Patologické mikroskopické nálezy v kosterních pozůstatcích významných osobností české historie

https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539331/bmid_patologicke-mikroskopicke-nalezy-v-kosternich-pozustatc.jpg 5 2 2

Jedná se především o odbornou publikaci, v níž autor na základě zejména mikroskopických kosterních nálezů dokládá zdravotní stav 22 významných osobností české historie. Mezi zkoumanými najdeme například Václava IV., Jiřího z Poděbrad, Rudolfa II., Tychona Braha, Albrechta z Valdštejna, Bedřicha Smetanu, ale i příslušníky dvou starých společenství – lovců a sběračů z Věstonic (40 000 let př. n. l.) a maďarských a moravských zemědělců z období neolitu (4000 let př. n. l.).... celý text

Madelisi
16.07.2024 4 z 5

Kniha je určena i pro zvídavé laiky. A to jsem já.
Téma mě zajímá od doby, kdy jsem se dozvěděla o výzkumu Emanuela Vlčka. Bohužel jeho knihy jsem neměla možnost přečíst.
Autor této publikace byl Vlčkův spolupracovník.

O historických osobnostech se tu hodně dozvíme. Stejně tak i o době - třeba bylo běžné konzumovat stříbro ze zdravotních důvodů či se potírat rtutí. Myslím si, že je i obohacující poznat, jak se provádí jednotlivé testy.
Mrzela mě jenom jedna věc - viditelné nepřesnosti v historické části - František Josef I. je označen za prapraděda Karla I. či se mluví o demobilizaci armády již v roce 1917.

Danka22
05.06.2024 5 z 5

Smrtí nic nekončí, tak jsem nazvala i recenzi, kterou si můžete přečíst. Je to knížka spíše pro odbornou veřejnost, ale pokud si vezmete slovník, rozhodně se něco nového dozvíte.

Já jsem totiž naprosto spokojená.