Střet králů 1
George R. R. Martin
Píseň ledu a ohně / Pieseň ľadu a ohňa série
2. kniha série Píseň ledu a ohně, část 1. Čas zešílel. Deset let dlouhé léto pokoje a hojnosti se blíží ke konci, a jako zuřivá bestie se neodvratně blíží krutá, mrazivá zima. Dva mocní muži – král Robert Baratheon a lord Eddard Stark – kteří třímali žezlo moci v časech nuceného míru, jsou mrtví. Zatímco oblohu protíná znamení zkázy – kometa barvy krve a plamene – o moc nad rozdělenou říší bojuje šest frakcí. Eddarův syn Robb byl korunován za Krále severu. Na jihu vládne domnělý následník trůnu Joffrey Baratheon, oběť intrik dvořanů v Králově přístavišti. O trůn usilují také dva Robertovi bratři a ke starému způsobu dobývání se rovněž vrací v nemilost upadlý rod Železných mužů. V bitvě o světadíl riskuje svou existenci i exilová královna, Matka draků. A na severu se muži Noční hlídky vydávají do krutých končin za Zeď, aby se vypořádali s divokými a Jinými, co tam přebývají. Na pozadí krvesmilstva a bratrovraždy, alchymie a válek lze cenu slávy měřit jen krví. A chuť vítězství mohou poznat pouze muži a ženy z té nejtvrdší oceli… a s tím nejtvrdším srdcem. Protože – když se střetnou králové – chvěje se celá říše. První vydání. (zdroj: legie.info)... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2001 , TalpressOriginální název:
A Clash of Kings, 1998
Začátek, snad až třetina tohoto dílu se hrozně vlekl, chtěla jsem čtení ukončit, pak vše nabralo spád a druhou polovinu jsem ani nemohla odložit, setkají se někdy ještě sourozenci Starkovi, setkají se jejich vlci? Co se stane s Dany a draky? Kdo se postaví Lanisterům a co vyvede jejich Tyrion zas? Už čtu další část, koukám na seriál zatím k prvnímu dílu a jsem pevně přesvědčena této sáze dát zase šanci. Skvělé, ale ten začátek plný popisných pasáží mi jednu hvězdičku ubral. Nemám čas, jdu číst-)
Páni, to snad bylo ještě lepší, než první díl. Postavy se nám tu pěkně vykreslují. Jejich prolínající se vyprávění mě nutí pokračovat dál a dál.
Rychle na další díl.
Po smrti dvou nejdůležitějších mužů krále Roberta Baratheona a lorda Severu Eddarda Starka se mění zaběhnuté pořádky. Intriky a zrady jsou všude a nikdo si nemůže být jistý svým dalším životem. Děj, který se rychle rozjede kupředu, plný akce, nečekaných zvratů a vy nestíháte číst jak rychle ubíhá a fantasticky se čte. Martin je prostě Pan spisovatel
Děj je plný překvapení (pro nás, co jsme neviděli seriál), napínavý a samozřejmě velmi čtivý. Super, pokračuji dál.
Druhý díl Hry o trůny předčil moje očekávání. Jsem nadšená, naprosto jsem se ponořila do děje a vychutnávala si každou stránku. Knížka je prošpikovaná detaily, akcí, emocemi, napětím, moc mě bavila. Těším se na pokračování.
Jo, baví mě to čím dál tím víc. Už se se spoustou postav znám, některým fandím, jiným méně a pár jich mám fakt ráda. Přiznávám, že podle seriálu vím, co se bude dít, ale kniha je prostě kniha. Těším se na další díl. Honem pro něj do knihovny...
Super. Jen mi přijde, že autor zbytečně popisuje oblečení postav, kulisy a jídlo na stole.. Ale pořád baví.
no přiostřuje se to a bude to ještě velmi napínavé, ale baví mě to a rozhodně budu v serii pokračovat dál, ať vím co se bude dít s mými oblíbenými i nesympatickými postavami
Králů přibylo. K bitvě se schyluje ve všech koutech Sedmi království, i mimo ně. Dokonce snad za Zdí.
Kniha je neskutečně nabitá dějem, těžké se řádně vyjádřit v jednom komentáři.
Žeru to!
V tomto díle jde hlavně o politiku a nástupnictví na trůn. Ze začátku to trochu nudí, ale když jsem se pak začetla, tak mě to bavilo.
Martin sa vo svojom svete nimrá, vŕta, šperkuje každý detail. Mne to nevadí, chcem viac...
Martin začíná rozjíždět svou válku růží ve velkém. Na hřišti se objevují nové postavy a právoplatných králů s nárokem na trůn, je najednou mnohem víc, než se nejdřív zdálo. Ve vzduchu navíc visí další bitva...
Druhý díl jsem si užila o něco více než první zejména proto, že Střet králů už se výrazněji liší od své seriálové podoby. Mám také pocit, že Martinův styl psaní se mírně vylepšil. Stejně jako první díl je i tento z mého pohledu dokonalý co se týče příběhu a postav, nenapadá mě, co vytknout.
Občas si při čtení říkám, proč tam je tato kapitola, tato pasáž, není to zbytečné? Asi ne. Ono se to pak později hodí, člověk si vzpomene a je mu to jasné. V seriálu taková "hluchá" místa nejsou, děj tam celkem "odsejpá", ale právě proto je kniha vždycky něco víc, taková přidaná hodnota.
Pokud bych měl hodnotit něco jiného než samotnou knihu, která je samozřejmě nádherná, jsou to postavy. To je dokonalost sama. Tolik rozdílných povah se v jednom románu těžko vidí. Tyrion je bezkonkurenční, stejně tak Tywin (moje krevní skupina :-), miluji jejich dialogy. Arya je má favoritka, nedá se ji nefandit, i když každého provokuje.
Když trochu přivřu oči, setkávám se s většinou postav i v reálném životě.
Stejně jako řada jiných rozsáhlých sérií i toto dílo tvoří v podstatě samostatnou kulturu. Příběh klání rodů Chemistrů, Birellů, Maratheonů, Párků a Gamejoyů prostě baví. Martinův styl je čtivý a proto nevadí ani občas výrazná retardace děje.
draci rytíři zrada intriky čest historická fantasy
2000 | Hra o trůny 1 |
2017 | Hra o trůny |
2019 | Oheň a krev |
2014 | Rytíř Sedmi království |
2015 | Svět ledu a ohně |
Pořád nadprůměrně dobré, ale ty věčné intriky a hovory o nich mě nudily a snům jsem někdy nerozuměla. A občas jsem se ztrácela ve jménech.
Na druhou stranu chvílemi byla kniha tak napínavá, že jsem ji nedokázala odložit.