Hra o trůny
George R. R. Martin
Píseň ledu a ohně / Pieseň ľadu a ohňa série
1. díl >
Zima se blíží. Dnes již klasická slova, která nejlépe vystihují epickou ságu George R. R. Martina Píseň ledu a ohně. Království Západozemí zažívají dlouhé léto, po němž musí následovat krutá zima. Ale ještě před ní a předtím, než se vrátí Jiní, se rozehrává hra o trůny, kterých je daleko méně než uchazečů. Snad jediný, kdo o Železný trůn nestojí, je lord Eddard Stark, strážce severu. Proto se právě on musí stát hybatelem událostí, které všechno změní. Epické vyprávění s desítkami postav se díky seriálu HBO stalo nejúspěšnější fantasy ságou od dob Pána prstenů. Na celém světě má miliony nadšených fanoušků, kteří netrpělivě čekají na každé pokračování. Hra o trůny vychází česky v novém překladu a úpravě.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2017 , ArgoOriginální název:
The Game of Thrones, 1996
Začala jsem číst až po shlédnutí seriálu a musím říct že mě to nezklamalo... I když jsem si říkala, že na tak tlustou knížku nemám čas, nakonec jsem ji měla přečtenou ani nevím jak :D Jen některé kapitoly (Catelyn) mi přišly dost nezáživné.
Mám přečtený 1 díl a čtu 2.Začala jsem jí číst na popud manžela který sleduje seriál a je z něj nadšený.Dala jsem přednost knize a seriál ještě neviděla.Mrknu na něj až dočtu všechny díly.Ale už teď si myslím že budu zklamaná.George Martin je skvělý vypravěč ,opravdu je pořád co číst žádná hluchá místa.
Já nevím, kniha mi moc nesedla. Asi to bude věkem, protože mi to přišlo opravdu zmatené.. :)
Jednou ji přečtu znovu a ohodnotím ještě jednou.. :)
Ke knize jsem se dostala až po seriálu. A můžu říct jen "wow". Ze začátku jsem byla trochu zmatená z množství postav (přeci jen seriál je na tom bídněji), ale potom už jsem se nemohla odtrhnout. Už dlouho jsem nečetla něco tak pohlcujícího
Netušila jsem, že může existovat něco tak dokonalého.
Ale už jsem se naučila, že si nesmím oblíbit nějakou postavu :D
Krásný počátek velkého příběhu. Množství postav mě nejdřív děsilo, ale zvykla jsem si, občas jsem se sice musela vrátit, ale šlo to. Každou scénu a situaci jsem si představovala a knihu jsem si moc oblíbila. Hrozně mě mrzelo, že jsem ji dočetla, ale aspoň se o to víc těším na další díly :3
První díl ságy od George R. R. Martina je můj vůbec nejoblíbenější. Asi to tak je proto, že zde mám rád v podstatě všechny vypravěče, což u dalších dílu ani zdaleka neplatí. Děj zde není výrazně roztříštěný (v podstatě jsou tu tři hlavní linie, a to Sever, Královo přístaviště, Daenerys), což mi u dalších dílu taktéž mírně vadilo. Prostě fenomenální začátek skvělého příběhu.
Bylo to velmi obtížné čtení, ale stálo to za to. Ze začátku to byl doslova masakr, když autor zmiňoval jednotlivá jména a rody. Příběh plný zrad, nečekaných spojenectví a hlavně teda toho boje mě naprosto uchvátil... V knize umírá jedna postava za druhou, většinou teda ty kladné, což je oproti jiným knihám dost zajímavé. Dodatek na konci určitě není k zahození. Těším se na další díl a nepochybuji, že bude stejně dobrý, ne - li lepší než tento...
Celou sagu mam velmi rada.Cetla jsem jeste pred tim nez vysel serial. Skoda ze nevysel dalsi dil knihy...
Poslouchal jsem ji jako audioknihu. Zprvu se mi velké dílo jevilo jako epická historickopohádková fantasy, ale jak autor vrstvil další a další kapitoly a události, začal jsem příběhu propadat. Nakonec musím před obřím kolosem smeknout, tohle nevymyslí jen tak každý. Knihy G.R.R. Martina právem kralují na čelních místech žebříčků. A oblíbené postavy (Arya, Daenerys, John Snow) mě samozřejmě dostaly, těším se na další pokračování.
Skvělé. Je tam sice trochu moc jmen, ale protože jsem nejdřív viděla seriál, tak mi to nedělalo takové problémy. Super knížka :)
No, pokud máte rádi fantasy, tohle si jednoduše musíte přečíst. Naprosto úžasná knížka, plná neočekávaných zvratů, která mě přinutila číst několik hodin v kuse, aniž bych si to uvědomila. Ze začátku jsem si tedy myslela, že se zblázním z toho množství informací, je to doslova přehlcení, naštěstí byl na konci knížky dodatek, který mi velmi pomohl. Jediné co bych tak vytkla, je popis některých míst nebo věcí. Popis je ve své podstatě tak přesný, že čtenář nemá jinou možnost něž si to místo představit skutečně tak, jak ho vykreslil autor. Podle mě by byl zkrátka lepší ne tak do detailů přesný popis, čtenář má přece svojí vlastní fantazii :-).
Vše už bylo asi řečeno, pro mne milé překvapení po tom, co jsem shlédla seriál. Oceňuji především literární práci, jazyk a spisovatelovo umění udržet si čtenáře po mnoho a mnoho stran. Domnívala jsem se, že to čtení všech dílů natáhnu do doby, než vyjde poslední díl, ale to nevydržím ani já, ani tak silné knihy, čas letí úplně jinak, prostě fantasy!
Uzasne!!! Byla jsem uplne pohlcena do deje. Ale sklamal me otevreny konec. Jinak doporucuji a serial, taky super.
Nevím co říct, osobně jsem jednoduše řečeno na těchto knihách závislá, ano závislá! Dokážu o nich mluvit hodiny a hodiny i když je posluchač již stracený... Když jsem je dočetla zmocil se mě takový smutek že jsem se hned vrhla na seriál, který již sleduji podruhé. Má závislost je tak velká, že jsem hrdým majitelem plakátů a 4 náhrdelníků s motivy Písně ledu a ohně. Mám v úmyslu objednat další 3. Nedokážu se dočkat svých narozenin, jelikož dostanu polštáře. Na tento díl jsem narazila náhodou, stála jsem v knihovně a nevěděla co číst.. A ona tam ležela, nová a volala na mě. Řekla jsem si, že bych to mohla zkusit, jelikož jsem slyšela nějaké zvěsti o seriálu. Pro ostatní knihy jsem běhala za přáteli. Neumím si představit co by se stalo kdybych si knihu nepůjčila.. Ve čtení mě nezastavilo nic.. Cestování na internát bylo najednou zábavé a vždy jsme měla o dělat.. Není den, kdy bych nepřemýšlela o ději těchto božských děl.. George Raymond Richard Martin je nejlepší spisovatel všech dob!! Knihy jsou tak napínavé, nemám problém ani s delším popisem postav. Zbožňuju rozdělení kapitol.. Je těžké mít oblíbence, jelikož strach o ně je velmi silný, ale i tak mám svých vcelku dost.. Tyrion Lannister, Arya Stark, Daenerys Targaryen, Jon Snow...
Myslím si, že mi Píseň ledu a ohně změnila život. Mám strach, že to Martin nestihne dosat.. Asi bych měla mrtvici.. Až budou všechny díly, shlédnu seriál a poté se pouští do těct božských děl znovu, protože to za ten čas určitě stojí.. Každý den mám na krku jede z náhrdeníků! :3
PS: Musíte si to přečíst!!
A omlouvám se za možné pravopisné chyby. :)
Úžasné...
Ze začátku jsem si myslela, že z toho obrovského množství nových a nových postav snad zešílím, ale následně se mi podařilo (díky skvělému dodatku, bez kterého bych byla v postavách ztracená) se do příběhu ponořit a celou knihu jsem si užívala. Líbí se mi členění kapitol podle hlavních hrdinů, jenže to má dvě menší negativa: zaprvé, když je vám jedna z postav nesympatická, přejete si, abyste tu kapitolu měli co nejrychleji za sebou a zadruhé, když se na konci jedné kapitoly stane něco zajímavého a napínavého, musíte čekat nevím jak dlouho, až se konečně dozvíte pokračování (ale díky tomu se nemůžete od knihy odpoutat, protože se to pokračování dozvědět musíte!).
V knize jsou tři hlavní dějové linie, takže myslím, že se toho tam děje až moc a rozhodně se u knihy nudit nedá. Ano, bylo tam spoustu podrobných a místy nudnějších popisů, ale to se určitě dá rychle přejít. :)
Hra o trůny je plná neočekávaných zvratů, nebezpečných intrik, zrady, napětí, zajímavých sledů událostí a mnoha dalšího. (Těch smrtí je tam ale na můj vkus až příliš, ale aspoň to přidává na dramatičnosti.) Hlavně se ale prosím nenechte zmást anotací knihy... "Čar a kouzel" tam (zatím?) moc není. :)
Bez váhání 5*!
Popravdě... kniha byla místy nudná, zbytečně roztáhnutá do detailů, takže se nečetla zrovna snadno, avšak děj byl nad míru promyšlený. Problém nastává tehdy, když si oblíbíte nějakou z postav, protože v nadcházejících stránkách, v době kdy to nejméně čekáte, ji G. R. R. Martin zabije, což zas není špatné, protože nevíte, jak vše skončí (pokud jste tedy neviděli seriál dřív, než četli knihu). Z fantasy knih je tato pro mě nejlepší, rozhodně sáhnu po dalším dílu. :)
draci středověk rytíři americká literatura králové čarodějové bitvy Locus Poll Award (ocenění) hrdinská fantasy zfilmováno – TV seriál
2000 | Hra o trůny 1 |
2017 | Hra o trůny |
2019 | Oheň a krev |
2014 | Rytíř Sedmi království |
2015 | Svět ledu a ohně |
Knihu jsem se rozhodl přečíst hlavně proto, že většina lidí shlédla seriál místo toho, aby opravdu četli. To mě trochu namíchlo protože ti co sledují seriál a nečetli knihu, dávají vděk seriálu. To asi k tomu proč jsem se knihu rozhodl číst.
Rád bych upozornil na to, že kniha není snadné čtení. Svědectví(1050 stran) jsem přečetl za dva týdny a Hru o trůny (846 stran) také. To je trochu nepoměr, možná kvuli tomu, že když si řeknete, že jste přečetli dneska tři kapitoly, že to stačí ale to v knize není téměř nic. Navíc kniha je z různých úhlů pohledu a toto je první kniha, jež jsem přečetl napsanou v tomto stylu. A k hodnocení... je to prostě úžasná kniha a každý milovník fantasy by si ji měl přečít. Už se nemohu dočkat na pokračování.
PS: NEDOPORUČOVAL BYCH SE DÍVAT NA SERIÁL A PŘITOM ČÍST, KAZÍ TO PŘEDSTAVIVOST.