Shledání přehled

Shledání
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506201/bmid_shledani-isS-506201.jpg 5 113 113

Augsburg 1939. Rodinu Melzerových a jejich zaměstnance čekají těžké časy. Druhá světová války vypukne co nevidět a je jasné, že se tím změní život všech obyvatel panského domu. Textilní továrna stojí těsně před krachem a Paul musí opět činit nepříjemná rozhodnutí. Navíc bez své ženy Marie. Ta již od roku 1935 žije s jejich synem Leem v New Yorku a léta její nepřítomnosti zanechala stopy, i když Mariina láska k Paulovi je nezlomná. Proto ji tvrdě zasáhne, když se dozví, že do Paulova života vstoupila jiná žena. Podaří se Marii získat milovaného manžela nazpět?... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Wiedersehen in der Tuchvilla, 2022


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Shledání. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (30)

katerina4564
13.09.2024 4 z 5

Šestý díl. Poslední? Těžko říci...
Pro mne rozporuplný díl obsahující hodně široký časový úsek. Všichni neskutečně rychle stárli, narodilo se dítě a na další straně mu byly 3 roky ...no oproti předchozímu dílu jsem měla trochu problém.
Nicméně tato rodinná sága se mi moc líbila a tato kniha do ní prostě patří, musela nám ukázat průběh války, museli jsme se dozvědět jak to dopadne s Marií a Paulem. Jen mě mrzí, že závěr knihy vzal takový rychlý spád, asi jsem od toho čekala malinko více a myslím si, že autorka si nechala otevřená vrátka pro ,,Kdyby náhodou"
Kniha mi rozhodně dala nový pohled na 2.světovou válku z pohledu německých obyvatel distancujících se od režimu.

85098211
01.09.2024 5 z 5

(SPOILER) Za mne tohle byla jedna z nejlepších rodinných ság, které se mi kdy dostaly do rukou. Také tuto závěrečnou část jsem poslouchala jako audio v jazyce originálu a kniha to byla opravdu výborná. Zase se zde setkáme s Paulem, jeho ženou Marií, jejich dětmi a celou řadou dalších známých postav. Autorka tentokrát obsáhla poměrně velké časové období, protože příběh začíná v roce 1939 a končí až krátce po druhé světové válce, přičemž je zde i skok, kdy vyprávění pokračuje po dvou letech. Paul a Marie žijí odděleně již celou řadu let, protože zatímco on zůstal v Německu, aby zachránil továrnu, ona odešla do Ameriky ze strachu z represálií kvůli svému částečně židovskému původu. Tam se jí ovšem daří dobře, ve svém podnikání je úspěšná a také její syn Leo žije v New Yorku. Paul mezitím zažívá těžké časy, které s sebou přináší válka. Jejich dcera Dodo je - stejně jako její otec - doma, chtěla by studovat v Mnichově a dokonce místo na univerzitě dostane. Jenomže přichází válka a životy všech se obrátí na ruby a také oni se musí (víceméně nedobrovolně) přizpůsobit této nelehké době...
Kniha je opět neskutečně čtivá, přestože ne všechny osudy končí šťastně. To ani zdaleka, bohužel. Ale takové to prostě tenkrát bylo. Pokud jde o úplný konec knihy, autorka všechno uzavřela asi tím nejlepším možným způsobem, aniž by sklouzla do červené knihovny. Proto si také tato poslední část plným právem zaslouží pět hvězdiček a já pevně doufám, že se s nějakou další autorčinou knihou třeba ještě potkám.


Marika Vanova
27.07.2024 5 z 5

I další díl Panského domu se mi moc líbil a jsem ráda, jak to dopadlo. Když se podívám na mé hodnocení prvního dílu, tak musím říct, že pro mě má celá série vzestupnou tendenci a nebo jsem si na styl paní spisovatelky prostě zvykla. Nicméně pokud bude další díl, což by podle mě měl být, tak se už teď těším.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Pád Númenoru, Panský dům a další knižní novinky (36. týden)

03.09.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Shledání v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených153x
ve Čtenářské výzvě21x
v Doporučených7x
v Knihotéce138x
v Chystám se číst90x
v Chci si koupit55x
v dalších seznamech3x