Pekárna s vůní skořice
Ruth Kvarnström-Jones
Pekárna s vůní skořice / Pekáreň s vôňou škorice série
1. díl >
Lovisa Lindegrenová žije v Londýně svůj sen – dokud během jediného týdne nepřijde o práci i o snoubence. Zcela na dně se vrací do rodného Švédska, do malebného městečka Halleholm, kde zdědila po svých prarodičích bývalé pekařství na náměstí. Protože v Londýně nasbírala zkušenosti coby pekařka, rozhodne se, že se pokusí rodinný podnik znovu otevřít. Její nadšení ovšem netrvá dlouho. Kromě domu totiž Lovisa zdědila i hořké nepřátelství mezi dvěma větvemi rodiny, Lindegrenovými a Halleholmovými. Místní magnát Reuben Halleholm ji nejen od dětství nenávidí, ale teď se ji pomocí intrik snaží přimět, aby v podnikání neuspěla a dům mu prodala. Zvládne Lovisa i tak pokračovat v rodinné tradici? A jak se rozhodne ve své nejtěžší volbě: může někoho se jménem Halleholm vpustit do svého srdce, nebo má zůstat věrná odkazu milované babičky, které kdysi Halleholmovi nesmírně ublížili?... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2021 , MetaforaOriginální název:
Halleholm - Lovisas val, 2020
Tohle se Ruth Kvarnström-Jones opravdu povedlo. Skvělé, odpočinkové čtení, které Vás vtáhne do děje a možná, že na konci ukápne i nějaká slza. Postavy i prostředí jsou perfektně popsané, jen si dovolím malé upozornění. Příběh obsahuje poměrně dost postav, ale naštěstí jsou jména zvolena velmi dobře, takže se poměrně rychle zorientujeme a tolik netápeme.
Zapeklitější už je to s popisy švédského pečiva, různých dortíků a laskomin. Tam už hrozí, že knihu bez zákusku nepřečtete.
Nejdříve jsem s knihou poměrně bojovala, vůbec jsem se neorientovala v postavách. Ale když jsem se do příběhu pořádně vžila, četlo se to opravdu dobře. V příběhu se pořád něco děje, takže se určitě nebudete nudit.. Ráda si od autorky v budoucnu přečtu další knihu.
Podle anotace ve stylu Romeo a Julie. Sice jsem toto drama nečetla, ale v Pekárně se jedná o jednu pokrevně spřízněnou rodinu, z které se rozcházejí dvě větve: Halleholmští a Lindegrenovi, která v podstatě vlastní malé městečko kousek od Stokholmu, a handrkuje se o pozemky.
Lovisa Lindegrenová zdědila vyhlášenou Pekárnu na náměstí, kterou však chce nynější "vládce" rodu Halleholmů pro sebe. Kam až dokáže zajít, a jak se dál zkomplikují rodinné vztahy?
Zpočátku nám autorka odhalí, jak to vlastně vše začlo (služtička a pán, ve stylu Panský dům :-) a jak vše postupně gradovalo. Jak ta rodová linie postupovala a prohlubovala se nenávist mezi přiznanými dětmi panstva, a těmi levobočky.
Bylo to docela těžké se zorientovat, hlavně díky švédským jménům a rozvětvenosti rodiny, ale nakonec jsem to zvládla a knihu jsem četla v kuse. Líbil se mi nápad s pekárnou, také to, že se autorka s vytyčenými problémy nebála, a hlavním postavám pěkně nakládala. Co mi přišlo zvláštní, byla mluva, taková velice spisovná a uhlazená. Ale to už může být překladem. Celkově takové průměrné čtení. Líbilo se, ale něco mi tam nějak vadí. Možná autorčin styl.
Zajímavá kniha, která se četla jedním dechem ????. Takovéto knihy miluji. Doufám, že autorka napíše další příběhy postav z Halleholmu ????.
Knihu jsem koupila sestře. Měla jsem povolení si ji přečíst. Mě se líbila. Taková romantická oddychovka s příběhem.
STRAŠNE DLOUHE A ONIČEM MYSLELA JSEM ŽE TO JE ROMÁM ALE NIC MOC HLAVNĚ( JE TAM AŽ MOC ROZEBRANÉ RODINÉ STAHY
Bohužel tato kniha mě úplně neoslovila,tak nějak se to táhlo. Asi jsem dle anotace měla velké očekávání, ale nakonec přišlo zklamání:(
Já jsem velmi příjemně překvapená, mně se tento příběh skvěle trefil do vkusu. Dvě dějové linky, jedna z minulosti, druhá ze současnosti. Obě samozřejmě propojené, zhruba v půlce knížky minulost nahradí přítomnost. Rodinné spory, které trvají už pěknou řádku let. A jedna malá pekárna, která čeká na své znovuotevření. A bohatý muž, který se domnívá, že se kolem něj bude točit celý svět... Naštěstí hlavní hrdinka jen tak nic nevzdá. Já se těším na další díl.
pro ženy Švédsko pečení nový začátek nešťastná láska znepřátelené rody pekařství, pekárny (provozovna)Autorovy další knížky
2021 | Pekárna s vůní skořice |
2022 | Pekárna plná života |
2022 | Sladký život s vôňou škorice |
Příběh o rodině, kterou se táhne nenávist celá desetiletí.
Poznáváme tak nejen příběh babičky Amélie, díky které tahle nenávist mezi rody vznikla, ale i její vnučku Lovisu. Ta přijela z Londýna převzít dědictví v podobě Pekárny. Té pekárny, kterou vedl kdysi její milovaný dědeček a která byla známá v celém Halleholmu. Té pekárny, kterou chce pro sebe Reuben Halleholm. Reuben udělá cokoliv, aby dostal vše co chce. Jenže opravdu dostane vše?
Kniha je připodobněná k novodobému příběhu Romea Jůlie a to právem. Dva rody a staré křivdy se tu táhnou od začátku do konce. Jenže i staré křivdy a ponížení by se měla časem nechat spát a pýcha by měla být překonána pro dobro všech.
Lovisa se snaží o znovuotevření Pekárny a ne vždy se jí daří s těmi správnými rozhodnutími. Jenže i když si myslí, že je na vše sama, má kolem sebe hrstku věrných, kteří jí podporují, i když sami toho moc nezmůžou. K tomu se nenápadnými kroky přidává i láska z nečekaných míst. Láska, která by měla být zakázaná, ale citům se poroučet nedá.
Mě se kniha líbila moc. Dokonce tak, že jsem si zkusila upéct i škořicové šneky, abych zjistila, co na tom je. Samotný příběh byl dobře zpracován a nebyla hluchá místa. Dokonce mi tu i ukápla slza, když se jednalo o Krasavce, kočičího miláčka naší hlavní hrdinky.