Panda v nesnázích

Panda v nesnázích
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494332/bmid_panda-v-nesnazich-ULQ-494332.jpg 4 1281 1281

Příběh o jednom hrdinském činu, který změnil osud několika generací Dvě mladé ženy, každá v jiných nesnázích, v jiné době, a přesto mají tolik společného. Tereza, přezdívaná Panda, se po rozchodu vrací domů. Kromě složitého vztahu s mámou, psychických potíží a mindráků má těžkou hlavu z diplomové práce. Píše o neznámé hrdince Marii, člence třetího odboje, která si v padesátých letech vedla deníky a skrývala u sebe Terezina pradědečka. Tereza tak zjišťuje, že jeho útěk přes hranice byl mnohem dramatičtější…... celý text

MiraRunaway
04.01.2022 4 z 5

Dobrá knížka. Takový lepší český průměr. Tereza mě moc nebavila, na svůj věk nevyzrálá osoba. Zajímalo by mě třeba, kdo jí financoval život. Ve svém věku by mohla mít minimálně brigádu. Jinak mě zaujal spíše příběh Tereziných rodičů. Tam bylo mnoho zajímavých interakcí a i napětí se tam našlo. Příběh Marie by byl na samostatnou knihu a jak už tu bylo psáno, možná bych uvítala více upřesnění a popisů života v dané době. Ale to je možná jen dáno mou nedostatečnou znalostí historie. Napsat rok mi prostě nestačí. Za přečtení určitě stojí. Tím, že má kniha více linek si jistě každý najde něco pro sebe.

Vlaďkaa4
30.12.2021 5 z 5

Knížku jsem přečetla na základě nějaké upoutávky buď tady nebo v knihovně. A musím napsat, ze se mi to líbilo moc. Jen je opravdu strašné co si můžeme od svých rodičů odnést.

clarkens
18.12.2021 4 z 5

Ze začátku jsem si říkala proc tak vysoké hodnocení. Od půlky jsem pochopila. Propojení několika osob me pohltilo.

lištička123
14.12.2021 5 z 5

Styl psaní Markéty Lukáškové mi moc sedí. Kniha je čtivá a moc jsem si její čtení užila.

Maky78
06.12.2021 4 z 5

Zvláštní kniha … Krásně zvláštní kniha.
Přeskakování v ději za mě super. Propojení dvou dějových rovin a několika úhlu pohledu poutá vaši pozornost. Po přečtení jsem vděčná za svoji mamku.

Katulinka69
27.11.2021 3 z 5

Pěkný příběh

madem
20.11.2021 3 z 5

Tři příběhy: pro mě je nej ten z 50 let. Má spád a Marii držím palce. Pandě palce nedržím, není mi vůbec sympatická. Rodičům to dlouho přeji, aby spolu zůstali (pak po Itálii vůbec nechápu mámu). A konec ne mi nelíbí. Proč se tak spěchalo? Chci vědět víc o Marii.

DámaMáma
19.11.2021 5 z 5

Neskutečně strhující kniha a pro mne velké překvapení. Toto rozhodně nebude poslední dílo autorky, které se objeví v mé knihovně. Doporučuji!

Teseme
12.11.2021 5 z 5

Čtení jsem si moc užila a moc se mi líbila obálka.

v.michlickova
10.11.2021 5 z 5

Tak tohle byla síla! Ze začátku jsem myslela, že to bude něco jako Losos. Ale nebylo. Bylo to mnohem intenzivnější až sem z toho v jednu chvíli měla husí kůži a v druhé zase brečela jak želva. Příběh vás tak pohltí, že v jednu chvíli se prostě dokážete cítíte uplně přesně jako Marie a v druhé zase jako Panda(Tereza) a takhle pořád dokola. Každá v hlavních postav je jiná a každé je ponořená v těch svých nesnázích.
Můj velký obdiv má ale hlavně Markéta, za to že se odvážila napsat knihu v takovém tématu.
Občas mi bylo nepříjemné se vracet do dějové linky která se odehrávala v minulosti, protože je tam popisováno všechno to násilí a z toho má člověk tu zmiňovanou husí kůži. Moc se mi líbilo, jak tam byla zapojena i třetí dějová linka v podobě řešení problémů mezi Terezinými rodiči. A musím říct, že Markéta naprosto bravurně popsala osudy obou inspirativních žen o kterých tato kniha byla.

1alena1
04.11.2021 5 z 5

Knihy Markéty Lukáškové se moc dobře čtou, jsou napsány normálním současným jazykem, který je nám všem vlastní. A popisuje věrně problémy a vztahy dnešních mladých (které kolem sebe vidím, ale často je moc nechápu, protože tak dobře se mladí nikdy neměli a tolik možností seberealizace nikdy nebylo). Ale každá doba něco přináší a tak to má být. Prolínání příběhů hlavní hrdinky, jejích rodičů a jedné historické události je moc fajn a zvědavost čtenáře žene "k cíli". Doporučuji k přečtení a Markétě držím palce ať se jí i nadále daří.

PetraBery
26.10.2021 4 z 5

Kniha vypráví příběh mladé Terezy, která kromě osobních vztahů proniká do příběhu jiné ženy Marie, z doby padesátých let. A další doplňkovou linkou je pohled na život očima Tereziných rodičů. A jako celek to bylo prostě fakt dobrý, takže já si čtení užila.

jana9347
17.10.2021 4 z 5

Markéta Lukášková opět nezklamala.

tyna_01
04.10.2021 5 z 5

Kniha mne moc bavila, četla se téměř sama :) Prolínání postav během příběhu mne bavilo, kdybych měla číst první jednu a potom druhou ženu, nebylo by to pro mne tak zajímavé.
Byla to moje první kniha od autorky a určitě ne poslední. :)

Lehrerin
19.08.2021 3 z 5

(SPOILER) Od první stránky jsem se nemohla odtrhnout. Příběh Marie mě bavil o trochu víc, ale i Tereza si získala moje sympatie a držela jsem jí a jejím rodičům palce. Panda je čtivá, napínavá, je v ní humor i smutek - všechno hezky namixované, přesně tak, jak to má být. A pak přišel konec... Od začátku se v knize střídají dvě časové roviny - 50.léta a rok 2017. Oba příběhy jsou vyprávěny v ich-formě. Příběh z 50.let vypravuje Marie, ten současný Tereza. Zhruba 40 stránek před koncem nastane ve vypravování zlom - konečně se všechno (co se týká Marie) začne obracet k dobrému a vy jí držíte palce a nemůžete přestat číst. Forma se nezmění, hlavní vypravěčkou je stále Marie. Dokonce se posuneme v čase - z roku 1952 do roku 1953. A potom bílá postel - tři postavy - konec.
A v závěrečném epilogu se najednou dozvíte, že posledních 40 stránek byl jen sen, který běžel hlavou Tereze v kómatu... Pokud jste teď z mé recenze zmatení, tak jste na tom stejně, jako jsem byla já po dočtení knihy. Jako čtenář se umím smířit s tím, že se Tereze všechno zdálo a že Marie skončila špatně. Ale vadí mi ten podvod. To, že autorka nedodržela formu... Že mě dál nechala v iluzi, že mi příběh vypravuje Marie... Já chápu, že právě to mělo být to překvapení... Ale mě to spíš zmátlo a naštvalo. Musela jsem závěrečné kapitoly přečíst dvakrát, než jsem pochopila, co se vlastně stalo. Čekala jsem velké reálné finále a ne dovysvětlování v epilogu.

Mandlevest
17.08.2021 5 z 5

Další česká autorka, kterou určitě s touto knihou neopustím :-). Knížka Panda v nesnázích je první knihou, kterou jsem , na doporučení ženské části rodiny, od Markéty Lukáškové přečetla a určitě ne poslední. Knížka je , dle mého, dost originálně napsaná, jak vidno z komentářů, styl psaní každému nevyhovuje, ale mě bavil. Obsahuje tři příběhy a zejména u toho "historického", který se odehrává v 50.tých letech je třeba více představivosti. Specifický styl psaní Vás tam příliš nezavede, a tak příběh vyznívá, než si zvyknete, trochu naivně a nevěrohodně. Ale díky za něj, já si zvykla a nevadil mi. "Současné" příběhy dívky Terezy , přezdívané Panda a jejich rodičů, prožívajících krizi po víceletém manželství, která se vyhne asi málokomu, jsou skvěle napsané, některé situace jsou opravdu k zamyšlení i nad sebou samými (alespoň u mě to tak bylo). A tak odpouštím dosti nepravděpodobnou náhodu, která je ale pro další děj nutná, aby byla pointa knihy naplněna. Překvapivě originální kniha (a to se týká i samotné knihy s pěknou obálkou a ilustracemi uvnitř), která mě rozhodně zaujala. Zkuste ji.

skalek
16.08.2021 5 z 5

Zvláštní kniha....že začátku jsem se nemohla zorientovat v postavách a knížka mě přestavala bavit, ale potřebovala jsem ji do čtenářské výzvy,tak jsem vytrvala a stalo to za to až do konce................

dani.mertova
12.08.2021 3 z 5

Moc jsem se na knížku těšila, ale bohužel jsem zklamaná. V knize se vyskytovaly zbytečné nesrovnalosti, z disertačky najednou byla diplomka, z Jana se stal Tomáš.. Vyskytovaly se chyby, apod. Dvě dějové linie měly asi ve čtenáři vzbudit touhu číst dál a udržet ho v napětí, ale na mě to moc nepůsobilo. Za mě 3*, za motiv příběhu.

madlenka3189
11.08.2021 5 z 5

Tak tahle kniha mě hodně bavila! O to víc poslední třetina, kdy jsem nebyla schopná přestat číst - i když se mi to vážně nehodilo (ale spát mužů až v důchodu :D)! Dva prolínající příběhy přidávali na intenzitě děje a výsledné propojení bylo excelentní! Navíc byl každý příběh stylem mluvy jiný a to mě taky moc bavilo. Zároveň jsem se po celou dobu dobře bavila, autorka se mi trefila do mého humoru, což ani trochu neubralo na vážnosti všech okolností. Sympatické postavy a samozřejmě i pohled na sobeckou matku - velmi zajímavá postava. Doporučuji všemi deseti! (;

january
11.08.2021 4 z 5

Milá a čtivá kniha o několika zásadních týdnech v životě sympatické pětadvacátnice. Myslela jsem si, že rozuzlení s Marií bude jiné (třeba dokonce, že Jaroslav s Milinkou utekli a hlavní hrdinky jsou tak příbuzné), takže na konci jsem chvíli byla nemile překvapená, ale pak jsem si uvědomila, že to byl vlastně konec smysluplný a fajn. Nerozumím zde komentářům, že Mariin příběh byl naivní a nerealistický: přečetli jste si konec?