Skála

Skála
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234723/mid_ostrov-lewis-skala-ib4-234723.jpg 4 2600 2600

Ostrov Lewis série

1. díl >

Skotský ostrov Lewis je krásné, ale drsné odlehlé místo bez stromů, bičované větry a pokryté vřesovišti. Topí se tam rašelinou a mluví gaelsky. A snad jen strach lidí z Boha je tam silnější než starost o živobytí. Pod zástěrkou víry však přežívají staré pohanské hodnoty a prapůvodní touha po krvi a pomstě. Na ostrov přijíždí nedávnou ztrátou syna poznamenaný policejní detektiv Fin Macleod, jenž se má podílet na vyšetřování brutální vraždy, spáchané podle stejného scénáře jako vražda, jíž se zabývá v Edinburghu. Fin prožil na ostrově Lewis dětství, takže vyšetřování je pro něho zároveň cestou domů a do minulosti. Setkává se s dávnými kamarády, s Artairem, který si vzal Marsaili, Finovu první lásku, a s mnoha dalšími. Většina z nich ho však nevítá s otevřenou náručí. Fin netuší, že klíč k případu by mohl odemknout i dveře, za nimiž je ukryto tajemství, jež se bezprostředně týká jeho samého. Jakou roli v případu hraje Finova dávná účast při tradiční výpravě na lov terejů hnízdících na nepřístupné nebezpečné skále An Sgeir? Povede tragédie, jež se tam tehdy odehrála, i po všech těch letech k další oběti?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Host

The Blackhouse, 2011

alef
19.04.2020 5 z 5

"Vysoko čnící skalní hřbet, jemuž dominují bičující vichřice a hrozné vlny ... do oceánu se noří tři skalní výběžky ... voda se o ně tříští a zuřivě pění ... kolem nich v tisících krouží ptáci ..."

Malý neobydlený skotský ostrov v severním Atlantiku, jehož název tvoří dvě slova ve skotské gaelštině: sula – terej a sgeir – skála, je od Lewisu vzdálený asi 70 km, a každoročně na něm hnízdí více jak 5 tisíc párů terejů bílých; k tomu divoká a nespoutaná krása přírody Vnějších Hebrid, a skoro až nepřátelsky nehostinné podmínky k životu, a když k tomu pak ještě přidáte Mayův naturalistický popis způsobu tradičního lovu guga (pro mě dost šokující záležitost, o které jsem neměla moc potuchy) ... máte na světě úžasně lákavé až exotické "kulisy" pro životní příběh hlavního hrdiny, Fina Macleoda (navíc vyprávěný částečně retrospektivně, kdy návraty do dětství a dospívání na ostrově leccos objasní), které zároveň vyprávějí svůj vlastní příběh ... historie této oblasti, proměn krajiny i společenství lidí, v ní žijících, a trochu tak zastiňují třetí linii - příběh detektivní, který tak funguje spíš jako doplňující dílky skládanky Finova života, samotná drsná vražda, vč. způsobu jejího provedení, pak už jen dokresluje stejně drsný zdejší život. Úloha, kterou tak May detektivní zápletce v příběhu stanovil mě zaujala, vyloženě mi sedla, asi jsem našla způsob, jak si oblíbit ... detektivku :-). Takže, děkuji a těším se, na opětovné shledání s Finem, a taky na spoustu nových zajímavých informací o životě lidí, kteří žijí své životy navzdory turbulentním vzdušným proudům, mlhám a dešťům, bouřlivým vlnám omývajícím břehy ostrovů, těžkým mrakům, skrz které jen stěží pronikají sluneční paprsky, ale i neoblomným a svazujícím náboženským konvencím, kam jen stěží pronikají svobodná rozhodnutí ...

"Fin v hlavě uslyšel zpěv gaelských žalmů, podivné tribální zpěvy bez doprovodu nástrojů, které mohly netrénovanému uchu připadat chaotické. Něco v nich však bylo čarovně dojemné. Něco z toho kraje i krajiny, z boje o existenci proti drtící nepřízni osudu. Něco z lidí mezi nimiž vyrostl. ... něco z jedinečného způsobu, jakým vyslovovali vděčnost za těžký život v němž nalezli smysl. ... i z pouhé vzpomínky Finovi naskočila husí kůže."

Arwen777
17.04.2020 5 z 5

Skotsko a dávné tajemství - to je skoro záruka úspěchu. K tomu dobře napsané vyprávění, skvělé prolínání přítomnosti a minulosti a krásný jazyk. Já jsem byla moc spokojená. Dýchala na mě atmosféra ostrova, fičel vítr, slyšela jsem moře rozbíjející se o skaliska. Líbilo se mi vystihnutí nálady ve skoro uzavřené komunitě, kde se cizincům nic nevyzrazuje. Pochopila jsem, jak málo příležitostí ostrov poskytuje, ať už práci nebo i ve vztazích, a jak je těžké se z něj dostat. Na druhou stranu jak překvapivě krásný může být návrat na místa, kde jste prožili dětství a jak vám to, co bylo dříve vězením, může po letech připadat jako malebná krajina. Co udělá pár desítek let... Ale návraty v sobě skrývají nebezpečí a to v podobě dávno ukrytých vzpomínek a zážitků, které najednou vyplují na povrch a vlastně ani nejsou tak idylické. Rozkrývání některých může být i životu nebezpečné....
Já jsem se u této knihy výborně pobavila, příběh se mi líbil a těším se na další díl.

Nikolda
27.03.2020 3 z 5

Tahle kniha je bohužel trochu dvojsečná. Většina lidí, co tu dala nízké hodnocení to udělala většinou kvůli dlouhým pasážím z minulosti. Právě tohle mě na knize lákalo, byl to důvod po ní sáhnout. Nicméně jsou tu jiné věci, které mi naprosto zkazily finále a trochu pošramotily celkový dojem z knihy.
(Ti, kteří se na knihu teprve chystají, dál nepokračujte). Stupňování toho kýženého vyšetřování o které se hlavní hrdina z počátku snaží, se jaksi nekoná. Byly tam narážky, že ten či onen je gay a vodítka, která mohla děj někam směřovat. Čtenář si říká: Jo, možná se brzo dozvíme, kdo zmasakroval toho ranaře, co doprovázel lovce guga. A končí to chudákem učitelem, z jehož dobrých úmyslů se vyvine pedofilie. To vše zakryté amnézií hlavního hrdiny, která se nějak rozprostřela na konkrétní okamžiky jeho dětství a dospívání. Potom také z Marseli, sebevědomé a chytré dívenky, která by rozhodně měla v životě na výběr, udělal autor totální hadr na podlahu a rozpolcenou trosku, protože se to hodilo do krámu. Finále zkrátka zklamalo. Nemluvě o překousávání pasáží s problémy mládeže, kdo je a není s kým těhotný...

JPBelmondo
22.03.2020 4 z 5

Dočten první díl z trilogie, na který jsem dost těšila. Kniha se četla dobře. "Staré známé" postavy i prostředí, kde se v podstatě všichni znají, zážitky i vzpomínky z dětství a mládí. Opět skvěle popsáno, vyprávěno, rozuzleno. Prostě May, jak má být. Ale popravdě musím říct, že se mi více líbil Muž z ostrova Lewis.

taven
10.03.2020 5 z 5

Miluji Skotsko a proto 5 hvězd. Kdybych měl být objektivní, dám za zbytečně rozvleklý příběh s hluchými místy hvězdy jen 4. Jinak prostředí naprosto geniální a skvěle popsané.

mol378
25.02.2020 5 z 5

Poprvé poslechnuto před lety po vyjití jako audiokniha a úplně mě to fascinovalo. Žila jsem v zajetí té knížky, v jí popisovaném prostředí, žila jsem životy postav. Napínavé, dramatické, plné nových zajímavých věcí, drsný děj, ale i dojemný svým způsobem. Od té doby čteno několikrát - a stále to považuju za nejlepší knihu autora. Oba další díly série se mi také moc líbí, ale Skála je top.

m.zirhut
17.02.2020 4 z 5

(audiokniha) Docela dlouho mi trvalo, něž jsem se zaposlouchal. Naštěstí ta detektivní část byla pouze ze začátku a jakmile se kniha dostala k románovému rozplétání minulosti, hned začal být poslech zajímavější.
Závěr byl možná zbytečně moc dramatický, ale celkově mám z knihy dobrý pocit a těším se na další ze serie.

PS: Na rozdíl od některých pisatelů těchto komentářů, já bych si teda po poslechu této knihy Guga nikdy nedal.

Petronelka123
07.02.2020 5 z 5

Na knihu jsem se chystala dlouho, čekala jsem až budu mít to správné rozpoložení na "temný thriller". Zpočátku mi vadily detailní popisy krajiny, prostředí, postav...ale pak jsem si najednou uvědomila, že jsem se díky tomu přenesla v čase i prostoru. Jsem na ostrově Lewis, naprosto živě jsem cítila ve tváři šlehání deště, bičování větrem z moře a pach vřesovišť i rašeliny. Kniha mě moc bavila a není tak děsivá a temná. Doporučuji číst v zimních či podzimních měsících, které svou ponurostí ještě umocní atmosféru knihy.

LuckaH2
05.02.2020 5 z 5

Po letech jsem si přečetla znovu a opět skvělé!10* je to originální příběh.

Kdysi to byla kniha, diky které jsem se chtela podivat do Skotska, což se mi loni povedlo a i kdyz jsem nebyla na Lewisu, stala jsem v Ullapoolu, koukala na trajekty a slibovala si, ze se tam vrátim.

Eeli
01.02.2020 5 z 5

Detektivní zápletka podmíněná minulostí vyšetřovatele - autor tak skvěle zabil dvě mouchy jednou ranou. Dozvídáme se tedy o životě hlavní postavy a zároveň řešíme případ - šikovné. Absolutně úchvatné je však líčení ostrova Lewis a okolí. Zcela se ocitnete uprostřed nelítostně nádherné krajiny s domky s doškovými střechami, vítr vám bude skučet v uších a uslyšíte rozbouřené vody tříštit se o skály.

Petra158
27.01.2020 5 z 5

Moje prvni setkani s autorem a jsem rada, ze jsem na nej diky CV narazila. Knizka neni typicka detektivka, vysetrovani je prece jen upozadeno. Libilo se mi, jak autor vykreslil prostredi ostrova, mentalitu lidi. No, asi bych tam nechtela zit. Navraty do minulosti byly take pekne a pomohly k dokresleni situace. Urcite budu pokracovat dalsimi dily.

MíšaS.
25.01.2020 3 z 5

Vy, kdo jste knihu nečetli, nečtěte ani můj komentář !!

Tušila jsem, že to nebude klasická detektivka, což mi nijak nevadilo a asi tak do půlky se mi kniha četla celkem bez problému. Ale pak přišly pasáže, které mě silně nebavily a nechápu, že jako "super policajt", jak se Fin prezentuje, nepřišel na to, od koho ty modřiny jsou. Potom už mi to vlastně celé zapadlo do sebe a dokázala jsem si domyslet, co se asi bude na konci dít. A to se také dělo.
Možná chtěla kniha trochu zkrátit a více vyšetřovat vraždu a odpustila bych si tu pedofilní pasáž. Nechce se mi věřit, že by někdo měl takovou ztrátu paměti a ještě opakovanou. Prostě mi to nějak nesedí a přišlo mi to divné a asi i zbytečné - prostě by ho vinil ze smrti otce, nebo z toho, že ho otec měl raději a jako motiv by to stačilo a ne tam ještě vsunout pedofilii a to, že si to s ním na ostrově vyřídili sami.
Přemýšlela jsem a jsou to slabé 3*. A nevím, jestli si chci přečíst další díly...

knihomolka525
20.01.2020 5 z 5

May.Starý dobrý May.Rozjezd klasicky pomalejší.Až obrazně popsán třeba obsah žaludku...Lovení a zpracovávání terejů.Mladé lásky....Je vidět že osoby ,kterým se May věnoval na závěr v poděkování,mu byly v každém směru poplatny.

Maevie
13.01.2020 4 z 5

Jestli s něčím ohledně Skály nesouhlasím, tak je to její zařazení mezi detektivky nebo thrillery. Skála je totiž spíše románem s detektivní zápletkou, kde více času strávíte mezi obyvateli nehostinného ostrova, posloucháte jejich příběhy tvrdě zkoušeném počasím i ostrovními zvyky, než u pitevního stolu. Krásně napsaný potemnělý příběh, který se nebojí zkoumat důvody lidského počínání.

Ava365
21.12.2019 5 z 5

Velmi zvláštní knížka, dozvíte se o zajímavém způsobu života na skotském ostrově Lewis. Dobrodružství, temná atmosféra a kriminální zápletka.

Pantáta1900
20.12.2019 5 z 5

Děj vás naprosto pohltí a celková atmosféra je ponurá a tajemná. Určitě stojí za přečtení a těším se na případné další tituly od Petera Maye.

simives
18.12.2019 5 z 5

Skála byla kniha, kterou jsem si po vrácení do knihovny šla koupit, protože mě naprosto nadchla. O reálnosti závěru by šlo sice polemizovat, ale její čtení byl zážitek.

MayB2
07.12.2019 4 z 5

Ten konec byl trochu utnutý (oproti podrobnému popisu pitvy a lovu), ale atmosféra skvěle vykreslená. Autorovi velmi děkuji za to, že se zcela vyhnul product placementu.

kleryna
18.11.2019 3 z 5

Trvalo mi než jsem se začetla a zorientovala v postavách, nevyhovovaly mi ani delší kapitoly, ale nakonec to bylo celkem fajn čtení od kterého jsem se skoro nemohla odtrhnout. Hned jsem se vrhla do dalšího dílu, tak uvidíme.

skrape
14.11.2019 5 z 5

Ze začátku jsem se nemohla začíst, ale postupem času se mi líbila víc a víc a ke konci jsem se od ní nemohla odtrhnout.