Pekárova dcéra
Sarah McCoy
Nemecko, koniec roka 1944. Mladučká Nemka Elsie Schmidtová, dcéra miestneho pekára, dostáva na nacistickom vianočnom večierku ponuku na sobáš od istého vysokopostaveného dôstojníka. Po návrate z večierka sa však pri dverách rodinnej pekárne Schmidtovcov zjaví malý židovský utečenec a vloží svoj osud do jej rúk. O vyše šesťdesiat rokov neskôr v El Pase v Texase prechádza vzťah novinárky Reby Adamsovej a agenta americkej pohraničnej stráže Rikiho Chaveza vážnou krízou. Reba sa musí rozhodnúť, či sa dá ovládnuť démonmi minulosti poznačenej chorobou a smrťou otca, alebo nájde silu a pohne sa ďalej. V tomto citlivom období ju navonok jednoduchá pracovná úloha privedie do obchodu svojráznej starej miestnej pekárky Elsie Meriwetherovej. Kým Reba dychtivo túži odhaliť dávno pochované tajomstvá, Elsie jej otázky vníma ako pálčivé pripomenutie temnej minulosti.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2015 , Fortuna Libri (SK)Originální název:
The baker's daughter, 2015
Moc hezká kniha z období druhé světové války. Příběh z minulosti se odehrává v Německu z pohledu obyčejné slečny. Současný se odehrává v USA (na hranicích s Mexikem). Oba příběhy jsou čtivé a dostanou se Vám pod kůži! Jednoznačně stojí za přečtení.
Nádherná kniha se silným příběhem. Dějová linka z minulosti má větší hloubku (jak už to tak bývá), ale i současný děj s hlavní postavou novinářkou Rebou, přinesl dost zajímavého. Knihu jsem měla nějaký čas doma a jsem ráda, že na ni konečně přišla řada. Ráda bych si od autorky přečetla cokoliv dalšího !
Výborná kniha. Velmi mne dojala. Miluji, když je tam minulost a i přítomnost a hlavně příběh z války. Možný spoiler: jen mne mrzí, že vlastně ze setkání Elsie a Reby tam toho moc není. V knize se mají více sblížit, ale v podstatě tam toho moc ze setkání a povídání si spolu moc není...
Dostala jsem se k ní náhodou a bez očekávání a jak to tak bývá, tak mi přinesla mnohem víc, než bych vůbec doufala. Moc hezky propletené dějové linky, celá knížka je čtivá a působí nenuceným dojmem. Navíc obsahuje spoustu skvělých myšlenek. A náhled na dějiny druhé světové války z úhlu německých civilistů je opravdu zajímavý. Určitě stojí za přečtení.
Zajímavá kniha, která nás vrátí do Německa do období druhé světové války, ukáže život obyčejných německých lidí a statečnost mladé Elsie a její rodiny.
Mně se knížka líbila, jak děj z minulosti (ten o trochu víc), tak ze současnosti. Ač se zdá, že příběhy nelze propojit a budou mít společného jen hodně málo, opak je pravdou. Obě hlavní hrdinky (Elsie a Reba) se musí poprat se svojí minulostí, mají své "démony". Troufla bych si říct, že Reba své démony zvládá daleko hůř, než Elsie. Náhoda tomu chce, že se jednoho dne potkají, protože novinářka Reba chce napsat článek o Vánocích v Německu za války. Jak už tomu bývá, najde mnohem víc, než jen námět na článek.
Oblíbené střídání příběhů z minulosti a ze současnosti. Pekařova dcera je trochu jiná tím, že linka z minulosti představuje rodinu německé dívky Elsie za druhé světové války. "Německý" pohled byl pro mě zajímavý. Současná linka přivádí čtenáře do Texasu, kde mladá novinářka Reba hledá námět pro svůj článek o Vánocích za války. Nakonec najde mnohem víc. A koho asi při tom potká?
Patřím k těm, které Rebina linka zaujala o něco méně, na druhou stranu si člověk uvědomí jak banální byly některé starosti současnosti vůči válečným rokům. Mám načteno více titulů kde se současnost prolíná s minulostí, a pokaždé je ten jeden prostě spádovější. Z toho důvodu mám teď chuť orientovat se na jednu dějovou linku. Jinak kniha psaná s citem a oceňuji pěkný popis některých ročních období. Recepty na konci jsou příjemným spečetěním celého díla.
Dva příběhy - jeden za 2SV v Německu a druhý ze současnosti na hranici USA-Mexiko. Jak jdou spojit? Mají více společného než si myslíme. Spíše bohužel, protože bereme 21.století za dobu, kdy války jsou lokální a ne světové, a tak se nás jakoby netýkají. Ale bolest, beznaděj, smrt jsou na tomto světě stále, a v hojném měřítku:o(
Propojení obou příběhů skrze „pekařovu dceru“ je přirozené, pravdivé, hluboce uvěřitelné, emotivní, bez patosu. Díky autorce, stylu a lehkosti se stanete součástí příběhu. Tedy obou příběhů:o) Budete sdílet strach i odvahu, bolest i radost, lásku i nenávist, a to jak k jednotlivcům, tak národu. Nic není jen černé nebo bílé, na obou stranách „fronty“ jsou lidé co chtějí žít a přesto mohou zemřít. Není tak snadné někoho odsoudit osobně, i když stojí na straně nepřátel. Nebo ano? Naopak někdy překvapí koho jste si skoro nevšimli….
Svědomí a empatie zvláště v novodobém příběhu z Mexika mi připomněli nějaký film, kde zaznělo: „Než by začali na sebe střílet nechal bych je se seznámit, podat si ruce a pokecat. Pak by se každému tak lehko nestřílelo.“
Moje sbírka osobních TOP knih je tímto rozšířena!
Príbeh Elsie sa mi páčil viac, ako Rebin. Recepty na pekárenské výrobky ma vôbec nezaujali, pokladám ich v závere knihy za zbytočné....ešte tak jeden recept by som dokázala akceptovať...
Jak píší i ostatní. Historická dějová linka mne moc bavila, mnohem víc, než ta současná. Možná by autorka udělala lépe, linky spolu nemíchat:) Každopádně i tak hodnotím velice kladně.
Dvě časové linky. Elsie x Reba. Před otevřením knihy, jsem si nejprve přečetla komentáře a byla jsem zvědavá, jak se mi kniha bude líbit. Že jsou v knize 2 příběhy mi vůbec nevadilo. Ale dávám za pravdu všem, co hodnotili, že je příběh Reby - ze současnosti - moc nebavil, mě také ne. Pokaždé jsem se těšila, až kapitola skončí a budu zas číst příběh Elsie. Kdyby byla celá kniha příběhem jen Elsie, byla by to pecka na plný počet hvězdiček.
Z knihy mám rozporuplné dojmy ... dějová linka 1944-1945 byla určitě zajímavým hnacím motorem, vše brzdila současná linka. Za mě se měla autorka držet jednoho příběhu, konkrétně mladé Elsie.
Autorka vsadila s prvotinou na dobře prodejné téma, toť vše, co bych pochválila
V románu Pekařova dcera se prolínají dvě časové linky, jedna válečná v nacistickém Německu, druhá o šedesát let později v Americe. Knížka mě bohužel příliš neoslovila, příběh ze současnosti mě nezaujal vůbec a bojovala jsem s tendencí přeskakovat jej, historická část byla poutavější. Ani dojemný závěr už mě nedokázal pro knížku nadchnout. Za mě slabší průměr. (2,75*)
Nemohla jsem se zakousnout do děje, přišel mi zdlouhavý úvod do příběhu jako takového. Překousla jsem to. Občas jsem měla problémy se orientovat v letopočtech, kdy se příběh odehrává a musela jsem se vracet, abych si to ujasnila. Příběh jinak moc pěkný, i rozuzlení super. Taková byla doba, zde je ukázáno, že ani domorodí Němci si nežili za války v bavlnce, což se obávám, že si někteří lidé myslí dodnes.4*
druhá světová válka (1939–1945) pro ženy Německo USA (Spojené státy americké) ženy v 2. světové válce osudy žen válečné romány Lebensborn pekaři, pekařky
To byl zase jednou nádherný příběh. O odvaze, přátelství, lásce. Stále více zjišťuji, jak velmi mě baví, když se v knize prolíná minulost se současností. Bavily mě příběhy všech zmiňovaných osob. Všechny jsem si oblíbila. Knihu doporučuji všemi deseti!️