Paměti
Edvard Beneš
Paměti našeho bývalého prezidenta od Mnichova až do roku 1943,podepsání smlouvy se Sovětským Svazem
Nesmírně zajímavé čtení, které se těžko hodnotí, ale je třeba ho číst. Být prezidentem Československa v této době bylo neskutečně těžké. Každý stát chránil hlavně sebe. Snadné čtení to není.
Beneš paměti napsal čtivě.
Ale jestli na něm něco nesnesu, tak je to sebeočišťování a egoismus, hraničící s narcismem.
Beneš byl možná dobrý diplomat, ale prezident byl na 4% ze 100. Rok 1938 mu nelze odpustit nikdy, zachoval se zbaběle, nikdy před Čechoslováky neudělal sebekritiku, neomluvil se.
Paměti však psány čtivou formou a záživně, 50% si zaslouží, ale jen Paměti, za jeho osobnost jsem mu vzal 50% a to jsem mírný.
Pro mne velmi zajímavá knížka. Autor zde popisuje své kroky v zahraniční politice, své obavy, svá varování evropským státníkům. I pod dojmem této knihy jsem přesvědčen, že ač pro republiku udělal mnohé, byl by výborným prezidentem v době míru, nikoli v krizi. Jestliže Sovětský svaz hrál své hry, Západ své a Němci, Poláci a další zase své, působí vyprávění Dr. Beneše, který jezdil na Východ i na Západ a jednal a jednal - a dle svých slov Stalinovi "pravdivě a upřímně" říkal vše, stejně jako to předtím a potom opakoval "upřímně" i v USA a jinde - jako boj s větrnými mlýny. Také je zajímavá kapitola týkající se referenda (vyvolané českými a ruskými komunisty) na Podkarpatské Rusi a jejímu odtržení od Československa - ač byly jasné záruky jak ze strany Západu, tak SSSR, že Československo bude obnoveno v předmnichovských hranicích.
1947 | Paměti |
1948 | Demokracie dnes a zítra |