Pán hor 1
Hana Marie Körnerová (p)
Rozsáhlá historicko-romantická sága mapuje osudy šesti generací šlechtického rodu de Braie od roku 1785. Odehrává se převážně ve Francii, i když bouřlivé události osmnáctého, devatenáctého a začátku dvacátého století zavedou hrdiny nejen do mnoha zemí Evropy, ale i do Ameriky, Afriky a kolonií v Indii. Příběh mladičké Christiny se začíná odvíjet ve chvíli, kdy ji souhra náhod zavede do zchátralého hradu v horách. Žije tam pouze Edmond, přezdívaný Pán hor - černá ovce rodiny de Braie. Sníh odřízne všechny cesty do údolí a uvězní Christinu ve společnosti muže, jemuž se dlouhé měsíce snažila vyhýbat. Edmond - muž s nejhorší pověstí v kraji - nakonec riskuje život, aby ji dopravil do bezpečí. Christina pomalu rozmotává klubko lží, zveličených pomluv a pověr, které z hradního pána udělaly postrach celého okolí. Z počátečního strachu a odporu se rodí nesmělá láska. Ta pobouří celý kraj a způsobí rozkol mezi Christinou a její rodinou. Komplikace přináší nejen rodová zášť, ale i dějinné zvraty. Po pádu Bastily je starý svět v troskách. Edmond je však schopen pro svou lásku udělat i nemožné. Stejně jako o dvacet let později jeho syn, který v císařských službách odchází do Itálie, aby v Benátkách dostihl osudovou ženu svého života.... celý text
![gordon13 gordon13](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/209457/m_gordon13-ZcO.jpg?v=1567149138)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Mám velice ráda historické romány, je to takový "jiný" svět, ale bohužel na mě je tento román velice naivní a přeslazený, vývoj vztahu podivný a nepravděpodobný...novodobější četba paní autorky je mnohem kvalitnější, s touto ságou pokračovat nebudu...
![LéňaM LéňaM](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Nadherny příběh.
Knihu jsem precetla za dva dny a hned se vrhla na druhy dil,ktery je take moc hezky.
![evickakyticka evickakyticka](https://www.databazeknih.cz/img/users/64_/6449/evickakyticka-s49.jpg?v=1652156664)
Nejsem typická "romantická" čtenářka, ale občas se stane, že to risknu. Tady mě nalákalo spojení historie a venkonského románu - už podle názvu Pán hor. Nakonec jsem s vypětím všech sil přečetla první část, Christinu, a taková dávka romantiky mi stačila na dlouhé roky dopředu. Příště budu více obezřetná, jestli se na tu romatiku dám zase zlákat. Nedočteno - nehodnotím.
![packlik packlik](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/34553/34553.jpg?v=1381127976)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha, která mě naprosto uchvátila a určitě jsem ji nečetla naposledy. Bude patřit k románům, ke kterým se vracím. Vřele doporučuji. Romantická duše si přijde na své.
![Marcinková Marcinková](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Je to odpočinková četba, přečtla jsem celou 6dílnou ságu. Heřmánkové údolí je moc dobrá kniha.
![zbraslavanka zbraslavanka](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/101502/m_101502-dc9.gif?v=1515433064)
Krásná sága rodinné historie jednoho rozvětveného francouzského rodu. Silný příběh o lásce, touze, zklamání i naději . Ne každému se podaří v životě uspět, ale vždy se vrací zpět ke svým kořenům ke své rodině....
![Toňula Toňula](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Ačkoliv jsem četla od autorky lepší příběhy, Pán hor nebyl zklamáním - historický čtivý román, ve kterém nechybí romantika ani napětí, z příběhu je zřejmá autorčina znalost historie, díky které nabývá vyprávění na věrohodnosti. Nebudu se bránit pokračování..
![RyxiraAmyGinger RyxiraAmyGinger](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/110673/m_ryxiraamyginger-sco.jpg?v=1558339095)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Tak tohle byl teda docela přešlap, musím říct. Četla jsem od paní Kornerové jiné knihy, které se mi velmi líbily a na Pána hor jsem slyšela samé kladné recenze, tak jsem měla celkem vysoká očekávání... A byla jsem zklamaná. Jednoduchá, nijak zajímavá Christina, Edmond, který by jako z oka vypadl tuctům jiných osudových mužů, láska, která se zrodila prakticky z ničeho, do toho všeho hloupé dialogy... Odložila jsem knihu ve chvíli, kdy Edmond Christinu obvinil z toho, že ho nemiluje poté, co na něj čekala tři roky, provdala se za něj proti vůli rodičů a já nevím co všechno. A to jsem všeobecně notorická dočítačka. Pán hor ale fakt nestojí za můj čtenářský čas, na druhou stranu paní autorka od časů jeho zrodu (naštěstí) obsahově i slohově vyspěla, a tak neházím flintu do žita a stále se těším na Heřmánkové údolí. P.S. Trochu podobná záhada, na jakou jsem narazila v souvislosti s Měděným jezdcem. 85%?!
![chodícírohožka chodícírohožka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Na knihu jsem se těšila, dříve jsem četla Dům U Tří borovic od této autorky a byla jsem spokojená. Pán hor zněl slibně, ale bohužel se mi nelíbil. Děj byl hodně předvídatelný, což by mi jinak moc nevadilo, ale v kombinaci s přehnaným chováním většiny postav to na mě už bylo příliš. Navíc romantika založená na tom, že má jedna postava z páru panický strach z té druhé, která ji pro změnu neoblomně nutí do citového vzplanutí k sobě, asi není úplně můj šálek kávy. Abych nezůstala jen u negativ, musím ocenit historické vložky, které se sem tam v díle objevují.
![misa3662 misa3662](https://www.databazeknih.cz/img/users/75_/75435/m_misa3662-slR.jpg?v=1694362054)
Ságu Pán hor mám hrozně ráda, je čtivá a ráda se k ní vracím. Prví tři knížky mě asi bavily nejvíc, poslední už je trošku natahovaná, ale nic to nemění na tom, že tuto ságu všem doporučuju!:-)
![medvídě medvídě](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/19543/19543.jpg?v=1381127919)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásné a romantické. Příběhy rodiny ve 2 generacích napříč neklidnými dějinami konce monarchie a začátku císařství. Občas se tu mihne nějaká chyba, ale kde není. Jde hlavně o to, že čtením se dostáváte do jiné doby a prožíváte lásku i ztrátu, obavy i šťastné chvíle osob, kterých se to týká. Posouváte se v jejich životech dál a nejen na nich, ale i na jejich přátelích vidíte změny, které zavinil sám čas.
Doufám, že se brzy budu moci pustit do dalších dílů, u kterých doufám v nejméně stejně napínavou dějovou linii, která chytne a nepustí.
![Hospodyňka Hospodyňka](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/224182/m_hospodynka-655714e934416.jpg?v=1700205801)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Je to tak asi dvacet let, kdy jsme to chroustaly s kamarádkami na doporučení naší úžasné knihovnice. Věkový rozdíl mezi námi čtenářkami byl i půl století, přesto nás to všechny bralo. Jednou doporučím dceři...není to ničím kultovní, ale už pro tu bezstarostnou vzpomínku na posedávání u lávky nad potokem...
![DominaCZ DominaCZ](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/102787/m_dominacz.jpg?v=1727454468)
Čtivé, ale hloupoučké.
*iritující nesmysly jako třeba slovo POLICIE, které se v té době jistě nevyskytovalo, apod.
2012 | ![]() |
2019 | ![]() |
2018 | ![]() |
2013 | ![]() |
2022 | ![]() |
Nádherný děj knihy který mě velmi zaujal.