Piknik v Provence
Elizabeth Bard
Autorka bestselleru Oběd v Paříži nás zve na další kulinářské a životní dobrodružství. Elizabeth s manželem při romantickém výletu propadli kouzlu Provence, rozhodli se odstěhovat na venkov a otevřít si tam zmrzlinářství. Její druhá autobiografická knížka obsahuje lákavé recepty na jídla jako plněné cuketové květy, fíkový koláč či medovo-tymiánová zmrzlina, ale především vypráví o všem, co se může stát, když se dva lidé z města přestěhují na venkov, když manželé zakládají společný podnik, když se americké děvče učí francouzskému stylu rodičovství a když vášnivá kuchařka objevuje klasickou provensálskou kuchyni. S vtipem, humorem a kopečkem jahodového sorbetu nám Elizabeth připomíná, že život – v kuchyni i mimo ni – je dostaveníčko s neočekávaným.... celý text
Přidat komentář
Kniha mě popravdě příliš neoslovila. I tak jsem ji dočetla a zkusila pár zajímavých receptů. Pyré ze žlutého hrachu s pomerančovo-zázvorovou zálivkou je dokonalé. Králík s pastisem, fenyklem a čerstvým hráškem lahodné. Maďarský třešňový dort neodolatelný a zálivka na salát je v mé lednici nyní stálým hostem.
(SPOILER)
Knížka byla pěkně odpočinková, moc se mi líbila, sice to není žádné těžké a inteligentní čtení. Jen se autorce divím, že ve svém autobiografickém románu použila skutečná jména, členů své rodiny, obzvláště pak se tomu divím v případě vlastního dítka či manželových rodičů....
Recepty jsou skutečně velkým bonusem i prostředí Provance je tam vykresleno také skvěle a dýchal na mě francouzský venkov, sousedská sounáležitost, toto bylo krásné, odpočala jsem si, knížka mě uklidnila, byla skvělá.
Jediné čemu nerozumím, je to proč autorka neustále strkala od brzkého rána do pozdního večera svého synka do jeslí a pak ještě k chůvě....měla paní na úklid a paní na všechno, nechápu, když nic takto nedělala,proč se nevěnovala alespoň tomu dítku, to mě rozčilovalo, ale to je každého věc. Jen mi toho chlapečka bylo líto, pak si ještě stěžovala, že nemůže k synovi najít cestu, když se mu skoro nevěnovala tak co by chtěla....
Jinak, ale doporučuji.
První knížka Oběd v Paříži byla o chlup (spíš o dva) lepší). Ale jinak prima čtení do čekárny . Recepty jsou dobře napsané, z první knihy už jsme zkusili, tady zatím ne.
Kniha plná chutí a kouzla Provence. Měla jsem tendence sehnat košík a jet spolu s Elizabeth degustovat různé dobroty.
Ač tento žánr moc nevyhledávám, od této autorky jsem neodolala ani druhému dílu a sedl mi snad ještě víc, než ten první. Po svatební cestě po Francii, mám jejich kuchyni velmi v oblibě a recepty v knize jsou fakt dobré. Navíc způsob, jak popisuje svůj život, je mi velmi blízký. Líbilo se mi to a čtení pro mě bylo uklidňující.
moc pěkná knížka , dobře se čte a recepty jsou bonus navrch, super, už jsem některé vyzkoušela
oddychové počteníčko protkané zajímavou inspirací na trochu jinou kuchyni, ale koho vaření neuchvacuje asi nedoporučuji
Vaření ,vaření a zase vaření- Elizabeth naprosto propadla francouzkým receptům a o tom je tato celá kniha.Také mám ráda knihy z Provence,ale tato mi nějak nesedla.
Nevím, nějak mi ta knížka lezla na nervy, nebo možná autorka, která se urputně snaží začlenit do pro ní naprosto odlišné kultury.....jako by se potřebovala když ne vypovídat, tak vypsat....ale recepty jsou docela fajn.
Mám pocit, že dnes se snad i v každé knížce musí vařit. Provence mám ráda a nevadilo by mi pár receptů, ale tahle knížka je z velké části jen o vaření. Navíc zřejmě každý, kdo se z jiné země do Provence přistěhuje, o tom musí napsat několik knih. Plusové body dávám jen za možnost nahlédnout do současného reálného života v Provence i ve Francii.
Ráda si přečtu každou knížku o Provence. Tato je plná kulinářských specialit, je nenáročná a odpočinková. No, ale po pravdě, už jsem četla i lepší "pozvání" do Provence...
Takové lehké letní čtení. Hlavně o jídle, vaření a rodičovství. Za každou kapitolou 3 až 4 recepty.