Písečný muž
Lars Kepler
Detektiv Joona Linna / Joona Linna série
Kdo zastaví severského Hannibala Lectera? Byl to právě Joona se svým kolegou, který před třinácti lety dopadl nebezpečného sériového zabijáka Jurka Waltera, jehož řádění však záhadně pokračovalo a ohrožovalo detektivovy nejbližší. Dávno uzavřené rány se znovu otevírají, když se jedné chladné zimní noci na železničním mostě ve Stockholmu objeví vychrtlý, podchlazený mladý muž, který má legionářskou nemoc. V nemocnici totiž vyjde najevo šokující fakt: podle registru obyvatel má být mladík coby oběť zmíněného vraha již sedm let po smrti. Starý případ je nutno znovu prošetřit a to rychle. Co když je dosud naživu i mladíkova sestra, která tehdy zmizela spolu s ním? Psychopat odsouzený k doživotní izolaci na uzavřeném psychiatrickém oddělení kolem sebe šíří zkázu i jako pacient a jeho nový ošetřující lékař nebezpečně překračuje meze svých pravomocí. Je vůbec možné zjistit motivy dávných zločinů a odhalit tajemství zdmi blázince neomezených schopností Jurka Waltera? A jak to všechno souvisí se starou pohádkou o písečném muži, který přináší spánek?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2013 , OneHotBookOriginální název:
Sandmannen, 2012
Interpreti: Pavel Rímský
Severská detektivka, která nezklame, ale neohromí. Pro ty, kteří se chtějí pobavit nad spoustou krve a psychopatů, je to tak akorát. Četla jsem déle než obvykle, protože mě to prostě neuchvátilo. Vynikající byly jen krátké kapitoly, které mi dovolily jít vždycky brzo spát.
Opět zajímavý a poutavý Joona Linna . Ale některé okamžiky celého příběhu jsou dost přitažené za vlasy ( vševědoucnost Jureka Waltera / například vše o pohybu a soužití osob vně léčebny , kdo s kým žije atd.! ) . Celkem to příběh ruší ??? Jinak samozřejmě psáno velmi poutavě a děj napínavý !
Tak to je neskutečné. I tahle kniha je luxus mezi krimi. Jsem zvědavá, jaký osud připravili autoři pro Joonu a těším se.
Knihy této dvojie se čtou samy, sice to nebylo uplně nej co jsem od nich zatím četla (Svědkyně ohně se mi líbila více) ale super. Těším se na další ze série.
Myslela jsem si, že Svědkyni ohně už nic nepřekoná, ale to jsem se spletla. Písečný muž je o hvězdu lepší. Napínavý děj od začátku až po závěr, mě nenechal vydechnout - musela jsem stále číst. Velmi kvalitní detektivka.
Tuhle dvojici jsem zacala knihou Lovec kraliku, kterou jsem dostala darem a natolik me uchvatila, ze jsem zacla Joonu a jeho team cist od prvniho dilu. Tato dvojice spisovatelu je neuveritelna i v tomto dile se jim to take podarilo. Dechberouci propracovany Thriller, plny zvratu a lidske zvracenosti. Super
Ale ne... Opravdu? Když jsem psal recenzi na Svědkyně ohně, těšil jsem se na další knihu tandemu, co si říká LK. Měl jsem k přečtené knize drobné výhrady - nevyrovnané tempo, trošku zbytečně nadstavovaný závěr, nebo závan improvizace při tvoření děje - ale pochvaloval jsem si uvěřitelnost zápletky a svižnost střídání dějových linií. Všechno to se v Písečném muži mění, ovšem přesně obráceným směrem, než bych si přál.
Prvních polovinu knihy se neděje skoro nic. Autorská dvojice se v ní jen čtenáře snaží přesvědčit, jak ďábelský je uvězněný Jurek Walter, a to tak důkladně a neustále opakujícími se historkami, že to připomíná TV seriál, kde se v každé další kapitole musí zrekapitulovat, co se stalo v té předchozí, jen tak pro jistotu, a ještě dodat, že za vše může Walter, a že je to opravdu VELMI nebezpečný zločinec. Schválně zkuste na každé stránce napočítat, kolikrát se tam to jméno objeví. Pak kniha nabere tempo a začne na sebe vršit situace, které mají bohužel logiku jako děravý cedník.
Tři extrémně nebezpeční pacienti v extrémně střeženém zařízení, z nichž jeden je krásná dívka, mají volný přístup do společného obýváku? To jako vážně? A hlídá je kamera se slepým úhlem a bez přenosu zvuku, po všem tom popisu toho, jak dokonalé vězení to je? Opravdu tomu mám věřit? A personál láduje Waltera 13 let (!) medikací, navzdory tomu, že je pasivní a klidný? A těch 13 let je v zásadě léčebna v provozu jen kvůli němu, protože je tam jediný vězeň? Ale to snad ne... A tak to pokračuje dál, aby to v poslední části nabralo zběsilé akční tempo, kdy se démonický Walter skutečně začne chovat démonicky, dostane se kam chce v cuku letu, unikne odevšad, cestou nastraží komplikované léčky a tak dále a tak dále.
Písečný muž obsahuje materiál na jednu velmi dobrou povídku, tady naneštěstí roztaženou na několik stovek stránek. Zápletky se stávají značně nevěrohodnými (policie je klidně ochotna obětovat nebo vystavit smrtelnému hazardu vlastní členy, jen aby zachránila unesenou dívku) a mnohdy totálně zbytečnými (třeba epizodu s kočkou měl editor nemilosrdně vyškrtnout), a když se tam ještě objeví KGB, působí to spíše zoufale, než napínavě.
Nejsem znalec Keplera, tak jsem se domníval, že Písečný muž bude patrně prvotinou, než si autoři vybrousili styl. Byl jsem velmi překvapen, že je to právě naopak. Ale nevadí, neztrácím víru a jdu se pustit do Stalkera...
Pecka. tenhle díl mi dlouho chyběl k pochopení ostatních neb jsem je četla na přeskáčku .. a opět nezklamal :-)
Tohle byla druhá kniha, kterou jsem od L. Keplera četla, ale nevtáhla mě do děje tolik jako kniha Stalker, což mě docela zklamalo.
Wow, opet parada... nevim cim to je ale u techto knih mam představivost jak na povel a v zivych barvach - uplne jsem mela pocit ze stojim v místnosti s Jurkem a zrovna nejlip mi nebylo...
Miluju tento styl detektivek... a jako dalsi si dam Stalkera (podruhe), abych zase mesic sakovala se zavesy a probihala temnou chodbou k zachodu :-D
Ved ja som skoro zinfarktovala pri citani tohto dielu!Paaani to bol skvely pribeh.po nociach sa mi snivalo ze som lekar na psychiatrii a rozpravam sa s Jurekom.nemohla som spavat ako som sa bala!Joona je uzasny a oficialne sa zaraduje na prve miesto medzi vsetky detektivne postavy ever.teraz chcem jedine!vediet ako to bude pokracovat
napětí severská krimi psychologické thrillery švédské detektivky
2011 | Hypnotizér |
2013 | Písečný muž |
2015 | Stalker |
2012 | Svědkyně ohně |
2018 | Lazar |
Super čtení - klasický Kepler, kterého doslova musíte hltat.