Skála
Peter May
Ostrov Lewis série
1. díl >
Skotský ostrov Lewis je krásné, ale drsné odlehlé místo bez stromů, bičované větry a pokryté vřesovišti. Topí se tam rašelinou a mluví gaelsky. A snad jen strach lidí z Boha je tam silnější než starost o živobytí. Pod zástěrkou víry však přežívají staré pohanské hodnoty a prapůvodní touha po krvi a pomstě. Na ostrov přijíždí nedávnou ztrátou syna poznamenaný policejní detektiv Fin Macleod, jenž se má podílet na vyšetřování brutální vraždy, spáchané podle stejného scénáře jako vražda, jíž se zabývá v Edinburghu. Fin prožil na ostrově Lewis dětství, takže vyšetřování je pro něho zároveň cestou domů a do minulosti. Setkává se s dávnými kamarády, s Artairem, který si vzal Marsaili, Finovu první lásku, a s mnoha dalšími. Většina z nich ho však nevítá s otevřenou náručí. Fin netuší, že klíč k případu by mohl odemknout i dveře, za nimiž je ukryto tajemství, jež se bezprostředně týká jeho samého. Jakou roli v případu hraje Finova dávná účast při tradiční výpravě na lov terejů hnízdících na nepřístupné nebezpečné skále An Sgeir? Povede tragédie, jež se tam tehdy odehrála, i po všech těch letech k další oběti?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2015 , HostOriginální název:
The Blackhouse, 2011
Musím říct, že s knihou jsem se prvních 150 stran nesmírne trápila. Přišla mi nudna a snad jen díky recenzím zde a tomu, že kniha byla dárek vydržela. Druha polovina knihy nabrala spád, rozpletala se Finova historie i příběh vraždy. Ubírám hvězdu za nezáživny rozjezd. Jinak super! Doporučuji
Prvním slovem pecka, druhým paráda!!! Za mě naprostý skvost. Retrospektivní vyprávění miluju a autor se toho zhostil dokonale. Stejně tak May krásně dokázal, že jsou "popisy" a "popisy". Zatímco někteří autoři se rozvláčně rozepisují o něčem, co je čtenáři důvěrně známé, tady jsem si zase početla o místě, které neznám. A to tak, že člověk měl sto chutí sbalit si kufry a vyrazit. Užívala jsem si každou informaci, i když se třeba jednalo jen o zpracování mrtvého tereje. Minulost hl. hrdiny mě naprosto vtáhla. Co se týče zápletky jako takové, tak ta tam opravdu byla tak trochu potlačena na úkor vzpomínek, takže kdo očekával klasickou detektivku, na své si nepřišel. Ale v tomto případě se obávám, že by ta zápletka překážela a již tak bohatý příběh udupala. Pak by to asi byl tak trochu maglajs. Nicméně jdu na druhý díl.
Moje krevní skupina. "literary crime" vůbec nevadí víc dějových linií, mám pocit, jako by se vše odhalovalo postupně zvenku i zevnitř. Teď čtu druhý díl trilogie a zase - často odbíhám od knihy k internetu, heldám, kde ten ostrov vlastně je, koukám na fotky... prostě paráda. Za mě plný počet. Drobné nedostatky jsou u mě vyváženy netradičním pojetím, prostředím a způsobem vyprávění.
Ta knížka se dobře čte, je ze zajímavého prostředí a líbila se mi, nehodnotím ji ale jako detektivku, protože to je v této knížce spíš boční linie, to bych musela být mnohem tvrdší.
Zase něco trochu jiného. Kniha mě pohltila, i když o vyšetřování vraždy šlo tak trochu až na posledním místě. Ale sledovat osudy hlavního hrdiny bylo naprosto skvělé, od dětství až po současnost. Rozuzlení bylo překvapivé. Nejvíce mě asi bavily reálie o ostrovu, o tradicích, historii apod. Dozvěděla jsem se mnoho nového. Je to výborně napsané, určitě mohu doporučit.
Výborná kniha jak psaná, tak ve formě audioknihy (namluvená Jiřím Dvořákem). Vůbec mi nevadily dvě dějové linky. Líbilo se mi, jak autor dokázal popsat lidi i krajinu tak, že vám přímo vyvstala před očima.
Kdybych měla srovnat Skálu a Pána ohně, na celé čáře vyhrává Skála.
Moc táhlý děj nevedoucí k vyřešení. Reklama na knihu byla silnější, než skutečný obsah.
Skoky z minulosti do přítomnosti mi vůbec nevadily a nuda to rozhodně nebyla, naopak tato kniha mě dostala k přečtení celé "lewiské trilogie". A musím říct, že jsem ani jedinkrát nelitovala.
Chápem čo sa väčšine na tom páči, ale až tak ??? To sa Vám naozaj páči keď autor chaoticky skáče do minulosti a naspäť a niekedy človek ani nevie ktorý čas práve číta. Ešteže som to počúval ako audioknihu, pretože klasická papierová kniha by ma nudila ešte viac. Naozaj sa Vám páčia tie obsiahle opisy ? To nikomu nechýba dej ? Neviem, asi som príliš náročný keď chcem po knihe aby sa v nej aj niečo sem tam udialo... Slabota.
Silný, nádherně budovaný příběh o síle slov, o tíži vzpomínek, o lásce a přátelství, o vině a odpovědnosti.
První díl z krimi série Ostrov Lewis. Podle mě to není detektivka. Na začátku je sice mrtvej chlap a na konci odhalený vrah, ale vlastně se téměř nevyšetřuje. Hlavní hrdina přijíždí na svůj rodný ostrov, setkává se po mnoha letech s bývalými kamarády a známými, ve vzpomínkách se vrací do dětství, a tak nějak nenápadně do sebe všechno zapadne.
Peter May je skvělý spisovatel. Dokáže úžasně popsat místní prostředí, zvyky, atmosféru a lidské charaktery, ale jeho pohled je dost pochmurný. Skoro všichni obyvatelé jsou hrubí, předčasně zestárlí, rezignovaní, poznamenaní prostředím drsného ostrova i nepříznivými životními událostmi a zkušenostmi. Knížka je neuvěřitelně čtivá, než se nadějete, jste na konci, ale pobavený úsměv na tváři přitom asi mít nebudete.
Trochu jsem se obávala toho označení krimi, ale řekla bych, že to tam bylo jenom tak mimochodem. Skvěle napsaná kniha, pomalu do sebe zapadající příběh, ještě teď mě z něho mrazí a ten všudypřítomný vítr, déšť a moře, uf, asi stejně nevyzpytatelné živly jako lidské osudy samy. Nedá mi to hned nezačít další díl trilogie.
Mimořádně silná záležitost. Zpočátku jsem se chytala s obtížemi (ale to přičítám spíše svému zkouškami unavenému mozku), nicméně pak se "zasekla" a četla - v kuse a pořád - dokud jsem nedočetla.
Velice silný psychologický příběh (nějak mi nesedí zařazení mezi detektivky) plný zvratů, psaný tak poutavě, že vás prostě nepustí. Autor se velmi odvážně pustil do hodně bolestného a ožehavého tématu a dle mého názoru se s ním popasoval naprosto výborně. Neuvěřitelně empaticky a rozhodně ne černobíle, jak se občas u těchto témat stává (oběť = takřka svatá utrápená osobnost, které se vše promíjí). Zcela v souladu s mým přesvědčením, že násilník je často zase jen obětí oběti (zlo a násilí páchané stále dál a dál v jakémsi začarovaném kruhu) a hlavně veskrze nešťastný člověk.
Velmi se mi líbilo, že zde nejsou jednoznačně kladné a záporné postavy, čtenář se sám musí popasovat s tím, do jaké míry je ochoten ten který čin (na pozadí znalosti předchozích událostí a souvislostí) omluvit, přijmout, pochopit, odsoudit či zavrhnout. A pro ty, kteří si kladou otázku, zda opravdu dokáže lidská mysl "vytěsnit" určité vzpomínky na traumatické a bolestné události (jako je třeba týrání v dětství) odpovídám z vlastní zkušenosti - ano, je to možné a docela hodně časté.
Tato kniha se mi dostala pod kůži jako málokterá. Zapomenout se asi nedá.
První a vcelku náhodné setkání s Peterem Mayem a "láska na první..."
Velice krásně napsaná kniha, ve které se prolínají prvky detektivky a románu. Napínavé a občas velmi úsměvné příhody z dětství hlavního hrdiny se střídají s kapitolami bolestného i romantického dospívání a současnosti. Jazyk autora, jeho popis prostředí ostrovů severního Skotska, nesmírně tvrdé a také překrásné země a místy až lyrické popisy pocitů a vnímání lidí, jež tam prožívají své nelehké životy, to vše mne velmi hluboce oslovilo a dojalo. A samotné rozuzlení detektivní "zápletky" a především motivy jednaní zúčastněných, to je a ještě nějaký čas bude pro mne námět k přemýšlení.
Knížku jsem nečetl, ale poslouchal v audioverzi při dlouhých pracovních cestách autem a herec Pavel Rímský, jež ji velmi hezky načetl, mi byl dlouhé hodiny skvělým společníkem. Těžko se mi v případech nutnosti z vozu vystupovalo :)
Pro mě zklamání, nebylo to vysloveně špatně napsané, ale nesnáším, když mi někdo slibuje detektivku a napětí a místo toho je tu životní příběh průměrného týpka odněkud z Horní Dolní. Ano, život v takovém zapadákově je zajímavě popsaný, ale fakt mě nezajímal celý životopis, sem tam nějaká ta vzpomínka by byla fajn, ale tady se z toho stával živitopis a vraždu pomalu odsouvá autor na druhou (ne-li třetí) kolej. Překvapivý konec to trochu vylepšil, ale úplně nezachránil.
První setkání s Peterem Mayem na mně zanechalo obrovský dojem. Spisovatel příběh zahrnul na ostrov Lewis, který je pro mě obrovská exotika, ale zároveň mě silně přitahuje stejně tak, jako například celá Skandinávie nebo Island. Tudíž v tomto ohledu to s lokací vysloveně vyhrál. A i proto mimochodem čtenář musí počítat s atmosférou, která je hodně chladná až štiplavá. Postava Finna je ale naprosto perfektní a každá další postava, která se v příběhu objeví, má své opodstatnění a smysl, což je vysloveně super. Nejsou to ploché postavy, ale vysloveně lidé z masa a kostí, které mají svoje názory, pocity a emoce. Do toho spisovatel rozložil celý ten příběh na dvě linie – současnost a minulost, kde každá stojí za čtení. Minulost totiž ukáže, život na ostrovech z pohledu dítěte a současnost pro změnu představí aktuální problémy lidí v těchto oblastech. No a do toho celého světa se mimoděk hodí vražda, kterou se hlavní postava rozhodne vyšetřovat. Opravdu perfektní čtení a jsem rád, že mě knihy stále dokáží něčím překvapit a donutí mě se na něco neustále těšit. V tomto případě na další dva díly z celkové trilogie.
Po knize jsem sáhla po spoustě doporučení. A opravdu nezklamala.
Krásně se prolíná děj ve dvou obdobích, všechno do sebe zapadá. Žádná hluchá místa, skvělé a napínavé čtení. Určitě se pustím do dalších autorových knih.
Veľmi dobre napísané. Najviac ma zaujali opisy prírody pochmúrneho, studeného a upršaného ostrova. Lewis som kedysi navštívila a život ľudí tam, životné podmienky aj povaha obyvateľov je v knihe dobre zachytená. Toto podľa mňa prevažovalo nad detektívnym príbehom, ktorý bol okrajový, s o to zaujímavejším rozuzlením.
ostrovy Skotsko tajemství krimi prolínání minulosti a současnosti
2013 | Skála |
2014 | Muž z ostrova Lewis |
2015 | Pán ohně |
2015 | Výjimeční lidé |
2014 | Šachové figurky |
Nádhera ... dokonalý popis krajiny a spomienok na minulosť.