Shledání
Anne Jacobs
Panský dům / Tkáčova vila série
< 6. díl
Augsburg 1939. Rodinu Melzerových a jejich zaměstnance čekají těžké časy. Druhá světová války vypukne co nevidět a je jasné, že se tím změní život všech obyvatel panského domu. Textilní továrna stojí těsně před krachem a Paul musí opět činit nepříjemná rozhodnutí. Navíc bez své ženy Marie. Ta již od roku 1935 žije s jejich synem Leem v New Yorku a léta její nepřítomnosti zanechala stopy, i když Mariina láska k Paulovi je nezlomná. Proto ji tvrdě zasáhne, když se dozví, že do Paulova života vstoupila jiná žena. Podaří se Marii získat milovaného manžela nazpět?... celý text
Literatura světová
Vydáno: 2023 , Ikar (ČR)Originální název:
Wiedersehen in der Tuchvilla, 2022
(SPOILER)
Za mne tohle byla jedna z nejlepších rodinných ság, které se mi kdy dostaly do rukou. Také tuto závěrečnou část jsem poslouchala jako audio v jazyce originálu a kniha to byla opravdu výborná. Zase se zde setkáme s Paulem, jeho ženou Marií, jejich dětmi a celou řadou dalších známých postav. Autorka tentokrát obsáhla poměrně velké časové období, protože příběh začíná v roce 1939 a končí až krátce po druhé světové válce, přičemž je zde i skok, kdy vyprávění pokračuje po dvou letech. Paul a Marie žijí odděleně již celou řadu let, protože zatímco on zůstal v Německu, aby zachránil továrnu, ona odešla do Ameriky ze strachu z represálií kvůli svému částečně židovskému původu. Tam se jí ovšem daří dobře, ve svém podnikání je úspěšná a také její syn Leo žije v New Yorku. Paul mezitím zažívá těžké časy, které s sebou přináší válka. Jejich dcera Dodo je - stejně jako její otec - doma, chtěla by studovat v Mnichově a dokonce místo na univerzitě dostane. Jenomže přichází válka a životy všech se obrátí naruby a také oni se musí (víceméně nedobrovolně) přizpůsobit této nelehké době...
Kniha je opět neskutečně čtivá, přestože ne všechny osudy končí šťastně. To ani zdaleka, bohužel. Ale takové to prostě tenkrát bylo. Pokud jde o úplný konec knihy, autorka všechno uzavřela asi tím nejlepším možným způsobem, aniž by sklouzla do červené knihovny. Proto si také tato poslední část plným právem zaslouží pět hvězdiček a já pevně doufám, že se s nějakou další autorčinou knihou třeba ještě potkám.
I další díl Panského domu se mi moc líbil a jsem ráda, jak to dopadlo. Když se podívám na mé hodnocení prvního dílu, tak musím říct, že pro mě má celá série vzestupnou tendenci a nebo jsem si na styl paní spisovatelky prostě zvykla. Nicméně pokud bude další díl, což by podle mě měl být, tak se už teď těším.
(SPOILER)
Ale jo, tak tři a půl hvězdičky. Díl to byl zajímavý to bezesporu, ale já fakt nesnáším otevřené konce. Už mi to přišlo hodně natahované, kdyby to vše skončilo čtvrtým dílem byla bych šťastná jak krásné to bylo. Tady mi ten konec přišel strašně odbytý a chladný, na to, jak hrozně moc se údajně hlavní hrdinové milovali a čím vším si za ta léta prošli. Ale s rodinou Melzerovych mi bylo moc hezky, tak třeba někdy naviděnou.
P.S. Celou dobu jsem čekala jak to dopadne s Lisel a Christianem a to co autorka provedla rozervalo mé srdce na kusy.
Nejlepší díl z celé série. Zajímavé, z německého pohledu málo zpracovávané, téma. Někomu se nelíbí otevřený konec, ale za mne byl nejlepší možný, aby to nevyšumělo do nějaké červené knihovny.
Tak i u tohoto dílu musím dát 5 hvězdiček. Příběh byl zase moc čtivý, i když je pravda, že kvůli válce, která se v knize objevila, se příběh nečetl tak lehce, jako třeba v jiných dílech. Každá z postav prožívá válku trochu jinak, a tak v knize na čtenáře čeká hodně různých příběhů. Děj je díky tomu docela pestrý a byla jsem zvědavá, jaký osud je pro jednotlivé postavy přichystaný. Na konci sice nejsou úplně uzavřené všechny příběhy postav, s koncem jako takovým jsem ale spokojená. Celá sága si určitě zaslouží plný počet hvězdiček.
Krásné... Moc hezky se čte, seznamuje nás s historií počátku 2. světové války z německé strany. Líbí se mi popisování vztahů mezi panstvem a služebnictvem a jejich vzájemná loajalita. Naopak se mně nelíbil Paulův nesouhlas s odjezdem Marie do Ameriky, který jí byl jako Židovce doporučený. Do konce války tvrdil, že odjela zbytečně a že by se jí jako manželce árijského Němce nic nestalo. Ale asi to bude spíš tím, že my už víme.... A je to konec ságy? Teď se bude obnovovat továrna, opravovat panský dům, ještě se nevrátil Kurti ze zajetí, ani Lisini chlapci. Uvidíme :).
Panský dům považuji od autorky za nejlepší ságu (četla jsem i ostatní). Tento dosud poslední díl byl opět čtivý. Osudy postav v době 2.světové války byly zajímavě propletené a vykreslené. Co mi ale vadilo a knihu degradovalo jen na průměrné hodnocení, byl závěr. Mám ráda happy endy, ale tento už byl na mě přeci jen příliš z kategorie červené knihovny.
Tahle sága mě Teda dostala. Moc krásné čtení. Přijde mi že to není moc ukončené. Chybí poslední syn i když se píše že je v zajetí . Lisi dva chlapci totéž jeden v zajetí a nic víc. Ale moc se mi série libila.
Pánský dům řadím mezi top rodinné ságy a je velká škoda, že mezi vydáváním jednotlivých dílů byly tak velké časové prodlevy. Všem, kteří budou tuto sérii číst až teď, pěkně jedu knihu za druhou, závidím. Já se fakt 1/4 knihy trápila jelikož jsem si už jen matně vzpomínala co se přihodilo v minulém díle.
Dočteno, tečka, zazvonil zvonec a pohádce je konec (snad).
Poslední díl o panském domě,v kterém bydlela Marie s Paulem a jejich děti,Lisa s manželem a dětmi, Paulova matka,její sestra Kitty s dcerou Henni a její druhý manžel Robert a samozřejme služebníctvo,které věrně jim sloužilo a pomáhalo v nelehké době(ve 1a 2 válce),mě bude chybět.Tenhle díl byl trošku smutný,protože začala válka,byly tam ruzne myšlenkové rozdíly,ztráty,ale na konci se vše obrátilo na dobré.Byla to pěkná série.
Tohle je prostě tak krásné čtení, pro moji romantickou duši jako stvořené. Tento poslední díl se mi líbil úplně stejně jako všechny předchozí. A jsem docela smutná, že jedna z mých nejoblíbenějších řad už končí. Těžko jsem se loučila s Marií, Paulem, jejich dětmi a všemi ostatními. Tak snad někdy nashledanou!
U nejspíše posledního dílu této ságy jsem tak nějak předvídala závěr. Ale přesto mě i tak bavilo číst jak se mají jednotlivé postavy. Celkově je to velmi oddechová četba, která má svou úroveň.
Jsou knihy od této autorky lepší a horší. Dle mého. Některé už vidím zavánět červenou knihovnou. Určitě se krásně čtou. Ale prostě některé už jsou pro mě za hranou. Devět let odloučení, no, už je to skoro moc. To měla vymyslet jinou zápletku
Panský dům a jeho obyvatele miluju. Skvěle napsaná série, která se velmi mile čte. Určitě si všechny knihy přečtu znovu. Velmi ráda bych četla i další pokračování.
Tak jse dočetla poslední díl a opět skvěle napsané.Těší se až jednou budu číst celou sérii na jednou.
Přestože mám sérii docela ráda, tak už jsem si oddychla, že (snad) skončila. Někdy už byl opravdu problém se probírat všemi těmi postavami, někdy už trochu moc nastavovanými a natahovanými příběhy. Ale svůj účel kniha splnila - tímhle žánrem prokládám těžší čtení, abych si trochu odpočinula.
Přiznávám se, že tuto sérii mám moc ráda, první díl byl trochu slabší, ale ostatní už byly krásné. Jsem ráda, že kniha se zabývá všemi ať už jsou to páni nebo služebnictvo, přátelé, nepřátelé, můžeme nakouknout do všech rodin a osudů.
Vůbec by mi nevadilo další díl, o některých co se neozvali z války nevíme, co bude s továrnou atd.
Hvězda dolu za nudnych prvnich asi 140 stran a snad uz teda je pribeh ukonceny, at to autorka netaha z paty, jak treba predchozi dil.. :)
V této závěrečné knize série Panský dům se dostáváme do období začátku II.světové války, kdy Marie odcestovala do USA se synem Leem, a Paul zůstal v Německu,kde se zbytkem rodinu budou čelit následujícím létům války a budou se vyrovnávat se stávajícím politickým režimem. Co vše se stane a jak vše kolem Paula, Marie, jejich dětí a ostatních členů klanů Melzerů dopadne, se dozvíte,když si knihu přečtete:)
druhá světová válka (1939–1945)
2017 | Panský dům |
2018 | Panský dům a jeho dcery |
2019 | Zlaté časy |
2020 | Nová doba |
2019 | Hortenziová zahrada |
Šestý díl. Poslední? Těžko říci...
Pro mne rozporuplný díl obsahující hodně široký časový úsek. Všichni neskutečně rychle stárli, narodilo se dítě a na další straně mu byly 3 roky ...no oproti předchozímu dílu jsem měla trochu problém.
Nicméně tato rodinná sága se mi moc líbila a tato kniha do ní prostě patří, musela nám ukázat průběh války, museli jsme se dozvědět jak to dopadne s Marií a Paulem. Jen mě mrzí, že závěr knihy vzal takový rychlý spád, asi jsem od toho čekala malinko více a myslím si, že autorka si nechala otevřená vrátka pro ,,Kdyby náhodou"
Kniha mi rozhodně dala nový pohled na 2.světovou válku z pohledu německých obyvatel distancujících se od režimu.