Pán Krys

Pán Krys
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543451/bmid_pan-krys.jpg 5 4 4

Příkrov temna halí Kreopolskou říši, kde herbalisté a inkvizice třímají otěže moci. Animalitici, bytosti nelidské, jsou štváni jako divá zvěř, zatímco občané úpí v sevření strachu. Časy se však mění: na kamenném trůnu se probouzí tajemná Žurka, mladá inkvizitorka se vydává na osudovou misi a tři jedinci poodhalují dědictví své krve. V bažinách se hemží Insektidé. Uprostřed tohoto chaosu Jonathan tiše sní. Nad říší se však zvolna stahují temná mračna, předzvěst dramatického střetu mezi silami fauny a flóry.... celý text

Přidat komentář

Elisebbah
05.09.2024 4 z 5

Neuveritelne ctiva kniha, ktera vas vtahne do deje od prvnich okamziku.
Pribeh vypraveny z ruznych perspektiv me nenechal knihu odlozit, protoze jsem potrebovala ihned vedet, co se zrovna deje s tou kterou postavou.
Orientace v "mape" je snadna diky presnym popisum.
V knize jsem nemela ani jednu nudnou stranku, nicmene davam o hvezdu dolu za zpomalene tempo deje ke konci knihy, nektera casto se opakujici slova a pomerne razne useknuty konec.

V kazdem pripade se nemuzu dockat druheho dilu a moc me mrzi, ze je kniha jen (snad zatim) v elektronicke podobe, protoze si zaslouzi misto v moji knihovne fyzicke.

Opravdu smekam klobouk za takove dilo, obzvlast, kdyz je to autorova prvotina.

Slezadav
02.09.2024 4 z 5

Moc děkuji autorovi za poskytnutí kopie knihy. Rozhodně jsem nečekal, že mě bude až tak bavit. Než jsem se do knihy pustil, tak jsem o ní nevěděl prakticky nic. Teď už můžu s klidem říct, že jde o velmi příjemné překvapení a moc dobrý úvod do série, která rozhodně má potenciál.
Co bych chtěl vyzdvihnout jsou jednoznačně postavy. Těch několik důležitých je zpracováno opravdu výborně a není problém se s nimi sžít a trpět. Díky POV různých postav vidíme události často z obou stran konfliktu, což je velmi osvěžující. Druhá fantastická věc je tady úžasně vykreslená ponurá atmosféra hlavní města, kde se příběh z většiny odehrává, velmi pěkné je i dusno mezi různými silami, které se tu přetahují o moc. Oceňuji i to, že tohle fantasy bylo "fantastické" tak akorát. Pár jedinců se zajímavými schopnostmi, ale nic přespříliš bombastického.
Naopak trošku lepší mohlo být tempo knihy, které zejména ve druhé polovině začalo mírně upadat. Zejména to připisuji faktu, že už jsem byl seznámen se světem, kde se děj odehrává, ale stále bylo přítomno spousta pasáží, které ho sice hezky dokreslují, nicméně tempo tím trochu trpí. Pár menších podivností a neuvěřitelností v chování některých postav se dá určitě tolerovat. Myslím, že závěrečná konfrontace mohla být taky malinko rozvinutější.
Jako milovníka grimdarku mě tahle kniha rozhodně pohladila po duši. Pán krys je výborná kniha, které k dokonalosti pár detailů chybí, ale na to, že jde o autorovu prvotinu je opravdu skvělá. Moc se těším na další díl série. Pokud se povede překonat hodně vysokou laťku, kterou nastavil Pán krys, může to být zrod českého Lorda grimdarka. Velmi silné 4*


Frizer
01.09.2024 5 z 5

Kreopolská říše žila kdysi v poklidu, nyní se ale její vládce Alfred spolu se svými Inkvizitory snaží vymýtit Animalitiky a Insektidy, lidi, kteří dokážou ovládat zvířata a hmyz. Alfred upřednostňuje Herbalisty, s jejichž pomocí a vědomostmi ohledně výroby jedů a léků přetváří svou zem podle svých představ.

V Říši propukl mor a mnoho lidí bylo uvězněno v chudinských čtvrtích, kde se nemoc rychle šíří. Jonathan tak přišel o svou rodinu a zjišťuje, že má neobyčejný a pro Říši především nebezpečný dar mluvit s krysami. V hlavním městě Kreopoli se dívka Elizabeth dozvídá, že je také Animalitikem a před Inkvizitory utíká z dívčí akademie. Setká se s Konrádem a společně hledají útočiště. Konráda potkává podobný osud, velká část jeho rodiny je povražděna Inkvizicí a on objevuje svůj dar mluvit s krkavci. Na stopě těmto třem mladým lidem je Invizitorka Magda, která se i přes své mládí vyznačuje krutostí a pílí.

Příběh Pána krys sleduje čtyři rozdílné dějové linky, rozdělené podle hlavních postav. V poslední třetině se všechny linky protnou a způsob, jakým se tak stane je velmi přirozený a nenucený. Kladně hodnotím autorovu schopnost udržet všechny dějové linky přehledné a napínavé. Autor dobře pracuje s časem a místem i motivacemi postav. Komplikované dějiny a reálie Říše jsou postupně vysvětleny a čtenář je schopný se v nich brzy zorientovat. Velké množství postav by mohlo působit problém, v tomto příběhu se ale každá postava věrně drží svého charakteru a má promyšlenou minulost, ze které plynou jasně čitelné motivace pohánějící ji kupředu. Nový svět je originální a zbytečně neužívá mnoho klišé spojených s fantasy žánrem. Pro čtenáře je snadné soucítit s hlavními postavami, a dokonce i krutá Inkvizitorka si může získat sympatie díky vysvětlení její traumatické minulosti.

Autor má tendenci místy popisovat děj skoro až obřadně, jindy jde naopak o strohý popis událostí. Nic z toho ale nevnímám příliš rušivě nebo negativně.

Příběh hodnotím jako velice zdařilý a těším se na pokračování.