Pani Dallowayová
Virginia Woolf
Ikonické dielo modernizmu a najznámejšie dielo Virginie Woolfovej, v ktorom autorka naplno preskúmala a kreatívne využila možnosti rôznych, na svoju dobu inovatívnych, rozprávačských techník.Pre jej postavy je charakteristická rozorvanosť a psychické problémy (postava Septima, ktorý sa po návrate z bojísk prvej svetovej vojny zúfalo zmieta vo svojej post-traumatickej stresovej poruche), či úzkosť z „nesprávnych“ životných rozhodnutí, z plynutia času a zo starnutia (pani Dallowayová).... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2021 , Vydavateľstvo ŠarkanOriginální název:
Mrs Dalloway, 1925
Interpreti: Alena Ďuránová , Peter Čižmár
Četl jsem asi před dvěma lety. Anglicky. Nepochopil. Česky. Nepochopil. Tak možná zkusím za pár lety znovu.
Obdivuji Woolfovou kvůli tomu,že měla odvahu jít za to,co říkáme slovy,popsat všechny ty situace,krásu a zmar a radost a nepatřičnost a neklouzala po povrchu-lépe se asi nedokážu vyjádřit.
Na tenhle druh psaní a tedy i čtení je zapotřebí dost trpělivosti a prožitek se pak dostaví.
2008 | Paní Dallowayová |
2004 | K majáku |
1994 | Orlando |
2006 | Deníky |
1998 | Vlastní pokoj |
Možná to je významné dílo modernistické literatury, mě se to ale moc nedotklo. Příběh zůstal nepochopen a jsem ráda, že nebyl obsáhlejší.