Panenka

Panenka
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534692/bmid_panenka-65fbdefdd52d9.jpg 4 351 351

Freyja & Huldar série

Přináší jenom zkázu a smrt Malá Rósa si navzdory protestům své matky Dísi z plavby na rybářské lodi přinese domů starou rozbitou panenku, se kterou se ještě večer pochlubí na sociální síti. Ráno je odpudivá hračka pryč a matka mrtvá... O pět let později pátrá sympaticky ošuntělý detektiv Huldar s kolegy uprostřed rozbouřeného moře po lidských ostatcích. Identifikace nalezených kostí ale bude mnohem náročnější, než se zprvu zdá. A aby toho nebylo málo, policii navíc zamotá hlavu brutální vražda bezdomovce. Dětská psycholožka Freya je policií přizvána k jednomu z případů sexuálního zneužívaní nezletilých a opět se tak ocitá po boku Huldara. Jak se postupně ukazuje, několik z dalších kauz k překvapení všech spojuje právě v současné chvíli nezvěstná holčička a její zlověstně zírající panenka... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

Brúðan, 2018

Interpreti: Klára Cibulková

Ctv
21.10.2024 4 z 5

Poslední dobou jedu na vlně Yrsy a další v řadě (respektive další volná v knihovně) byla Panenka.
Měla jsem obavy z nějaké duchařiny a nadpřirozených jevů, ale to se naštěstí nekonalo.

Kniha mě od začátku bavila a dost mě chytla. Rozmotávání chuchvalce zpočátku zdánlivě nesouvisejících příběhů a nacházení spojovacích nitek bylo tak akorát dobře dávkované a napínavé.

Na konci jsem ale knihu odložila trochu zklamaná a musela jsem chvíli přemýšlet proč vlastně. Shrnula bych to asi do těchto bodů:
- autorka se snažila být vtipná a vkládala do textu řadu rádobyúsměvných přirovnání, které mi ale vtipné nepřišly
- ten spletenec byl možná až příliš zamotaný a příliš komplikovaný
- závěr knihy, kdy je celá záhada vysvětlena Huldarem Freye u stolu nad večeří a sklenkou vína, byl hodně zkratkovitý a odbytý

Nicméně pokud máte rádi Yrsu, tak knihu nelze než doporučit. Poslední kapitola vám to stejně všechno otočí o stoosmdesát :-).

Jíťa307
14.09.2024

Audiokniha mě velmi bavila. Děj plyne po několika liniích, panenka je tak krásně popsaná, až jsem si ji sama představila a chvílemi i věřila, že za vše může ona. Samozřejmě vše bylo způsobeno lidskou rukou. Část záhady jsem uhodla, ale ten konec, ten byl (aspoň pro mě) fascinující. Určitě doporučuji.

monushka
09.09.2024 4 z 5

Na Panenku jsem se těšila z celé série nejvíce, ale bohužel mě nejvíce zklamala. Z doposud všech prozatím přečtených knih o Freyje a Huldarovi mě tahle zklamala. Dle anotace jsem čekala jiný příběh. A tentokráte se u mě nedostavil ani žádný wow efekt.
Hodnotím 3,5 hvězdami a jsem zvědavá na další příběh.

lexikon_tf
29.08.2024 5 z 5

Jako tradičně skvělá Yrsa a pokračování mojí oblíbené islandské série s Huldarem a Freyou. Tentokrát o podivném a hrozivém nálezu vyloveném z mořského dna.

Mladá maminka s dcerkou si vyjedou s kamarádem na moře, avšak místo ryb z vody v síti vytáhnou starou rozbitou panenku. I přes její odpudivý vzhled si ji holčička chce nechat. A to se neukázalo jako dobrý nápad.

Mezitím chce mladá dvojice cizinců strávit levnou dovolenou na Islandu pod stanem. Jenomže cena, kterou nakonec za tento výlet zaplatí je tou nejvyšší.

Huldar a jeho tým pátrají po lidských ostatcích na mořském dně. Záhy vyjde najevo, že zdánlivě nesouvisející případy mají společného jmenovatele. A tím není nic jiného než záhadná panenka.

Mistrně propojené případy a postupně do sebe zapadající díly děsivé skládačky, takto to umí jedině Yrsa. Já jsem se opět a s chutí nechala unést na této islandské krimi vlně. Velice doporučuji!

berila
15.08.2024 4 z 5

Trochu jsem měla z knihy strach, komentáře a hodnocení se tu dost různí. Ale beru sérii postupně a tak jsem do toho šla a vůbec nelituji. Jsem spokojená a určitě doporučuji k přečtení.

Metuje
04.08.2024 2 z 5

Souhlas s ostatními, že se jedná o jeden ze slabších dílů, ne-li ten nejslabší (poslední jsem ještě nečetl). Děj knihy není vůbec napínavý, poprvé v sérii mi kniha neutíkala jako běžně a musel jsem si dát pár menších pauz. Konec na mě působil uspěchaně a trochu neuvěřitelně. Z vývoje vztahu Freyji a Huldara jsem měl obdobný pocit. Uvidíme, co přinese finále série.

Miliarda
04.07.2024 3 z 5

Za mě jednoznačně nejslabší díl z celé série. Vyšetřování se neskutečně vleče, postavy se nijak nevyvíjí a vše končí směsicí absurdních náhod, které odhalí pachatele. Samotný důvod vražd je málo uvěřitelný, jakož i jednání jednotlivých protagonistů. Nebýt tato kniha součástí jinak velmi zdařilé série, nevím, jestli bych byl schopen jí dočíst. Doufám však, že následující a zároveň závěrečný díl se bude nést ve starých kolejích a opětovně mi přinese dobrý čtenářský zážitek, který mi autorka pravidelně dopřává.

Timkim
03.06.2024 3 z 5

I když jsem měl od předešlé knihy od autorky dobrý časový odstup, Panenka je pouze průměr. Začátek čtenáře, či posluchače navnadí na docela zajímavý příběh, který ovšem postupem času ztrácí svými odbočkami na zajímavosti. Popravdě mi v polovině knihy bylo absolutně jedno jak to vše dopadne a audioknihu jsem doposlechl ze setrvačnosti jako kulisu. Do dalšího dílu se mi už úplně nechce, ale když bude nouze nejvyšší...dnes nic moc, 55%

anibeni
27.05.2024 4 z 5

Po delší době jsem se vrátila k této sérii a Panenka se mi líbila. Není to sice tak dobré jako série o Tóře, ale tenhle díl se mi líbil víc než předchozí Poprava. Jsem zvědavá na další díl.

lalela
27.04.2024 5 z 5

Objevila jsem novou spisovatelku, tak promakané detektivky jsem dlouho nečetla, několik dějových linií, které se nakonec spojí, nejdřív vám to přijde úplně tajemné a nesmyslné, že jako cože, tohle má mít něco společného? a ono fakt jo!!! skvělá detektiva.

uzivatel6305
22.04.2024 3 z 5

Přečetla, respektive poslechla, jsem si díl už asi před dvěma měsíci a protože mě příliš nezaujal, tak jsem psaní komentáře pořád oddalovala a nyní zjišťuji, že kromě ošklivé, smradlavé panenky, houpající se lodi a nijakého vztahu mezi Huldarem a Freyou si již nic moc nepamatuji. To asi mluví za vše. A to se mi ty první díly skutečně líbily.

lištička123
06.03.2024 4 z 5

Za mě možná trošku slabší díl, přesto fajn čtení.

TomTomis
30.01.2024 3 z 5

Přečteno. Touto knihou končím s touto sérií i autorkou. Kniha mi přišla zvláštně nastavovaná, závěr jen tak v rozhovoru mezi hlavními postavami řečený. Prostě se mi to nelíbilo. Tři hvězdy za občasnou čtivost.

konicekbily
21.01.2024 3 z 5

Každý den nemůže být posvícení. Po velice pěkném startu děj začíná skomírat, vedlejší větve dostávají více prostoru než hlavní děj, jakoby se autorka snažila napsat co nejvíce stránek bez ohledu na čtenáře. Autorku mám rád, líbí se mi její příběhy, ale tentokráte je to průměr.

janastok
11.11.2023 3 z 5

Mám ráda knihy této autorky, ale zde se děj příliš táhne, žádné napětí, mnoho vysvětlování na konci, postav jak na orloji a ta islandská jména mě asi zabijou.

Niu
20.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Opravdu spoiler a fakt nečtěte, pokud nechcete znát závěr: Ten začátek se mi líbil a věstil něco velmi strašidelného. Ale pak ... Byla jsem dost zklamaná do doby, než se začalo všechno rozplétat. Najednou hup a jsme jinde. Pak znova hup a další scéna. Byla jsem celkem zmatená. Ta část výslechů dětí z domova mě nebavila. To propojování a rozplétání celkem jo, i když tady tu přitaženost za vlasy už tak pozitivně neberu, jako v předchozí knize. Možná jsem Panenku četla až moc rychle po Popravě. Ten závěr byl hrrr na krávu a už je tele a ten úplný závěr ... No, autorka mohla být trochu střízlivější. Je nějak divné, že by Binniho vražda unikla tak jednoduše. Je to snad první kniha, ve které přímo nevystupuje vrah, není přímo vyslýchán atd. Můj tip se potvrdil. No nevím, bylo toho krapet moc. Ale čtivé to je.

IHT
18.08.2023 5 z 5

Posusnanicko :) Celou dobu jsem si lamal hlavu, jak spolu mohou jednotlive linie souviset a proto me rozuzleni velmi potesilo :) Tuto serii mam velmi rad a uz se tesim na dalsi kousek.
Yrso, diky!! :)

lenkaabooks
16.08.2023 3 z 5

Na můj vkus překombinované. Taková typická severská detektivka plná feťáků, alkoholu a pochmurného počasí. Vše se točí kolem panenky vylovené z moře.

princesse
14.08.2023 4 z 5

Ubrala bych pár desítek stran, trochu zdlouhavé, ale čtivé určitě ano. Také máte pocit, že většina obyvatel Islandu je závislá? Ať už na alkoholu nebo jinych drogách. Nebo mají obyvatelé jiné ujeté úchylky. Souvisí to s ponurým počasím nebo co to je? Nějak mám pocit, že tam bych žít nemohla. Chybí mi dva díly z této série, ale stále si nemohu pomoci, Thóra pro mě povedenější. Nicméně i tato série stojí za přečtení.

soupik2012
13.08.2023 3 z 5

Jednoznačně nejhorší díl z této jinak velmi vydařené série. Yrsa zkusila úplně jiný způsob vyprávění a podle mě to vůbec nezafungovalo. Příběh postrádá nějaké skutečné napětí. Je to takové plácání odnikud nikam. Velmi mě zklamal také pokračující vývoj mezi Freyjou a Huldarem. Já vlastně nemám co pochválit. Snad jenom zapálenost a neodbytnost mladé stážistky. Ale to je na celou knihu hodně málo. Nakonec mám pocit, že to přestalo bavit samotnou spisovatelku. Když závěrečnou pasáž místo klasického vygradování, odbyla pouhým vypravováním. Tak snad to bude příště lepší. Naproti tomu, audiokniha je načtena velice dobře a načetla ji paní Klára Cibulková.