Osvětimská knihovnice
Antonio G. Iturbe
![Osvětimská knihovnice Osvětimská knihovnice](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/174557/mid_osvetimska-knihovnice-ADM-174557.jpg?v=1426170443)
Osvětim-Březinka - zdálo by se, že dnes už k tomuto divadlu hrůzy můžeme dodat jen velmi málo. A přece. Je tu pravdivý, byť téměř neznámý příběh několika útlých a zaprášených knížek, které se na ono pochmurné místo dostaly bůhvíjak a jejichž stránky drží pohromadě jen zázrakem a silou vůle a odvahy čtrnáctileté Dity Adlerové, osvětimské knihovnice, strážkyně podivuhodného táborového tajemství. Příběhem literární Dity, jehož předlohou jsou vzpomínky skutečné, dnes osmdesátileté Dity Krausové, se vracíme k polozapomenuté historii rodinného tábora, který existoval v Březince od září 1943 do července 1944 a jehož tragický konec, ač dodnes zahalen řadou neobjasněných okolností, představuje největší hromadnou vraždu československých občanů za druhé světové války.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2013 , AkropolisOriginální název:
La bibliotecaria de Auschwitz, 2012
![TinaBookBlog TinaBookBlog](https://www.databazeknih.cz/img/users/47_/47226/m_tina-orl-SP4.jpg?v=1673802121)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Nikdy jsem zatím nečetla příběh z Osvětimi z pohledu dítěte, a už vůbec ne z "rodinného tábora". Samozřejmě jako v každé knize s touto tématikou je všude smrt a smutek. Autor, ale odvedl skvělou práci, nejen stylem, kterým knihu napsal, ale naštěstí si dal i práci a dohledal, co se stalo s některými lidmi z příběhu.
Myslím si, že kdyby byla kniha tak o 100 stran kratší, určitě by to nevadilo. Věřím, že autor chtěl toho předat co nejvíce, ale některé pasáže a informace považuji za zbytečné. Určitě ale oceňuji závěr knihy.
I když jsou v díle pasáže, které, jak jsem psala, považuji za zbytečné, tak určitě si nemyslím, že čtení této dlouhé a smutné knihy bylo ztrátou času.
![LeniVa LeniVa](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Do půlky knihy jsem váhala, zda jsem udělala dobře a dala jsem na recenze. Po půlce se příběh rozběhl a četlo se docela hezky. Příběh je velmi silný, jako určitě všechny s touto tématikou, a vůbec nehodnotím děj, ale něco mi prostě vadilo na stylu psaní. Asi už bych si znovu nepřečetla.
![zelenoockaa zelenoockaa](https://www.databazeknih.cz/img/users/60_/60421/m_zelenoockaa-6601107a2da85.jpg?v=1711345787)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Silná kniha, depresivní prostředí Osvětimi jsem zažila před několika lety a dodnes ve mě zůstává. Přála bych to všem co holokaust popírají.
![Svatka63 Svatka63](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/267667/m_svatka63-QgE.jpg?v=1605033057)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velmi poutavě napsaný příběh Dity, která se mi ze začátku zdála místy příliš smělá až drzá v prostředí Březinky, ale když jsem pak viděla její autentickou fotku, tak jí to věřím. Román napsaný podle pravdivých skutečností, které jsem si mohla porovnat s již jinými přečtenými knihy ( Fredy Hirsch, Rudy Rosenberg ).Knihu bych určitě doporučila všem co se zajímají o tuto tématiku, čte se sama.
![Petkona Petkona](https://www.databazeknih.cz/img/users/93_/93042/m_petkona-6H7.jpg?v=1598194252)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Vůbec jsem nečekala, že by se mi kniha z druhé světové války mohla tolik líbit. Je to hrozně moc čtivě napsané a stránky mi mizely pod rukama, i když kniha pojednává o nelehkém tématu. Taky se mi moc líbilo vyprávění z pohledu více postav, takže se dozvíte o různých častech tábora o lidech, kteří se pokoušeli utéct a o těch, kterým se to povedlo, o rozdílu mezi dětmi, dospělými, muži a ženami a o zacházení s lidmi podle jejich postavení ve společnosti. Moc se mi líbil začatek knihy, kde vás autor seznámil s dějem a hlavními postavami a konec, kde jsou napsané osudy postav z knihy. Příběh je moc hezky podrobně napsaný a velice smutný, ale zároveň krásný a autor se toho dle mého zhostil opravdu výborně.
![Mirin1349 Mirin1349](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tolik příběhů už bylo o II. světové válce napsáno a přesto evidentně může dobrý spisovatel přijít s novým pohledem a dalším příběhem, který se čte jedním dechem. Velkou přidanou hodnotu má pro mě fakt, že kniha zakomponovala příběhy skutečných osobností a díky tomu jsem si rozšířila obzory. Velmi oceňuji epilog a shrnutí, jak to s tou či onou postavou po válce nakonec dopadlo. Také klobouk dolů před autorem, takovou znalost Švejka by i mnoho Čechů mohlo závidět. Tato kniha rozhodně stojí za přečtení.
![MarkétaKočí MarkétaKočí](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásná kniha!!!! Ze začátku jsem z ni byla v rozpacích, ale postupně jsem byla čím dál víc nadšena a nakonec jsem ji četla jedním dechem!
![Mikindada Mikindada](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Úžasná knížka, kterou jsem doslova hltala stránku po stránce a zároveň trnula hrůzou, ačkoliv je mi jasné, že hrůzy, které se děly, se ani v knize popsat nedají. Člověk si ani nedokáže představit, jaké hrůzy se děly a co si všechno lidé v Osvětimi skutečně prožili. Teprve potom mohou říct, že si váží toho, co je dnes bráno jako standard.
![allebra allebra](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/50863/m_allebra-4TX.jpg?v=1540856573)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velmi silný příběh, který je i přes značně těžké téma napsaný opravdu čtivě. Každý, kdo tohle šílenství přežil, měl kromě obrovské vůle přežít i velké štěstí, protože smrt byla pořád nablízku. Je dobré si tyto události připomínat, aby nebyly nikdy zapomenuty.
![Povalecka Povalecka](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/176979/m_povalecka-amU.png?v=1659967029)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
A. G. Iturbe pouze spojil několik silných, známých příběhů, které popisují holokaust z vlastní zkušenosti. Tyto příběhy spletl dohromady a převyprávěl je velmi okrajovým a zjednodušeným způsobem... a tak vznikla splácanina Deníku Anny Frankové, Utekl jsem z Osvětimi a dalších významných děl. Popravdě si stále nejsem jistá, zda Osvětimská knihovnice má vůbec nějakou hodnotu, jelikož pouze spojuje již napsaná díla a čerpá z jejich poselství.
![Kira283 Kira283](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Dlouho se mi nestalo, aby mě kniha dohnala k slzám. Osvětimská knihovnice je jedna z těch výjimečných knih, které to dokážou.
Příběh Dity je na jednu stranu tragický, na druhou stranu inspirativní. Inspirativní v tom, že i na neutěšeném místě dokážete najít naději, úkol, smysl života. A hlavně si uvědomíte, že vaše problémy vlastně žádné problémy nejsou. Netrpíte hlady, mátě střechu nad hlavou, je vám teplo, máte přístup k základním hygienickým potřebám. Važme si všeho, co máme.
Ditina neskonalá odvaha, nezdolná vůle bojovat, smysl pro spravedlnost a optimismus jsou obdivuhodné. Od takových lidí bychom se měli učit. Zároveň je nutné nezapomínat, co se v minulém století dělo, abychom něco podobného už nikdy nenechali dopustit.
![Hyaenodon Hyaenodon](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/215899/m_hyaenodon-9Uw.jpg?v=1633588392)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
O knize jsem nic nevěděl a po prvních stránkách jsem se trochu bál, že se bude jednat o nějakou lovestory, kdy se puberťačka zamiluje do tajemného Fredyho... Nakonec se kniha rozjela a totálně mě rozsekala svou syrovostí, kterou bych u filmů přirovnal k Pianistovi nebo Schindlerovu seznamu. I když mi u vypravěče trochu vadilo přeskakování z přítomného do minulého času při líčení příběhu, zasluhuje si tato kniha podle mě plný počet hvězd.
![Maky78 Maky78](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/146099/m_maky78-650f3fd2dc4df.jpg?v=1695498194)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Po návštěvě Terezína jsem dlouho nebyla schopná číst knihy na toto téma .
Tahle je moc dobře napsána. Silný příběh životní odvahy a pokory.
koncentrační tábory Židé Osvětim (koncentrační tábor) španělská literatura knihovníci, knihovnice Fredy Hirsch, 1916-1944 podle skutečných událostí rodinný tábor BIIbAutorovy další knížky
2013 | ![]() |
2018 | ![]() |
Po měsíci stráveném s touto knihou jsem se konečně dostala k možnosti ohodnotit ji. (Což je mimochodem na mé poměry dost dlouhá doba, většinou s knihou trávím asi týden.)
Příběh Dity se mi hodně líbil, i když je škoda, že v rozhovoru zmínila, že pro ni knihy nebyly takovým vysvobozením, jak je uváděno v knize. Dost jsem se ztrácela v přechodu mezi jednotlivými postavami. Fajn je, že je na konci shrnutí "A jak to s nimi bylo dál".
Bohužel ale musím ubrat hvězdy za těsnopis, do kterého je kniha natištěná a také za ne tak čtivý styl, v jaký jsem doufala.