Pekárova dcéra

Pekárova dcéra
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375369/bmid_pekarova-dcera-T4g-375369.jpg 4 595 595

Nemecko, koniec roka 1944. Mladučká Nemka Elsie Schmidtová, dcéra miestneho pekára, dostáva na nacistickom vianočnom večierku ponuku na sobáš od istého vysokopostaveného dôstojníka. Po návrate z večierka sa však pri dverách rodinnej pekárne Schmidtovcov zjaví malý židovský utečenec a vloží svoj osud do jej rúk. O vyše šesťdesiat rokov neskôr v El Pase v Texase prechádza vzťah novinárky Reby Adamsovej a agenta americkej pohraničnej stráže Rikiho Chaveza vážnou krízou. Reba sa musí rozhodnúť, či sa dá ovládnuť démonmi minulosti poznačenej chorobou a smrťou otca, alebo nájde silu a pohne sa ďalej. V tomto citlivom období ju navonok jednoduchá pracovná úloha privedie do obchodu svojráznej starej miestnej pekárky Elsie Meriwetherovej. Kým Reba dychtivo túži odhaliť dávno pochované tajomstvá, Elsie jej otázky vníma ako pálčivé pripomenutie temnej minulosti.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Fortuna Libri (SK)

The baker's daughter, 2015

85prcek
21.01.2018 5 z 5

Krásná kniha. Smích střídal smutek, rozčilení, údiv, radost... Nádherně napsané, pořád mám slzy v očích.

MichelleKing
16.01.2018 5 z 5

To je jedna z těch skvělých knih , která vás dopraví na jiné místo a čas. Byla to perfektní směsice tehdejší a nynější doby, hrůzách války a kráse lásky. Příběh ukazuje, že obeť může být dobrá věc a lidé mohou být laskaví. Moje oblíbená fráze v této knize: "Nikdo není dobrý nebo špatný. Při narození nebo národnosti i náboženství. Všichni jsme pánové a otroci, bohatí a chudí, dokonalí a vadní!" To je píseň pro duši.
Zamilovala jsem si všechny postavy v této knize. Byly tak rozvinuté. Celou dobu jsem měla pocit, jako bych je znala osobně. Opravdu jsem byla příběhem doslova pohlcena, smála jsem se i plakala. Není dostatek slov popsat zázrak, kterým je "Pekařova dcera". Hrůzy nacistického Německa byly tak popisné. Cítila jsem strach, bolest a lásku jedné německé rodiny k sobě navzájem, lásku, i pro ostatní.Rovněž krásně popsané bylo i Elsiino pekařství.
Tuto knihu doporučuji naprosto všem. Nenechte si ujít jednu z nejneuvěřitelnějších knih naší doby. Bravo k Sarah McCoyové za příběh, který se pohyboval mou duší a děkuji jí za to. Úžasný!

Sotek43
11.01.2018

Další pěkná kniha z druhé světové války.

zdehan
07.01.2018 5 z 5

Kniha se mi moc líbila mám ráda kde se prolíná minulost a budoucnost,kniha stojí za přečtení.

sabca
10.12.2017 5 z 5

Knížka se četla sama. Zase prolínání dvou dějových linií a to válečná léta od roku 1944 a potom o 60 let později. Děj se hlavně zaměřuje na německou dívku Elise, její sestru později její rodinu a známé. Knihu můžu doporučit

whiolet
08.12.2017 5 z 5

Kniha mi svým stylem připomněla Vypravěčku a i když tady mě dějová linka s Rebou nijak moc nebavila, kniha jako celek byla prostě výborná.
Její čtení mi neuvěřitelně rychle utíkalo a bavilo mě až do posledního receptu. Zasloužených 5*.

bábuška
25.11.2017 5 z 5

Pohled na válečná léta v obyčejné německé rodině. Starší ze sester je zařazena do programu Lebensborn, mladší Elsie tajně ukrývá malého židovského chlapce bez vědomí rodičů. Všeobecný hlad a bída nutí otce pekaře zapracovávat do chleba a pečiva různé přísady mnohdy rostlinného původu, jen aby bylo čím zaplnit hladový žaludek. V roce 45 se objeví v Garmischi vojáci americké armády. Elsie se provdá a tak se i s rodinou ocitá v Mexiku a vrátí se ke své profesi a otevře si 'Bäckerei' se všemi nezapomenutelnými vůněmi starého domova.

NymphMaeve
04.11.2017 5 z 5

Kniha je božská, už dlouho se mi nestalo, že jsem knihu tak hltala, žrala každou stranu a nedovolilo mi to se odtrhnout. Bude dále putovat v rodině, všem čtenářům ji doporučuji. Koupila jsem si ji nedávno v Levných knihách, že si ji někdy v budoucnu přečtu a jsem moooc ráda za toto rozhodnutí. Na konci jsem si slušně pobrečela a vzpomínala při tom na svou milovanou babičku, jak mi vyprávěla o válce a době po ní. Poklad v knihovně a kdybych mohla, dám klidně 10 hvězdiček.

Jo a recepty chci určitě vyzkoušet :)

SmisekIvuska
17.10.2017 5 z 5

Knížka napsaná stylem, kdy čtenář musí číst a číst, aby vědět, jak to bude dál, jinak neusne. Moc se mi líbila a jsem ráda, že je tam nakonec i zmínka, jak dopadl Tobias ( i kdy jsem doufala v osobní setkání po letech).

Bruklinka
27.08.2017 3 z 5

Moc pěkné, ale na mě trochu moc sladké a spousta situací přitažená za vlasy.

anavi2009
13.08.2017 5 z 5

Kdybych mohla, dám hvězdiček ještě víc. . Nádherná kniha, Elsie mi tak moc přirostla k srdci, že jsem nemohla přestat číst i když se mi už zavíraly oči. Silný příběh německé rodiny propletený s dnešní dobou. Napsaný tak dobře,že jsem slyšela dusot gestapa na chodbě a cítila vůni čerstvě upečeného perníku. . Není co dodat, škoda že už jsem dočetla,ráda bych s Elsie a její rodinou strávila ještě trochu času. .

111moni
15.07.2017 5 z 5

Knížka, která se velmi dobře četla,i přes různé dějové linie.Zajímavě propletené příběhy lidí.

Kikina100
08.07.2017 5 z 5

Velmi krásná knížka. Moc dobře se četla.

michaela7087
03.07.2017 5 z 5

Nádherná knížka, snad bych jí i mohla přirovnat k "Dívce již jsi tu zanechal", od Jojo Moysej.

Veronika33
23.06.2017 5 z 5

Veľmi pútavý príbeh. Striedanie časových dejových liniek vôbec nerušil plynulosť čítania. Knihy s tématikou druhej svetovej vojny sú moja srdcovka. Knihu som si veľmi užila. Odporúčam prečítať.

Anna 13
22.06.2017 4 z 5

V knize se prolíná rok 1944 s rokem 2007.
Autorka svým unikátním dílem poukazuje na skutečnosti lidských životů, které se neliší na závislosti letopočtů či míst. Je do příběhu velmi zahleděná a z hlavních postav dokázala vyždímat co nejvíce autenticity a emocí.
Mě se kniha líbila. Líbilo se mi čtení formou dopisů.

Přesto znám dojemnější historické příběhy (i z 2. světové války) a proto knize uděluji čtyři hvězdy. Rozhodně je to ale čtivá a dojemná kniha vysoké kvality.

ondras666
21.06.2017 4 z 5

Dobře a zajímavě zpracovaná kniha, kde se prolíná příběh současnosti s příběhem minulosti, respektive válečného Německa těsně před koncem války. Byla to vlastně moje první kniha, kde otázka války a holokaustu byla, nějak se jinak tomuto tématu vyhýbám. A neumím si představit, že by to v této knize nebylo.
Samotný příběh je zajímavý spíše ten z minulosti. Postava Reby mě naopak dost iritovala. A závěr, kde sice dopisem, ale i tak se dozvíme o malém židovském chlapci a jeho osudu je milá.
A ty recepty jsou taky fajn.

katy238
15.06.2017 5 z 5

Kniha byla příjemným překvapením. Příběh probíhající v několika časových úrovních, dotýkající se rozumného množství postav. Inspirující kniha, která mě skutečně oslovila. Téma druhé světové války bylo zobrazeno ve velice zajímavým souvislostech a neotřelým způsobem.

Monnyska
12.06.2017 4 z 5

Když jsem si přeříkává jednotlivé příběhy, tak jsem zjistila, že ani jeden není nijak zvláštní. Příběh Elsie se píše v každé druhé knize o druhé světové válce. Jinak Reba mi lezla dost na nervy, nevím proč, ale neztotožnila jsem se s ní, ani jsem se do ní nějak nedokázala vcítit. Palec nahoru dávám za konec, kde jsem brečela a taky za styl, který se čte dobře. Z knihy ale nemám bohužel tak skvělé pocity jako ostatní zde :)

yvett239
11.06.2017 5 z 5

Nádherná, propracovaná, dojemná kniha. Perfektně mi sedla. Má krásnou, jednoduchou obálku, která mě navnadila. Navíc se částečně odehrává ve druhé světové, o které ráda čtu od doby, kdy jsem přečetla skvělou Slepou mapu od A. Mornštajnové. Prolínání historie se současností se mi líbilo, i když občas se mi zdálo moc rychlé, když jsem právě četla v minulosti něco hodně napínavého a najednou na mě vyskočila Reba a její doba. Elsie jsem si zamilovala, byla statečná a měla svou hlavu. Rebě jsem občas chtěla promluvit do duše, ale i přes to jsem ji měla ráda a držela jsem jí palce, i když Elsie víc. Posledních asi 100 stran jsem přečetla na jeden zátah a posledních 40 stran jsem víceméně plynule probrečela, nevím, zda jsem jediná. :D Pro mě jednoznačně jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla, a uvažuji o její koupi (měla jsem ji půjčenou v knihovně). Dokonalá.