Panenka pro královnu
Christine Trent
Mladičká Claudette Laurentová ztratí při požáru Paříže oba rodiče i domov. Osiřelá dívka se marně snaží ve zničeném městě nalézt útočiště a pomoc, dokonce i jejího snoubence odvála katastrofa kamsi do neznáma. Ze zoufalství se rozhodne opustit Francii a odjede hledat svou budoucnost do Londýna. zpočátku bojuje o přežití, ale nevzdává se a snaží se postavit na vlastní nohy. Podaří se jí uplatnit talent, který zdědila po svém otci, a vyrábět exkluzivní panenky? Setká se opět se svým snoubencem?... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2010 , Levné knihyOriginální název:
The Queen, 2008
Velice pěkný příběh, který vypráví o francouzské revoluci a její vliv na přátelství
hlavných hrdinů, ale i fanatickou víru k ideálům revoluce, která sahá i do zrady
bývalých přátel.
Krásný příběh o zajímavé osobě, která má neobvyklý talent a dokáže na něm vybudovat svůj úspěšný život navzdory mnoha protivenstvím. Využívá fiktivně dobové reálie, což podtrhuje věrohodnost. Možná je to pohádka jako Angelika nebo knihy Marie Cristenové (Flanderská pečeť aj.) - ale třeba ne... Koho to zajímá, když ho to baví číst? :-)
Na mne misty zdlouhavé. mnohdy nedotažené.Už moc tento žánr nečtu.ale postádala jsem tam asi i více romantiky..
ešte nikdy som sa tak pri knihe nenudila, ako pri tejto.. ale dočítala som ju. No, je to autorkina prvotina, tak dúfam, že iné tituly budú zaujímavejšie.
Hezká kniha. Ovšem co mi chybělo bylo více citů a moc dobře se mi kniha nečetla. Ve spoustě pasážích jsem se nudila.
Braková literatura,která se mi velice líbila!!! Zajímavé téma,čtivá kniha!!pro mě to nebyla úplně červená knihovna,protože se mi moooc líbilo prostředí a zajímavosti kolem výroby porcel.panenek a také střípky historie!
Londýn Marie Antoinetta Velká francouzská revoluce (1789-1799) panenky manufaktury
2015 | Dáma z popela |
2016 | Uloupené tělo |
2017 | Vraždy aristokratek |
2010 | Panenka pro královnu |
Maličká čtyřletá Claudette se poprvé setká s Marie Antoinettou,
která přijíždí z Rakouska do Paříže ve svých dvanácti letech se vdávat.
Když Claudette po neštěstí odpluje do Londýna, vstoupí do služby,
kde si užije jen ústrky, dřinu a hlad. Jenže je to chytrá holka
a po několika letech se postaví na vlastní nohy s výrobou panenek.
Život Marie Antoinett je téměř vykreslen tak, jak je známý.
Jen se ty dvě setkávají těsně před revolucí.
A jak to dopadne, když se k moci dostane lůza bez vzdělání a inteligence.
Román je skvěle napsaný a moc doporučuji.