Dvě věže

Dvě věže
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29873/bmid_dve-veze-mz3-29873.jpg 5 7608 7608

Pán prstenů série

V prvním díle trilogie Pán prstenů jsme sledovali, jak se z hlubin zapomenuté minulosti vynořuje nebezpečí ohrožující všechny pokojně žijící obyvatele Středozemě, a vytvoření Společenstva, aliance složené ze zástupců lidí, elfů, trpaslíků a hobitů. Jejich spojenectví je symbolické: musí zapomenout na to, že jejich cesty se v minulosti mnohdy rozcházely, aby mohli čelit ohrožení nekonečně silnějšímu, než je jedinec či jednotlivý národ. Společenstvo je vysláno, aby zničilo Prsten temné noci, avšak jeho působením se nakonec samo rozpadá... Ve Dvou věžích vyprávění sleduje cesty jednotlivých členů Společenstva po jeho rozdělení. Procházíme s nimi neznámými kraji Středozemě, setkáváme se s jejími obyvateli, kteří dosud žili v skrytu a stranou velkých dění, objevujeme zasunutou minulost. Na scénu se vrací starý známý z Hobita, Glum, a stává se průvodcem hobitů nesoucích Prsten k Hoře osudu. Text se jakoby rozděluje mezi osamělé putování skupiny hobitů na jedné straně a velkolepé boje a přesuny celých armád na straně druhé. Malé i velké děje však směřují ke stejnému cíli: konečnému střetu sil dobra a zla. Téměř na prahu tohoto střetu děj Dvou věží končí, aby si čtenář mohl vydechnout, než se nechá pohltit strhujícím finále v Návratu krále, poslední části Tolkienova vyprávění.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Argo

The Two Towers, 1954

Martyy
26.07.2021 5 z 5

skvělé

Ešína
25.07.2021 4 z 5

I druhý díl série je prostě dobrý. Geniální. Tolkien byl Génius ve všem co vytvořil.

Andynka
12.07.2021 4 z 5

Tahle série je pro mě trochu boj, co se čtení tyče. I když me to moc baví , tak je kniha psaná tak zvláštně, že mám problém se vždy zacist. Proto po knize nesaham tak často... a tedy proto mi i trva skoro měsíc, než ji přečtu. Při tom, když se začtu, tak me kniha opravdu baví. A zažraně prožívám dobrodružství s ostatními.
Teď si dám chvilku pauzu, ale věřím, že v nejbližší době sérií doctu.

puczmeloun
22.06.2021 4 z 5

Dvě věže jsou pomalejší, ale mnohem temnější než Společenstvo Prstenu. Z pohádkovějších motivů se do příběhu dostává ještě více klasického fantasy, bitev, ale hlavně cti, rytířskosti, přátelství, odvahy nebo odhodlání... Zároveň je moc hezky vidět, jak je tato knižní série vícevrstevnatá. Od civilního a pohádkového příběhu několika hobitů v Kraji se postupně dostáváme k větším a větším celkům, až se děj přelije do započaté války několika království, mnoha ras a statisíců jednotlivců. Z dobrodružné cesty lesem, kde hrozí tak maximálně Dědek Vrbák, se hrdinové ocitnou v proudu událostí spojené s obranou poslední výspy Rohanu, osudem celé rasy Entů, ale i celých vsí, měst i království. Historie se doplňuje a děj je stránku za stránkou stále temnější. A jen samotný konec je napsán tak krásně odporně a hnusně, že se nějaké To musí stydět a zkormouceně sedět v koutě.

Poznámka: Už jsem to psal u prvního dílu, ale velký vliv na to, jak moc se mi trilogie Pána prstenů po letech líbí, je její zpracování ve verzi audiobooku. Znovu se musím před Alešem Procházkou uctivě poklonit, protože jeho hra s hlasem se zvláště u Gluma dá srovnat s herectvím Andyho Serkise v hrané verzi. (A také ilustrované vydání je pro knihomila pravým potěšením...)

wimpzk
15.06.2021 5 z 5

Když jsem Dvě věže četl poprvé, tak jsem na jedné straně žasl, jak propracovaný a velmi uvěřitelný svět se zde čtenáři otevírá, ale na straně druhé jsem stále více podléhal úzkosti z toho, jak celý příběh dopadne. Dnes, když mám tuto knihu přečtenou několikrát, tak při dalším čtení samozřejmě vím, jaký bude konec (nejen této knihy, ale Pána prstenů jako celku), ale o to víc žasnu nad malebností Středozemě, jejích národů a zákonitostí boje dobra se zlem. Těším se na to až Pána prstenů budou moct hltat i moje děti, které jsou zatím příliš malé a ještě víc se těším na diskuze kolem celého příběhu.

mataj
12.06.2021 5 z 5

Druhý díl naprosto skvělé a výjimečné trilogie LOTR je stejně úžasný jako díl předchozí. Nemám jedinou věc, kterou bych vytkla a pěju jedině chválu a nadšení. Užila jsem si audioknihu ve vynikajícím podání Aleše Procházky a v nejbližší době se s radostí pustím do dílů posledního.

cathyblack
07.06.2021 5 z 5

Dvě Věže jsou velmi dobrým pokračováním Společenstva, ačkoli se rozpadlo, kniha drží všechny linky děje hezky pospolu. Navíc přidá několik dalších zajímavých odkazů na Tolkienův svět, který jen prohloubil zájem o Středozemi. Tak například do Rohanu, do Edorasu bych jela ihned na dovolenou. Miluji ten kontrast mezi Aragornovým hrdinstvím a tím, který naplňuje srdíčka dvou Hobitů, kteří se pomalu smiřují s tím, že možná nebude cesty zpět.

PanTydlitát
05.06.2021 5 z 5

Hobiti jsou ty nejsympatičtější bytůstky, které kdy mohly být stvořeny.

MijamiMysel
16.05.2021 5 z 5

Kniha se mi velice líbila. Způsob jak se to psalo byl velice jedinečný a na rozdíl od prvního dílu mě bavil hned od začátku. Taky se mi velice líbily rozdíly mezi knihou a filmem.
Ve filmu mi občas něco nedávalo smysl a měla jsem otázky které mi kniha jsme tam dokázala občas odpovědět.
Takže doporučuji přečíst.

potok
14.05.2021 5 z 5

Epická fantasy bitva

inachisio
19.04.2021 4 z 5

První polovina se četla velice dobře. Byla napínavá, zajímavá, objevily se zde nové skvělé postavy. Dokonce zde autor pořád nepopisoval jenom jídlo. Udělal by však lépe, kdyby příběhy jednotlivých postav prokládal mezi sebou, jelikož druhá část byla nudná a četla jsem ji velice dlouho.

Kutcho
13.04.2021 4 z 5

Dve veže boli napísané rovnako dobre a pútavo ako Spoločenstvo prsteňa, avšak pri tejto knihe bolo až moc očividné, že sa jedná o časť celku, pretože kniha nemala ani začiatok a ani koniec. Iba niekde začala a niekde skončila. Samozrejme Pán prsteňov ako príbeh je výborný, ale táto kniha sama o sebe nemá takú silu, a nie sú v nej ani také silné emócie, príbeh a dobrodružstvo, ako napríklad aj pri už spomínanom Spoločenstve prsteňa. Najmä v prvej polovici knihy pri Gandalfovi a spol. mi pripadalo, že sa tam udiali 2 väčšie veci, inak to bol iba slabší odvar. Príbeh Sama a Froda bol trochu pestrejší, ale tomu tiež dopomohol záver a samozrejme postava Glocha. Pri čítaní som taktiež rozmýšľal nad tým, prečo je Frodo hlavná postava. Pripadalo mi, že viac prestoru tu dostáva Sam, a rozhodne je aj zaujímavejšou postavou s väčšou hĺbkou. Frodo by sa dal ospravedlniť ťarchou prsteňa, ktorý so sebou nosí ako aj pár zraneniam, ale aj tam nepríde, že by toho veľa urobil. Stále mu pomáhajú ostatní, najmä Sam.
Kniha bola ale fajn a som zvedavý, aký bude záverečný diel.

tami1
05.04.2021 5 z 5

Dokonalé!

Geniálně vybudovaný svět fantasy, který mě zcela pohltil. Autor dokáže upoutat svým svébytným pojetím a bezbřehou fantazií.

Nádherný jazyk - velká poklona překladateli. Duše se při čtení tetelí blahem.

ElleNora
25.03.2021 5 z 5

Přijde mi, že pomalu propadám celé trilogii. Sice se v názvech všech míst ztrácím, ale mám slabost jak pro Froda, tak pro celé společenstvo.
Líbilo se mi, jak příběh po rozpadu skupiny pokračoval, a že nás autor nechal v nevědomí, co se stalo s Prstenem, po dlouhou dobu. Efekt se dostavil - kniha byla velice napínavá.
Zmínila bych ráda postavu Stromovouse, jehož činy hrály velkou roli. Co se týče Gluma, věřím, že ten bude ještě dlouho důležitý. Zajímalo by mě, nad čím musí přemýšlet. Samotné mi kniha dala zabrat.

Filmová zpracování jsem odložila až na dobu po přečtení trilogie, takže nemám s čím srovnávat. Akce mi v knize nechyběla.

Vera Silent
23.03.2021 5 z 5

Pred lety byly Dve veze muj nejmene oblibeny dil z trilogie, ted se mi libil vice nez prvni dil. Postava Faramira je v knize jeste skvelejsi nez ve filmu a take se mi vice zamlouval knizni Sam nez filmovy. Ve filmu je mezi Frodem a Samem rozepre, ktera v knize neni a me to tak pripada logictejsi, protoze jejich pratelstvi je zkratka jedinecne. Frodo by se se Samem jen tezko tak snadno rozhadal a i kdyby, Sam by se od nej nehnul. Jsem zvedava, jestli se mi tetokrat 3. dil bude libit jeste vice.

vmatusko
21.03.2021 5 z 5

Frodo a Sam pokračujú ďalej smerom do Mordoru - zbaviť sa prsteňa. Cestou stretávajú Glocha, ktorý ich celou cestou sledoval. Pomáha im nájsť správnu cestu.
Cesta sa pre hobítov stáva veľkým dobrodružstvom. Neustále opatrne putujú, zažívajú veľké dobrodružstva, ktoré sú aj nebezpečné.
Som zvedavý na poslednú časť...

LEGACY
17.03.2021 5 z 5

Čím víc se kniha chýlí ke konci tím víc vás mocná Tolkienova slova přikovávají ke Středozemi, kde slovo k slovu ladí jak verše nejslavnějších poetů, byť občas líčí Glumovi rozpolcené monology plné záště a zrady, zběsilé Urukhaje vrhající se přes hradby, či šerost v tunelovém doupěti Oduly.
Pasáže s Frodem se čtou moc hezky a Tolkien byl skutečným čarodějem, ať už měl špičatý klobouk nebo ne! Krásná mysl - krásný svět.

hnatlubo
26.02.2021 5 z 5

Mistrovské dílo, a teď se vrhám ještě na Návrat krále.

Luigi1
26.02.2021 5 z 5

Zde v tomto díle sledujeme cestu pana Froda a jeho služebníka Sama s prstenem.Společenství prstenu,muselo být zničeno aby jiná splečestva se dostala k moci,jako v téhle době.Uvidíme jak to vše dopadne a zda se panu Frodovi a jeho sluhovi Samvědovi podaří splnit poslání které si řekli,že to dotáhnou až do konce.

Terez9119
23.02.2021 5 z 5

Jak celým srdcem miluju první díl a každou malou jednotlivost v něm, tak zbožňuju první část druhého dílu. Příběh Froda se Samem ráda moc nemám, ale vše ohledně Rohanu a Fangornu bych mohla číst znovu a znovu.