Pěší pouť do Říma
Viktor Faktor
Deníkovou formou napsaná reportáž z pěší poutě do Říma. Autor knihy začíná svou pouť v Praze, přes Jižní Čechy, Šumavu a Český les se dostává do Německa a posléze do Rakouska. Dále přes Alpy přechází do Itálie a po 44 dnech pěší chůze lesními stezkami a málo frekventovanými cestami dosahuje cíle své cesty - Říma, Vatikánu. Kniha je napsána formou cestovního deníku, v němž autor popisuje místa, jimiž prochází, a lidi, se kterými se na své pouti setkává. Jejich reakce na jeho, v dnešní době už nezvyklé, pěší putování.... celý text
Přidat komentář
Autorovy další knížky
2000 | Pěší pouť do Říma |
2007 | Tradiční česká kuchyně |
2009 | Švejkova kuchařka |
1991 | 2 x 365 vegetariánských omáček |
2002 | 100 nejzajímavějších kuchyní |
Autor je zatvrzelý konzervativní ne úplně nejmladší pán, nejspíš katolík. Část života asi strávil v Kanadě, ale je tam o tom jen jedna mlhavá zmínka. Žil též pár let Itálii, takže se tam vrací; naopak nemluví německy. Takže pozorování Bavorska a Rakouska je z pozice čistého outsidera. Nevíme, čím se živí, jakou má profesi.
Jenom jde, pozoruje a pak dojde. Nesnáší auta, masy turistů, sportovce na kolech a vůbec všechny moderní zhůvěřilosti a zákazy.
Zbožňuje vesnické tradiční hospody, nejlépe v malém tradičním italském městě, kde se dělá vše na místě, výborně se vaří, okolo zdí jsou dřevěné lavice, na stolech čisté ubrusy a v nich čerstvé květiny z místní louky, na zdi krucifix a několik vycpaných trofejí z okolí, sedí tam hodně místních a hrají karty a personál rozumí své práci.
Zde citát s vyjádřeným krédem: "V Čechách bude dobře, až si každá hospoda bude péct vlastní pečivo a dělat nudle do polévky či na šunkofleky, o domácí výrobě knedlíků ani nemluvě. Ale nebude jim ani lhostejné, z jaké mouky, z jakých vajíček, z jaké soli. A bude je zajímat, odkud berou pivo, víno, lihoviny, a všechny tyto nápoje, kromě jakostních vín, budou prodávat za dumpingové ceny. Vypadá to jako hrozivé a neuskutečnitelné proroctví. "