vedla kamaráda hlavního hrdiny k nenávisti, mně není tak úplně jasná. Asi ponecháno čtenářově představivosti.

Iv8
25.04.2017 5 z 5

Moje druhé setkání s tímto autorem - moc se mi líbí . Spíše než o klasickou detektivku se jedná o psychologickou studii obyvatel ostrova s jejich nejtajnějšími pohnutkami, zážitky a pocity. Je psána velice citlivě, přitom příběh i prostředí jsou celkem drsné. Určitě doporučuji k přečtení.

zamiokula
11.04.2017

Peter​ May je famózní vypravěč.. Spoustu let už jsem nenatrefila na tak skvělý příběh...Jeho vyprávění je tak sugestivní,že jsem chvílemi měla pocit jako by mně profukoval ledový vítr,jako bych na své tváři citila spršky slané mořské vody,jako bych to zoufalství cítila já... Úžasné!Víc k tomu nemám co dodat...

Maanna
10.04.2017 5 z 5

Musím se přidat k nadšeným komentářům. Stavba příběhu mě úplně dostala - pozvolný začátek, který postupně víc a víc graduje v i tak tísnivé deštivé atmosféře. Vzpomínky postupující od nevinných příhod ke skutečným životním otřesům a tragédiím, plastické a životné postavy... Vzala jsem si knihu jen tak na zkoušku, ale už se těším na další díly. Je to opravdu styl "chytne a nepustí."

xNelly
10.04.2017 5 z 5

Jedním slovem - skvělé!!

Zully737
09.04.2017 5 z 5

Po dlouhé době severská krimi, co mě doopravdy chytla za srdce. Jako mé první dílo od tohoto autora hodnotím 5*. Mrazivé prostředí, skvěle postavené vyprávění.

happy-smile
30.03.2017 4 z 5

O žádnou detektivku se rozhodně nejedná. Vražda je jen prostředek k tomu, jak dostat Fina na ostrov a nechat jej znovu prožít svou minulost. Případ se potom celou knihu vlastně neřeší, až na konci díky vhledu do minulosti dojde k jeho vyřešení... Jedná se o román, kde dostanete naservírováno, jak je těžký život na těchto ostrovech, jaké je to vyrůstat tady, jaká jsou dětská přátelství, jaká je soudržnost mezi přáteli, první láska, boj o ni. Je to velmi poutavé čtení, jenom musíte vědět, do čeho jdete, ať nejste zklamaní.

Majdule
12.03.2017 4 z 5

Hodnocení tohoto krimi románu pro mě bylo nesnadné, stejně jako jeho četba. May přede mě na začátku postavil téměř nepřekonatelnou zeď. Vadily mi načrtnuté životy plné tragédií a beznaděje, rušilo mě střídání ich formy, jejímž prostřednictvím se dozvídáme útržky z dětství, dospívání a mládí hrdiny, s er formou, kde sledujeme kroky téhož hrdiny z odstupu. Štvalo mě, že vražda vypadala spíš jako záminka (sic!) než jako osa příběhu a již zmiňované vzpomínky mě nejprve jenom nebavily a postupně docela dost štvaly. Zůstala jsem snad jen pro autorův um a jeho strhující, temné a nádherné popisy Skotska. A nenápadně se začal vkrádat zájem. Nejdřív o současnou linku příběhu, kde sice pátrání vypadalo docela bezcílně, ale ve vytrvalém skotském dešti se dal tušit skutečný konflikt. A pak i o vzpomínkovou část, kde se pod všedním, smutným, ale nezajímavým životem otevírá propast, o které sice nevíte, ba ani netušíte, přesto ovlivňuje vaši existenci. A najednou mě příběh pohltil, emočně vtáhl a nakonec i připravil o dech. A tak se proti všemu očekávání na ostrov Lewis vrátím. Jen škoda, že žánrově to má k detektivce docela daleko. A co ta první vražda, pane Mayi?

minirock
12.03.2017 5 z 5

Mistrovské dílo a skvělý zážitek. Knížka, která vás chytne a nepustí, dokud ji nepřečtete. Můžu jenom doporučit.

Jíťa512
10.03.2017 5 z 5

Byla jsem mile překvapena, očekávala jsem jen další knihu z řady detektivek. Bravurně napsaná kniha, vůbec mi nevadilo, že vyšetřování vraždy je v knize v pozadí. Skvělé vylíčení postav a drsných podmínek na ostrově.