Otakar Ostrčil - Otakar Jeremiáš ve svých dopisech

Otakar Ostrčil - Otakar Jeremiáš ve svých dopisech
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539593/bmid_otakar-ostrcil-otakar-jeremias.jpg 5 1 1

Ve svých dopisech, práci a zápasech o pokrokovou linii českého umění. // Vydáno k osmdesátému výročí narození Otakara Ostrčila (1979-1935)

Přidat komentář

milamarus
14.06.2024 5 z 5

Kvituji nápad editorky rozdělit dopisy do tří menších celků a před každý přidat příslušnou část životopisných údajů obou pisatelů. To bylo správné rozhodnutí. // Cením si také zakomponování několika recenzí, jejichž autory jsou: Zdeněk Nejedlý (1878-1962), Karel Boleslav Jirák (1891-1972) a Ladislav Vycpálek (1882-1969). // Knihu doporučuji.

----------------------------
ÚRYVEK:
(…) Někdy se mi zdá, že jsem vytvořil dílo veliké, které ani sám nedovedu chápat, uvádí mne v nadzemské nadšení, jindy opět jsem s ním úplně nespokojen (a to častěji!). Tehdy jeví se mi slabé ve výrazu a ani zdaleka nevyjadřuje těch otřesů duše, které v šťastných chvílích cítím při uvědomění toho, co dílem svým chci vyjádřit. To mi způsobuje bolest jakési vlastní bezmoci, která stupňuje se ještě slabostí tělesnou-nervovou, nedovolující mi rozvinouti rozsáhlou a intensivní činnost duševní, ku které se jasně cítím duševně schopný a vytrvalý, a která by mi dala tu opravdovou radost života. V těchto chvílích slabosti si nedůvěřuji a potřebuji upřímného slova soudu. Od Vás čekám toho slova!