Penězoměnci
Arthur Hailey
Svět peněz, svět bohatství, ale i úpadku. Dramatický jeden rok velké americké banky na osudech její vedoucí elity i personálu ukazuje, jak riskantní je bankovní podnikání a jak moc peněz přitahuje rafinované kariéristy i obyčejné zločince. 1. vydání
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 1981 , PráceOriginální název:
The Moneychangers, 1975
Úžasná kniha mého oblíbeného spisovatele Arthura Haileyho, na kterého jsme museli v dřívější době čekat každý čtvrtek od rána v dlouhé frontě před knihkupectvím. Po delší době jsem sehnal všehny jeho romány, jeden lepší než druhý. Každý zaujme bravurně popsaným prostředím z dané oblasti, ať už je to bankovnictví, prostředí letiště nebo hotelu apod. Těším se, až budu jeho díla číst zase znovu, problém je, že stále čtu nové a nové vycházející knihy a k těm starším se už nedostanu, tak se nahromadily v mé knihovně a prodat se mě nechtějí.
Knihu jsem už četla podruhé a s odtupem asi 20ti let. A je vidět jak moc je nadčasová. Je tu krásně ukázáno jak jsme se jako společnost krásně a rychle naučili žít na dluh ... pro mnohé je však překvapením to, že dluhy je nutno jednou zaplatit.
Člověk alespoň částečně nahlédne pod pokličku jak to chodí v bance a jak se začínalo s kreditními kartami - úžasné jsou ty reklamní slogany.
Příběh, který se čte jedním dechem, jako ostatně všechny romány pana Haileyho.
Další výborná kniha z pera Arthura Haileyho, tentokrát z bankovního prostředí. Postavy jsou sympatické, zápletka zajímavá a celkový děj velmi svižně odsýpá. Navíc si u této knihy člověk uvědomí, že některé věci jsou stále více než aktuální.
Hailey se v tomto románu věnuje světu peněžnictví a amerických bank. Zase jako obvykle předvádí brilantní znalost prostředí, o kterém píše. K tomu přidává výborně zvládnutou charakteristiku postav, zajímavou zápletku a svižný a napínavý děj. Celkově jde o velmi čtivou a poutavou knihu, jak už je u tohoto autora zvykem. Příliš nevadí ani fakt, že kniha byla napsaná už před řadou let. Stále má čtenáři co říci.
Skvělá kniha k porovnání jak to bylo před 40 lety. Některé pravdy jsou stále stejne, ale přesto ve světě peněz se stale stejne nedodržují
Jedna z nejlepších knih ze šuplíku "prostý, vydatný oddech". Perfektní postavy, plné života, jaké v oddechové četbě skutečně často nenajdete - zamilujete si je a prožijete to všechno s nimi, ačkoli, vzhledem k datu vzniku, používají fakt zastaralé metody. A telefony. Nevadí.
Četla jsem už dávno, teď jsem si užila audioknihu.
Doporučuji spíše četbu, nežli poslech.
Pohled do zákulisí jedné velké americké banky se Haileymu nepovedl tak dobře jako do zákulisí výroby aut či do zákulisí letiště. Čekal jsem hlubší, detailnější informace. Přesto jde o velmi dobré, zajímavé a občas i poutavé čtení. Navíc je to zajímavá exkurze do historie roku 1975, jak v té době (bez internetu) bankovnictví v USA fungovalo. 75%, 19. 2. 2022.
Skvělá kniha s uvěřitelnou zápletkou a postavami. Dokonale zvládnuté prostředí velké banky, její atmosféry a děje okolo. Příběh je dobře čtivý, ale i zajímavý a napínavý. Mnoho věcí je stále v bankovnictví, politice a světě zločinu aktuálních.
Ten zkažený americký kapitalistický svět bankéřů. :) Zcela mě pohltil, děj se jen míhal a konec byl úžasný.
Svižné napínavé dílo, které se čte samo. Dozvíme se leccos ze zákulisí fungování bank (platné v době napsání knihy), zejména o bezpečnostních systémech. A. Hailey rozehrává psychologické portréty nejrůznějších typů lidí, které nějakým způsobem vždy spojuje První Americká. U Haileyho mimo mnoha dalších věcí oceňuji, že si nelibuje v popisování děsivých detailů a naznačí jen tolik, kolik je nezbytné.
Názov knihy a rok jej vydania ma nejako neťahali k prečítaniu knihy. Zaujal autor. Už som prečítala od neho Letisko, Liek, Konečná diagnóza, Hotel, Detektív.
Začiatok knihy nebol najzaujímavejší, potom sa to rozbehlo. Americký bankový priemysel a všetko, čo s tým súvisí, nevynímajúc politiku.
Kto do teraz nepochopil prečo vznikli banky a ako fungujú, snáď to už bude vedieť.
Banky sú tiež podnikateľské subjekty, len vo veľkom. Ich cieľom nie je poskytnúť pôžičky a ďalšie služby, ale zisk. A využívajú pri tom cudzí majetok (peniaze) a neraz aj vlastníkov tohto majetku.
Zaujímavo napísaná kniha, určite odporúčam.
Od spisovatele profesně dokonale odvedená práce. Příběh pro čtenáře čtivý, zajímavý, napínavý..... Co mě však na knize zaujalo je to, že i 47 let po jejím vydání je mnoho věcí z prostředí bank a společnosti stále aktuálních a stále živých. Bohužel to nejsou věci pozitivní, spíše ty negativní a odsouzení hodné. Banky a jejich role, zlato, propojení politiky a peněz, propojení firem a bank, akcie, ovlivňování trhů, vliv osobních známostí, bezpáteřní jednání statutárů bank a podniků, jejich neomezené pravomoci a postavení - to je v knize popsáno v době dávno minulé a je to vše aktuální i nyní. Propojení peněz a politiky je zhoubné v každé době.
Tak to byl opět čtenářský svátek.Na jaké téma autor sáhne to se mu daří.Dařilo.Román napsaný před více než čtyřiceti lety.Vznik bankovních produktů,jakoby bankomatů,peněžních čachrů a k tomu propletenec vztahů a představitelů dobrých a zlých osob.Přečetl jsem od autora čtyři knihy,každou letní dovolenou jednu.I proto se těším na příští rok.To si dám asi Hotel.
homosexualita mafie peníze sexuální násilí bohatství znásilnění bankovnictví akcie banky padělky
Je úžasné, jak jsou Hailey knihy nadčasové. Jsou aktuální a baví vás i po letech.