Ostrov šedých mnichů

Ostrov šedých mnichů
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532205/bmid_ostrov-sedych-mnichu-65ccbf7bda295.jpg 4 1632 1632

Josef Bergman série

Josef Bergman #4 Detektivní příběh dvojnásobné držitelky ceny Jiřího Marka, tentokrát k poslechu! Na odlehlém holandském ostrově Schiermonnikoog s liduprázdnými písečnými plážemi bičovanými severním větrem zemřela v dunách za podivných okolností mladá žena a i po jedenácti letech zůstává její vrah neodhalen. Televizní reportér Johan Rutten se rozhodl, že tímto případem zahájí nový cyklus reportáží o neobjasněných vraždách – ale krátce po svém příjezdu na ostrov byl zavražděn. Má oba činy na svědomí stejný pachatel?... celý text

lenulitah
18.04.2018 5 z 5

Skvělá detektivka. Přemýšlela jsem jak divá, ale tohle rozuzlení mě nenapadlo..

Leniii
08.04.2018 5 z 5

Příjemné čtení, dobrá detektivka, vraha jsem neodhalila do konce a ani jsem nenašla ty správné indicie k odhalení. Postavu pana Bergmana mám ráda a těším se na další knížku :)

Knižní střípky
04.04.2018 4 z 5

Série od paní Klevisové s hlavním hrdinou Josefem Bergmanem nás v tomto díle vytrhne z českého prostředí a odvede nás až na holandský ostrov. A byl to výlet vskutku vydařený. Pochmurná atmosféra ostrova dodávala příběhu ten správný tajemný ráz.

Kitty
01.04.2018 4 z 5

Je to moje první kniha od této autorky. Příběh má spád, zvraty, překvapení... vlastně jsem se na čtení těšila. Dost často postavám nevěřím, ale zde i přes zápletku působí příběh verohodně. Líbil se mi styl, určitě si přečtu další.

i.stefany
29.03.2018 5 z 5

Tak toto byla další skvělá detektivka z pera Míši Klevisové. Vypráví příběh ze současnosti, který se odehrává na Ostrově šedých mnichů - Schiermonnikoogu. Prostředí holandského ostrova i povahy jednotlivých postav byly popsány tak uvěřitelně, až jsem měla pocit, že jsou to mí sousedé, že je všechny znám osobně. Moc jsem si užila společnost lidí z ostrova zapletených do vraždy i mého oblíbence Pepy Bergmana a těším se na další díl. Určitě 5* jako vždy. :-)

Modrina
29.03.2018 5 z 5

Skvělé! Doufám, že autorka píše další knihy, protože už mi k přečtení zbývá jen jedna. :) Čtu je postupně a mám pocit, že autorka zraje jak víno - každá další kniha je zas o něco lepší. Tady mě hodně zajímalo, jak bude pan Bergman něco řešit, když je mu v cizině odznak naprosto k ničemu. Ale kdo umí... :) Rozuzlení bylo opravdu skvělé. Za mě rozhodně plný počet.

Nechci strhávat hvězdu, protože za to autorka nemůže, ale elektronické vydání knihy je hodně zpackané. Špatné formátování, nějaký automat si pohrál s interpunkcí, takže místo trojtečky je jedna tečka s mezerami okolo sebe a podobně. To bych v dnešní době už opravdu nečekala.

ilčidlo
27.03.2018 5 z 5

Napínavá detektivka, ale i příjemné čtení

pavčape
23.03.2018 4 z 5

Klidná česká detektivka bez potoků krve a šílených vrahů. Líbí se mi postava Josefa Bergmana, její vývoj. Autorka skvěle vystihla atmosféru dle mě pochmurného ostrova.

Babarunka
22.03.2018 5 z 5

Každé dílo od této autorky mě vždy velmi mile překvapí. Mám ráda její osobitý a zajímavý styl psaní. Kniha je napínavá, i když z každé strany nestříká krev :-) Moc se mi líbilo prostředí, do kterého je děj zasazen. Jen tak dál!

LisaEla
04.03.2018 5 z 5

Po dlouhé době naprosto super česká detektivka, čte se jedním dechem.

petunkav
28.02.2018 5 z 5

Opět úžasná detektivka. Taková "klasická česká detektivka z holandského ostrova"..... Nene, dělám si srandu. Jsem nadšená a zároveň velice zklamaná, protože toto byla moje poslední detektivka, která mi od paní Klevisové zbývala přečíst.
Asi musím říct, že tato poslední se mi líbila nejvíc - i když myslím, že tento pocit jsem měla po každé přečtené detektivce s Josefem Bergmanem. Skvělý děj, napětí, zajímavé postavy. I když už mám pocit, že tak nějak tuším, jak se bude vše vyvíjet - bohužel to tak nikdy není. Děj mě nakonec vždycky překvapí.
Bude mi po paní Klevisové smutno.

Chesterton
27.02.2018 5 z 5

S nadšením jsem strávila další příjemné chvíle s mě již známými postavami. Tentokrát v podání Kristiny Kociánové, jejíž podání s atmosférou knihy a mými představami velice ladí. Tentokrát jsem přemýšlela při poslechu o tom, nakolik se styl M. Klevisové podobá úžasné Agatě Ch. Alespoň v tom jak dokáže propojit určité hříchy minulosti s lidskou povahou a vraždou v současnosti. I ten pomalý rozjezd mi s královnou detektivky často koresponduje. Těším se na další!!

slaska77
18.02.2018 5 z 5

Příhody detektiva Bergmanna jsem si oblíbila, byť je čtu v čase pozpátku. Trochu mi vždy trvá, než se vnořím do děje, ale je to méně než prvních 20 % knihy, takže je to asi v normě. Konec knihy to ale vždy vynahradí překvapivým rozuzlením. I když si myslím, že už vím, tak jsem se zatím netrefila. Odpočinková literatura, ale velmi dobrá. Díky.

mousegun
02.02.2018 5 z 5

Mám ráda knihy, kde se autorům daří zachytit atmosféru místa a díky tomu v mysli cestuji :) Detektivní příběh, který má hlavu a patu a dobře se čte.

ctenarkaEva
31.01.2018

Zajímavý a zamotaný příběh. Líbilo se mi zasazení do prostředí Holandska, vykreslení prostředí i postav. Už jsem od této autorky četla knihu Zmizela v mlze a těším se, až si přečtu nějakou další.

ArwenAragorn
28.01.2018 5 z 5

Budu stručná - velice dobrá česká detektivka. Z autorčiných detektivních knih se mně líbila nejvíc.

mirka71
16.01.2018 5 z 5

Opět dobrá česká detektivka, knížka nemusí být samá mrtvola, aby byla zajímavá. Velmi příjemné čtení, prolínání s minulostí, nenudí.

Radana44
14.01.2018 3 z 5

České detektivky mě moc nesedí,ale dočetla jsem.

konicekbily
08.01.2018 5 z 5

Nenápadně po celou čtvrtinu knížky nás seznámí s hlavními postavami, najednou se k dávné nevyřešené vraždě přidá další a ve velice dobře postavené zápletce nás zbytek knihy vodí za nos, při čemž používá různé styly vyprávění: monology/vzpomínky/úvahy hlavních postav, probírání možných kombinací ve dvojicích i ve větších skupinách, postupně děj vede k závěrečnému vyvrcholení, aby před nás nastavovala výhybky na nesprávnou kolej. Něco lze dovodit, ale určitě ne všechno! Je zřejmé, že na vyřešení se podílí horda amatérů, policie tápe a tak náš dovolenkový řešitel napomůže luštění. Je to více než jen obyčejná odpočinková četba!

ddkk
05.01.2018 4 z 5

Doposlouchala jsem a jsem spokojená. Po záplavě řezničin a úchylností nejrůznějšího typu od většiny renomovaných zahraničních autorů kriminálních trillerů a detektivek jsem měla pocit návratu do časů Emila Vachka, Anny Sedlmayerové a Jiřího Marka...Pomalé tempo ani nepříliš komplikovaná zápletka vůbec nevadily. Koneckonců, rozluštění jsem ani tak neodhalila :-) Dávám za 4 a doporučuji.