Hra o trůny 1
George R. R. Martin
Píseň ledu a ohně série
1. díl >
1. kniha série Píseň ledu a ohně, část 1. Úvodní část epického fantasy eposu odehrávajícího se ve světě temného středověku, mezi statečnými rytíři, mocnými čaroději, draky, zlovlky a čarostromy… Jako strážce severu lord Stark považuje za prokletí, když ho král Robert pověří úřadem pobočníka vladaře a vyšle ho na jih, odkud se zatím nikdo z jeho rodiny nevrátil. Bezejmenní staří bohové nemají na jihu žádnou moc, Starkova rodina je brzy rozdělena a pobočník sám je polapen do sítě nebezpečných intrik. Ba co hůř, v exilu ve Svobodných městech za mořem dospěl pomstou posedlý chlapec. Jako dědic šíleného Dračího krále, jehož rodina byla vyvražděna, si dělá nárok na trůn. A na severu, tam za Zdí, kde člověk nemůže nikdy říct, co je živé a co ne, se mezitím houfují mrtvé armády Jiných, které vyčkávají na konec léta a nadvládu dlouhé zimy. Příběh zrady a ambicí, lásky, čar a kouzel může začít. (zdroj: legie.info)... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2000 , TalpressOriginální název:
A Game of Thrones, 1996
![Ran Ran](https://www.databazeknih.cz/img/users/91_/91065/m_ran.png?v=1720877848)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Styl psaní a vyprávění je výborný. Tempo bylo rychlé a kniha je čtivá. Jinak mě kniha maličko zklamala, protože mám pocit, že mi příběh úplně nesedl. Ale vidím, že je tu jistý potenciál, a proto zkusím druhou část.
![Roni34 Roni34](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Nejprve jsem viděla seriál a až s odstupem času,jsem se pustila do knihy.Přiznávám,dlouho jsem váhala.Seriál byl na mě dost drastický a vůbec jsem si nebyla jistá jestli to chci prožít znovu.Není to čtení pro slabé povahy.Nakonec jsem přečetla.Seriál věrně kopíruje knížku,takže kdo měl problém s množstvím násilí,tak v knize tomu neuniknete.Co bylo náročné:určitě ohromné množství postav,trochu jsem si vypomohla právě TV zpracováním, jinak bych se asi ztratila. Spisovatel si toho byl zřejmě vědom a kapitoly zajímavě rozdělil mezi jednotlivé hlavní postavy.Bylo zajímavé nakouknout do mysli každé z nich.Lépe se s nimi ztotožnit.Na druhou stranu to přeskakování z jedné postavy na druhou působilo rušivě.Dále mi trochu vadilo mládí postav.Dejme tomu,že by to tak mohlo být,ale u Rickona mi ty 3roky prostě neseděly a tahle postava pro mě byla nějak málo uvěřitelná.Pokud jste čtenář,který má problém,když je něco víc popisné, tak to pro vás může být také zádrhel.Mě to však hezky doplňovalo.Kniha byla plná napětí,děj plynul a smekám před spisovatelem dát něco takového dohromady. Rvala jsem si vlasy,když Ned dělal jednu blbost za druhou a taky na to dojel.A Daenerys byla prostě skvělá.Knížka ji dodává mnohem víc, i když v seriálu byla zahraná na výbornou.Určitě se pustím i do druhého dílu s knížka má své čestné místo v mé fantasy knihovničce:-)
![4602 4602](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/166818/m_4602-bsl.jpg?v=1557661069)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Šel jsem do toho s tím, že knihu nedočtu protože fantasy příběhy nemám v oblibě aspoň to filmové jak jsem zjistil. Knížka se mě četla lehce, prvotní problém s postavy se brzy vytratil a bylo jasné kdo ke komu patří. Příběh drží čtenáře v napětí co bude dál za mě pěkné čtení už se těším na knihu druhou.
![tomas9591 tomas9591](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/248194/m_tomas9591-dHx.png?v=1614760283)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Audioknihu jsem poslouchal asi 3 a půl měsíce a teď jsem ji konečně doposlouchal!
Pokud vím, audioknihu jsem ještě nikdy nerecenzoval, nicméně za mě super. Poslouchal jsem při přípravě na zkoušky, když jsem měl volnou chvíli, nebo dělal něco do školy, při čem jsem se nemusel tak soustředit.
Seriál mám rozkoukaný strašně dlouho, pak jsem kvůli nedostatku času přestal a následně se pustil do audioknihy. Teď bych chtěl seriál shlédnout celý. Mám radost, že si příběh projedu několikrát, jelikož je tu hodně postav, rodů a celkově názvů.
Musím říct, že těch nějakých 900 stran uteklo, ani to nevnímám jako takovou délku a nakonec nemůžu uvěřit tomu, že je to vlastně tak dlouhé. :D
Příběh dobrý, je to samozřejmě velký úvod do toho velkého dějství.
Z postav mi sedla nejvíc Daenerys, a poslední kapitola s ní stála neskutečně za to.
![ImGinny ImGinny](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/288324/m_imginny-KWB.jpg?v=1643573337)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Před pár lety, když končilo období "všichni žereme Hru o Trůny" jsem tak nějak zaznamenala, že tahle kniha existuje.
Pustila jsem se do ní ale až vloni v červnu, kdy jsem za jedno odpoledne přečetla půl knížky - a následně to vzdala se slovy "na tohle fakt nemám". Pak mě ale začaly štvát YA romantické klišoidní příběhy a mně došlo, že potřebuju starý dobrý fantasy příběh. A sáhla jsem tedy po nedočtené Hře o trůny.
...a zamilovala se do toho. Mám ráda bitvy a svět téhle knihy mi přijde geniální. Mám samozřejmě problém vyznat se v postavách, ale to je asi to nejmenší, co bych mohla vyčítat. Líbilo se mi, jak se v knize protínají různé příběhy. A asi už chápu, proč to všichni tak zbožňují.
![Kiki_ Kiki_](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/1741/1741.jpg?v=1381127914)
Nikdy jsem nechápala co na tom všichni mají. Už dávno jsem se chtěla podívat na seriál, ale řekla jsem si, že nejdřív kniha. Konečně mám dost času na to, abych se začetla, jenže ani po 100 stránkách to není ono. Nějak jsem se ztratila v postavách. A prostě mě to nebavilo. Takže se dobrovolně řadím k těm, pro které tato kniha není. Bohužel
![Květ Květ](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/116612/m_kvet-65aff5db305f7.jpg?v=1706030555)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Četla jsem kompletní první část (800 stran). Knížka mě upoutala, chytla si mě a nepustila. Fantasy svět Západozemí s jeho starobylými rody, kde svět na severu za Zdí stráží Noční hlídka, v lesích číhají stínokočky a v božích hájích rostou čarostromy, mě prostě dostal. Autor vystavěl skvělý příběh s detailními popisy osob i prostředí. Zprvu dá zabrat množství postav, ale po zorientování už jsem si děj vychutnávala naplno.
"Kdo hraje o trůny, musí buď vyhrát, nebo zemřít."
![R47 R47](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/344555/m_r47-mOB.png?v=1692792170)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Nedokázal jsem se prokousat přes ty nekonečný popisy. Navíc je teď už jasný, že to nikdy nedopíše. Víc mě od GRRM bavily povídky (Nečekané variace nebo Písečníci, Píseň pro Lyu) nebo Nighflyers. Myslím, že ty kratší sevřenější příběhy mu sedí víc. Protože jak je vidět, tohle nedokázal ukočírovat. Rozlezlo se mu to tak, že to nikd nedopíše.
![HDKate HDKate](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/223469/m_hdkate-2sG.jpg?v=1656652220)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha mě doslova pohltila, byť seriál byl na můj vkus příliš násilný. V knize je popis násilí mnohem stravitelnější, navíc autorova forma popisu krajiny, postav i událostí je naprosto excelentní. Vřele doporučuji všem, kteří mají rádi tento žánr.
![Dreisii Dreisii](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/16709/dreisii-jtz.jpg?v=1543788320)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nejde jinak než 5 hvězd,jelikož jsem fanoušek seriálu,kniha mě nezklamala ba naopak.Těším se na další díly.
![Limonadovyjoe Limonadovyjoe](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/179714/m_179714-A4F.jpg?v=1487010555)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Naprosto dokonalé. Já, seriálem políbená teprve na přelomu tohoto roku jsem si knihu neskutečně užila a musím říct, že seriál je přesnou kopií knihy. Sice se tedy v knize nic víc než v seriálu nedozvíme ale to vůbec nevadí. Naopak jsem si díky knize utřídila informace o postavách a rodových vztazích. Oceňuji celý svět, který autor vymyslel, tohle mě bavilo naposled u pána prstenů. Čte se výborně, lehce. I když možná číst knihu a neznat seriál tak se v množství postav a rodech ztrácím, ale tomu pomáhá soupis rodů na konci knihy. Komu je smutno po seriálu, doporučuji a těším se na další díly.
![Briv Briv](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/123827/m_briv-k4l.jpg?v=1674169017)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Před pár lety si manžel knihu vypůjčil a začal číst, ale vůbec ho to nebralo. Asi před rokem s tím přišla jeho dcera, že kouká na seriál, jestli se nechceme taky podívat. Prvních pár dílů jsem strávila s očima v notebooku, vůbec mě to nezajímalo, ale pak mě to najednou nějak chytlo. Nakonec jsme viděli všechny série. No a finále přišlo s tím, že jeho dcera chtěla všechny vydané knihy Hry o trůny na Vánoce.
Mě to pořád nedalo a říkala jsem si, že bych to aspoň měla zkusit číst... A pak přišel koronavirus a poslední den, kdy byly knihovny otevřené a já jsem si ji konečně vypůjčila.
Upřimně říkám, že nevidět předtím seriál, tak jsem asi ztracená. Postav je tam docela hodně, rodů, vztahů a ne vždy člověk chápe spojitosti. Ale naprosto mě to pohltilo. Líbí se mi, že kapitoly jsou vyprávěny různými postavami a tak se člověku mění pohled na věc. Myslím, že pro spisovatele musí být těžké se vžívat do tolika různých postav. Musela jsem se nutit nečíst, ať tím naše domácnost netrpí:)
Teď čekám, až manžel dočte druhý díl a jdu na něj! Doporučuji.
![Luigi1 Luigi1](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihu jsem doslova hltal.Byl jsem unešen dějem středověku a odvahou rytířůSerial jsem viděl,byl dobrý,ale moc se nepodoval knize to ale neznamená,že by kniha byla špatná naopak.Těším se na další díly.Doporučuji
![icezero icezero](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Seriál jsem neviděl, ale reference mě tak trošku navnadily. A protože je fantasy literatura mou oblíbenou, sáhl jsem ke konci doby s korona opatřeními po prvním dílu celé série.
Sice je pravda, že občas aby se v těch jménech i rodinných souvislostech čert vyznal - případně by si člověk musel udělat na kus papíru poznámky s rodokmenem všech těch serů a podobných. Ale na druhou stranu mě to vlastně ani nevadilo. Jako úvod do celé série to je super a děj se postupně příjemně zašmodrchává. Sem zvědavý na pokračování
![kokrokr kokrokr](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Před lety jsem zvládl tři díly. Mám v oblibě mnoho knih s pozvolně plynoucím dějem, ale tady jsem už nemohl pokračovat. Příběh to je výborný a komu nevadí ty dlouhé popisné pasáže, bude mít co číst na hodně dlouho.
![Bunny27 Bunny27](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělá kniha! Dokonalá představivost a autorova fantasie. Vřele doporučuji. Celkem mě sklamala odlišnost seriálového zpracování vůči knize, ale to samozřejmě není autorova chyba.
![katushah katushah](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/17054/17054-mSR.jpg?v=1490385909)
Nejdříve jsem viděla seriál, což je asi chyba, protože jsem věděla jak to dopadne. Líbilo se mi pár detajlů navíc, ale celkově je to hodně podobné. Uvidím, zda další díly se budou více lišit.
![Ellis03 Ellis03](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Seriál si nechám až po přečtení knih. Ale musím říci ze po první knize jsem na nej vážně zvědavá. Kniha byla super a bavila mě. Jen jsem se chvílemi ztrácela ve všech těch sirech kterých tam tedy bylo pozehnane.
2000 | ![]() |
2017 | ![]() |
2019 | ![]() |
2014 | ![]() |
2015 | ![]() |
Nedočteno. Na stopadesáté straně mě z toho množství postav a termínů upadala pozornost. Asi se ke knize budu muset vrátit, až zapomenu díly první série z TV a budu naladěný na fantasy.