Patologické mikroskopické nálezy v kosterních pozůstatcích významných osobností české historie přehled
Ctibor Povýšil
Jedná se především o odbornou publikaci, v níž autor na základě zejména mikroskopických kosterních nálezů dokládá zdravotní stav 22 významných osobností české historie. Mezi zkoumanými najdeme například Václava IV., Jiřího z Poděbrad, Rudolfa II., Tychona Braha, Albrechta z Valdštejna, Bedřicha Smetanu, ale i příslušníky dvou starých společenství – lovců a sběračů z Věstonic (40 000 let př. n. l.) a maďarských a moravských zemědělců z období neolitu (4000 let př. n. l.).... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Patologické mikroskopické nálezy v kosterních pozůstatcích významných osobností české historie. Přihlašte se a napište ho.
Smrtí nic nekončí, tak jsem nazvala i recenzi, kterou si můžete přečíst. Je to knížka spíše pro odbornou veřejnost, ale pokud si vezmete slovník, rozhodně se něco nového dozvíte.
Já jsem totiž naprosto spokojená.
Kniha Patologické mikroskopické nálezy v kosterních pozůstatcích významných osobností české historie v seznamech
2011 | Obecná patologie |
2007 | Speciální patologie |
2000 | Atlas nádorů prsu |
2008 | Nádory varlat |
2009 | Atlas chorob na kostních preparátech |
Kniha je určena i pro zvídavé laiky. A to jsem já.
Téma mě zajímá od doby, kdy jsem se dozvěděla o výzkumu Emanuela Vlčka. Bohužel jeho knihy jsem neměla možnost přečíst.
Autor této publikace byl Vlčkův spolupracovník.
O historických osobnostech se tu hodně dozvíme. Stejně tak i o době - třeba bylo běžné konzumovat stříbro ze zdravotních důvodů či se potírat rtutí. Myslím si, že je i obohacující poznat, jak se provádí jednotlivé testy.
Mrzela mě jenom jedna věc - viditelné nepřesnosti v historické části - František Josef I. je označen za prapraděda Karla I. či se mluví o demobilizaci armády již v roce 1917.