Pan Kdybych hledá kamaráda
Pavel Šrut

Pan Kdybych žije jen se svým plyšovým Psem a rád by si našel dobrého přítele. Pes tedy podá do novin inzerát. Postupně se seznamují s panem Abychem - svalovcem, který má rád jen vlčáky, panem Jábychem, který by si ale chtěl povídat jen o sobě, panem Cobychem, který má spousty a spousty kamarádů i s paní Ledabych, která má ale o přátelství úplně jiné představy. Zdá se, že není úplně jednoduché najít někoho na povídání v hospůdce, šachy či mariáš. Ještě tu ale stále někde na okraji zůstává smutný pan Nebych, kterému se v životě nic nedaří.... celý text

Tak tohle se nepovedlo, nudný příběh, strašné ilustrace, jedna z mála knih, kterou dcera odložila po pár stránkách. A to máme tandem Šrut-Miklínová rády. Tak jsem knížku dočetla aspoň já, aspoň že byla krátká, za to dostává od nás 1 hvězdičku. Slzičkový čaj je navíc vykradený z Pana Sovy.

Syn i já jsme nadšení, úžasná čeština a za mě vyhrává spojení: Pane, vy nejste pes, vy jste pesimista :) Doporučuji opravdu všem!

Úsměvná, laskavá a jemně humorná. Krásná čeština a nápadité nadávky.Rozečtenou si ji vnučka odvezla domů, takže jsem ji dočítala jako e-knihu. Ale to už není ono. Chyběly mi ilustrace paní Miklínové. Mám moc ráda spojení Pavel Šrut - Galina Miklínová.

Ač je kniha takové krátké čtení před spaním či při poobědové relaxaci, je tam obsaženo velké moudro a hlavně krásný, laskavý humor, který ocení děti i dospělí. Jde totiž o hledání kamaráda. A to už samo o sobě velké téma je. Protože nikdo přece nechce být sám, hrát lízaný mariáš sám se sebou a za společnost mít plyšového, ikdyž velmi milého, pejska, kterému navíc chybí jedno ucho. A tak pan Kdybych potkává pana Nebycha, Abycha, Cobycha a dokonce i paní Květu Ledabych, aby pak nakonec přece jen toho kamaráda, se kterým může jít do hospůdky, našel.

Nevím, zda existuje cizí jazyk, do kterého by se daly přeložit jména postaviček knížečky Pavla Šruta bez ztráty kytičky. No považte, pánové se jmenují : Kdybych, Nebych, Abych, Jábych a Cobych a dáma : paní Ledabych. Moc jsme si to s dětmi užily. Vtipné a laskavé.

Výborně zpracovaná knížka, která pobavila s úžasnými ilustracemi Galiny Miklínové, na kterých mi skutečně nic nechybělo :).

při knížce se hodně nasmějete knížka je poměrně jak tady napsala asam spíš pro dospělé s tím humorem ale což děti hurá pojdte číst takové dobré knihy taky

Tuto knihu nám jsem slyšela na akci Celé česko čte dětem a moc se mi líbila.Paní herečka (nevím, jestli mohu jmenovat, tak to raději nedělám) , která nám ji celou přečetla, měla dobrou ruku při výběru a celá naše rodina ( a myslím, že nejen naše) byla nadšena.

Pohádková knížka pro mládež, ale hlavně pro dospělé.Vtipné, humorné,ale i téma vážné / osamělost stáří/, kamarádství. Tenká knížka, kterou přečtete za chvilku, ale nespěchejte s ní. Ať vám ten dobrý pocit z krásného vtipného jazyka vydrží co nejdéle.
2008 | ![]() |
1998 | ![]() |
2010 | ![]() |
2001 | ![]() |
2005 | ![]() |
Ačkoliv mě přední strana trochu demotivovala ke čtení nakonec jsem nelitoval.