Střet králů
George R. R. Martin
Píseň ledu a ohně / Pieseň ľadu a ohňa série
Čas zešílel. Deset let dlouhé léto pokoje a hojnosti se blíží ke konci, a jako zuřivá bestie se neodvratně blíží krutá, mrazivá zima. Dva mocní muži – král Robert Baratheon a lord Eddard Stark – kteří třímali žezlo moci v časech nuceného míru, jsou mrtví. Zatímco oblohu protíná znamení zkázy – kometa barvy krve a plamene – o moc nad rozdělenou říší bojuje šest frakcí. Eddardův syn Robb byl korunován za Krále severu. Na jihu vládne domnělý následník trůnu Joffrey Baratheon, oběť intrik dvořanů v Králově přístavišti. O trůn usilují také dva Robertovi bratři a ke starému způsobu dobývání se rovněž vrací v nemilost upadlý rod Železných mužů. V bitvě o světadíl riskuje svou existenci i exilová královna, Matka draků. A na severu se muži Noční hlídky vydávají do krutých končin za Zeď, aby se vypořádali s Divokými a Jinými, co tam přebývají. Na pozadí krvesmilstva a bratrovraždy, alchymie a válek lze cenu slávy měřit jen krví. A chuť vítězství mohou poznat pouze muži a ženy z té nejtvrdší oceli... a s tím nejtvrdším srdcem. Protože – když se střetnou králové – chvěje se celá říše.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2011 , TalpressOriginální název:
A Clash of Kings, 1998
Mám pocit,že na tehle serii se stávám závislá.. Knihy mě baví a hltám je ,když můžu stránku po stránce.. Závislost tohle ...:) a naprostá láska na první přečtení :D .. nechápu,proč jsem tu serii tak dlouho odkládala
Svet sa rozpadá, všetci sú proti všetkým. Napadá mi paralela s dnešným dianím... Pán Martin by nemusel tak šetriť katarziou. Akoby niektoré postavy nemal rád a teší ho nechať ich trpieť. Je skvelý spisovateľ, ale venuje priveľa priestoru nepodstatným udalostiam a veľké sa dejú v pozadí. Ku koncu sa trocha spamatal. Aspoň že to.
Báječný svět, úžasný příběh, napsáno téměř dokonale. Není divu, že této knize a celé sérii- jak knižní, tak filmové- propadlo tolik lidí. Patřím mezi ně a již netrpělivě očekávám Vichry zimy...
Velkolepé pokračování prvního dílu. Příběh se může zdát lehce roztahaný, ale opak je pravdou.
Tuto knihu jsem četl dvakrát a dovoluji si ji hodnotit z právě tohoto důvodu.
Přes to, že jsem Střet králů četl dvakrát, mohu s klidem na srdci tvrdit, že mne ani na okamžik nenudila a byl jsem schopen se vžít do všech postav a cítit s nimi, stejně tak, jako je nenávidět.
Chápal jsem motivy jednotlivých charakterů a krásně navazující vyprávění, nepřerušené od prvního dílu ságy.
Nemám, co bych dále psal, kniha se mi zdála bez mála dokonalá a každý milovník fantasy by si ji měl přečíst, i přes její abnormální tloušťku.
Líbí se mi i druhý díl. Je škoda, že teď už nebudu mít tolik času na čtení, abych si udržel stávající tempo :( (tenhle díl jsem zvládl za necelý týden).
Ze Střetu králů nejsem tolik nadšený, jako jsem byl ze Hry o trůny. Nemá to už takové koule, jako měl předchozí díl. Ale stále to je prostě něco dokonalého, jsem velmi spokojen a všech 900 stránek jsem si užil neuvěřitelně. George je něco jako knižní Tarantino, prostě mistr.
Ještě že jsem před knihou viděl seriál, jinak bych se v postavách ztrácel.
Tak se do série postupně nořím. Po přečtení prvních dvou dílů v jedné šňůře, si dám trochu pauzu, přeci jenom je to nálož písmen! Zatímco v prvním díle bylo sem tam i nějaké radostné světlo, zde ho bylo pomálu. Válka a zmar a zmar a válka, popsané tak naturalisticky, že takto nějak to zcela jistě bude. A lhostejno, jestli možná kdysi kdesi nebo nyní kdekoliv. Zhroucení řádu a hodnot a všude oheň a násilí a hnus a jedno v čím jménu. Líčení bitvy o Králův přístav je hodně působivé, včetně proměn Tyrionovy bojové nálady. Pokračování si dám určitě, jen si dopřeji pauzu.
Len o málinko horšia ako prvý diel, ale stále veľmi dobrá. Milujem prekvapujúce knihy, knihy vychádzajúce zo zaužívaných schém a vyjazdených koľají. Pieseň ľadu a ohňa dokonca vychádza z tých koľají natoľko, až vo mne ako v čitateľovi obnovila prianie, aby sa aspoň v niečom k tým koľajam autor späť priblížil a sem-tam doprial postavám aj trochu šťastia. Čo je u mňa ojedinelé – čítala som mnoho kníh, kde som mala pocit, že ich rozmaznaní ufňukaní hlavní hrdinovia si žiadny happyend nezaslúžia.
Střet králů pokračuje přesně ve šlépějích předchozího dílu. Jako bych nezačal číst novou knihu, ale jen otočil na další stránku. Maximální spokojenost. Moje číslo jedna je Ohař, tak snad hned na další stránce nepřijde o palici. Bohové buďte dobří.
Nemá cenu se rozepisovat i druhý díl patří k tomu nejlepšímu co si můžeme v žánru fantasy přečíst. Jasných pět hvězd!
Velmi poutavé a výborné čtení, člověka to nenechá na chvíli odložit knihu. Přečteno jedním dechem. Děj a postavy jsou velmi dobře vystavěné a opravdu se z toho stává malá droga. Na druhou stranu je to i dost natahované a násilí a brutality jsou popisované zbytečně detailně až sadisticky.
Dle mého o setinku horší než první díl, přesto však neskutečně čtivé a zábavné. Ze všech postav pro mne v této knize jednoznačně vedl Tyrion, přičemž v Bouři mečů jsem si oblíbil až na výjimky téměř všechny. Postavy jsou totiž nečernobílé, a dokonale propracované, jednají na základě vlastních, mnohdy ne nepochopitelných pohnutek. U Martina se mi líbí to, že místy se nezatěžuje popisy událostí (např. bitev), a dává tak prostor čtenářově fantazii...
magie americká literatura zrada války pomsta čest Locus Poll Award (ocenění) hrdinská fantasy zfilmováno – TV seriálAutorovy další knížky
2000 | Hra o trůny 1 |
2017 | Hra o trůny |
2019 | Oheň a krev |
2014 | Rytíř Sedmi království |
2015 | Svět ledu a ohně |
Příběh zde pokračuje stejným tempem, jako skončil v minulém díle. Musím říct, že mě skutečně fascinuje rozvoj postav a nečekané zvraty, avšak jedna výtka by se přeci jen našla. Některé pasáže a mnohdy i celé kapitoly mi přišly zkrátka nudné a dokonce nepotřebné. Kdyby Střet králů byl o něco kratší, udržel by si svižnější tempo.