Písečný muž
Lars Kepler
Detektiv Joona Linna / Joona Linna série
Kdo zastaví severského Hannibala Lectera? Byl to právě Joona se svým kolegou, který před třinácti lety dopadl nebezpečného sériového zabijáka Jurka Waltera, jehož řádění však záhadně pokračovalo a ohrožovalo detektivovy nejbližší. Dávno uzavřené rány se znovu otevírají, když se jedné chladné zimní noci na železničním mostě ve Stockholmu objeví vychrtlý, podchlazený mladý muž, který má legionářskou nemoc. V nemocnici totiž vyjde najevo šokující fakt: podle registru obyvatel má být mladík coby oběť zmíněného vraha již sedm let po smrti. Starý případ je nutno znovu prošetřit a to rychle. Co když je dosud naživu i mladíkova sestra, která tehdy zmizela spolu s ním? Psychopat odsouzený k doživotní izolaci na uzavřeném psychiatrickém oddělení kolem sebe šíří zkázu i jako pacient a jeho nový ošetřující lékař nebezpečně překračuje meze svých pravomocí. Je vůbec možné zjistit motivy dávných zločinů a odhalit tajemství zdmi blázince neomezených schopností Jurka Waltera? A jak to všechno souvisí se starou pohádkou o písečném muži, který přináší spánek?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2013 , OneHotBookOriginální název:
Sandmannen, 2012
Interpreti: Pavel Rímský
Písečný muž...
Písečný muž? Tak to byla pecka, pecka a ještě jednou pecka!!!
Během jedné chladné zimní noci se ve Stockholmu objeví mladý muž, jenž kráčí podél železničního mostu. Je silně podchlazený a má těžký zápal plic. Následně v nemocnici vyjde najevo šokující fakt, že tento muž má být již sedm let mrtvý. Zabít ho měl sériový vrah Jurek Walter, jehož poté, co ho Joona Linna zatkl, soud poslal na léčení na psychiatrii v naprosté izolaci. Ale kde ten člověk celé ty roky byl? Starý případ se znovu otevře... V příběhu se hodně objevuje i policistka Saga Bauerová, což mně vůbec nevadilo...
Co k tomu dodat? Skvělé čtení... Oči létají po řádcích jako zběsilé, prsty otáčejí stránku za stránkou, hltáte kapitolu za kapitolou... Jednoznačně doporučuji k přečtení...
K této knize jsem se dostal zcela náhodou, nic jsem od ní nečekal, ale zaujala mě od první věty. Číst mě ji bavilo a to je to hlavní, co bych chtěl vytáhnout - a to hlavní, o co by čtenáři mělo jít.
Neubráním se ovšem menší výtce. Všechno do sebe na konci zapadlo a bylo vysvětleno, až na to, jak Písečný muž oběti unesl. Jak to provedl, aniž by po sobě zanechal jedinou stopu. "Stopy končily pět metrů od auta a poté jako by se po ženě a dvou dětech zem slehla. Policisté prohledali každou píď."(parafráze). Nevím sice, jak ve skutečnosti pracuje kriminálka (natož ve Švédsku), a možná jsem až příliš zmasírovaný všemi těmi pořady a knihami, ale přijde mi, že unést rodinu bez zanechání jediné stopy po boji či od pneumatik (atd.), je téměř nemožné.
Pokud se nemýlím, tak se jedná o celkem zásadní chybu, protože to byla jedna z velkých záhad (a tato schopnost propůjčila mysteriózní tvář záporným hrdinům - a jen díky ní vodili tak dlouho kriminalisty za nos). To mi tam trochu skřípalo a těšil jsem se, jak se únosy na konci vysvětlí.
Mimo to však nemám co vytknout, naopak musím pochválit tempo a neklesající napětí, které mě sotva nechalo knihu odložit.
Hodnocení: 4/5
Syrové, temné a víc než dostatečně děsivé.... přesto úžasné. Mě prostě Kepleři baví. Krátké kapitoly jsou ideální na to, že nejde přestat číst... Pořád totiž přidáváte...a najednou je konec. Akorát mi tady trošku vadí, že jsem knihy nečetla chronologicky. Každopádně to je moje chyba. SPOILER : Disa nee.... :-(
Za jeden den přečtená kniha. Do jedné třetiny jsem byla nadšená. Poté už opět nastoupila klasika - sériový vrah, který jde nakonec po samotném policistovi. Padouch s neuvěřitelnou mocí, prostředky, vždy o krok napřed. Pak se to zvrhlo v krvavý masakr.
Tak tahle byla zatím nej... Po třetím díle už jsem ani nedoufala, ale Písečný muž mě dostal :-)
Po dlouhý době jsem narazila na dobrou knihu, sice ten závěr byl až moc perfekcionalistický a nerealistický, ale budiž
Tak tato kniha se mi líbila zatim nejvíce, ale ještě jsem nečetla Lovce kraliku. Parádní detektivka s napínavým příběhem od začátku do konce.
Napínavá psychologicka detektivka. Ihned se začtete, autor vas nenechá odpočinout. Dostanete i cenné informace z historie tehdejšího Sovětského svazu. Ke konci místy přitažené za vlasy, až nereálné. Dávám plný počet, přestože (nebo právě proto?) mě kniha 2x vzbudila ve 3 v noci, abych četla a četla. :-)
Vývém žánru je Lars Kepler nejlepší. Kniha je velmi napínavá a čte se skoro jedním dechem
Užasné! Za mě o dost lepší než Svědkyně ohně. Moc se mi líbil popis prostředí nemocnice a děj, který se tam odehraval. Ty kapotoly se Sagou mě moc bavily. Napínavé, čtivé, parádní.
The Sandman (čteno v anglické verzi). Extrémně napínavé, strhující, někdy ale hodně naturalistické. Výborná detektivka, která navíc umožní nakouknout do Švédska - nejlépe za asistence Google Earth.
U čtení této knihy mi kolikrát běhal mráz po zádech. Mrazivé, napínavé, ale musí se to brát trošku s nadhledem. Hlavní hrdinové (včetně záporáka) jsou totiž prakticky nezničitelní. Přesto jsem to přečetla za den a byla jsem nadšená.
Dávám za pravdu všem, kteří píší, že kniha je neuvěřitelně čtivá - výrazně zkrátila můj spánek po několik dní. Hrůzyplné, šokující. Nicméně těžko uvěřitelné třeba to, že by po tolika letech ve tmě neměl člověk problémy se zrakem, alespoň na nějaký čas. Nebo, že by se hnal někdo najít úkryt komplice masového vraha bez přivolání posil. Nebo celá ta policejní akce na uzavřeném oddělení včetně medikace tajné agentky.. Nebo zmizení Joony.. Chce to brát s nadhledem, prostě si užít a neřešit:-) Čtyři hvězdy za čtivost.
Velmi čtivé s propracovanými detaily, sedl mi styk vyprávění a oceňuji postavu Sagy Bauerové. Na můj vkus sice docela dost náhod, které posunují děj příběhu, nevěřím přežívání obětí dlouhá léta v tak strašných podmínkách, nechápu to zmizení na konci, ale přesto – líbilo.
Hodně, hodně, hodně povedený díl. Z přečtených pro mne asi TOP