![cukrovka cukrovka](https://www.databazeknih.cz/img/users/83_/83094/m_cukrovka-n8s.png?v=1540826090)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásné verše a smutný příběh Viktorky z Babičky od B. Němcové. J.Seifert uměl napsat verše které chytnou za srdce.
![uxor uxor](https://www.databazeknih.cz/img/users/49_/491878/m_uxor.jpg?v=1729596534)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Protože teď je ten správný čas na básně pana Seiferta, tak jsem se těšila jeho verši a našla jsem i Píseň o Viktorce:
....... Kdo tě to odral do cárů,
kdo naházel prach do tvé krásy,
po kterých cestách ztrácela jsi
krvavá zrnka korálů?
Kdo vylíbal ti z tváří tvých
panenství a prsty zlými
drtil tvé prsty? Pověz ty mi,
kdo na svědomí má ten hřích?....
Přečtěte si celou básnickou skladbu, je to obdiv k dílu Boženy Němcové ( ke 130. výročí narození).
A je nádherná.
V části pojednávající o lásce se propojí osud autorky a její postavy. Viktorka za svou lásku zaplatí šílenstvím a životem, Božena Němcová zase bídou, vráskami, slzami a, stejně jako Viktorka, předčasnou smrtí.
...Té, která byla raněna
a sežehnuta bleskem krásy,
básnířky, která vplétala
krvavé trní do jména...
PS: Ke komentáři k Babičce dopíšu ještě Babiččinu truhlu.
Jako poctu knihám paní Boženy Němcové a básním pana Seiferta.
![adellza adellza](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/263800/m_adellza-wn8.jpg?v=1584728718)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Citlivě napsaná píseň popisující příběh Viktorky a pocta Boženě Němcové. S textem 2. písně jsem pracovala v rámci uměleckého přednesu a byla jsem utvrzena v Seifertových kvalitách.
![Kristulda Kristulda](https://www.databazeknih.cz/img/users/54_/54475/m_kristulda-DK4.jpg?v=1672660495)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihu jsem četla kvůli výzvě jelikož poezii nevyhledávám. Byla jsem překvapená jak mě kniha okouzlila,moc krásné verše.
![Liduka Liduka](https://www.databazeknih.cz/img/users/94_/94129/m_94129-32e.jpg?v=1493401069)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihu jsem přečetla kvůli čtenářské výzvě. Básně normálně vůbec nečtu, protože nikdy nevím co tím chtěl autor říci :-D Kupodivu se mi ale líbila a dalo se i poznat, jaká je myšlenka. Za mě tedy doporučuji.
![JezinkaJ JezinkaJ](https://www.databazeknih.cz/img/users/76_/76813/m_jezinkaj-XSJ.jpg?v=1688469906)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Poeta Jaroslav Seifert nikdy nezklame. Jeho verše jsou krásné. Jeho vztah k ženám tak jasně patrný, a nejste-li zrovna paní Seifertová, i dojemný. Jeho čeština dechberoucí...atd.
Prostě, potřebujete-li pohladit duši, přečtěte si nějakou jeho báseň a nebo rovnou autobiografii.
![Makaja Makaja](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/111065/m_makaja-ah1.png?v=1541000537)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Zdá se, že přes Seiferta si pomalu hledám svou cestu k poezii. Krásné verše, dva smutné osudy v paralele ...... přiznám ale, že pokud bych neznala Babičku a nevěděla nic ze života BN, tak bych se přece jen trochu ztrácela.
![martineden martineden](https://www.databazeknih.cz/img/users/65_/65743/m_martineden-FC1.jpg?v=1580723477)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nelze dát méně než 10 bodů! To je prostě nádhera! A pořád mě z ní mrazí a vzpomínám na pocity z první lásky.
![Titty1929 Titty1929](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jedna z mých nejoblíbenějších básní od Seiferta a básní vůbec. Verše nejsou složité, ale jsou krásné, působí lehce. Z Babičky je vybrán Viktorčin smutný příběh a srovnáván s nelehkým osudem Boženy Němcové. V básni se objevuje i univerzální oslava lásky, krásy a přírody.
Řekla bych, že malá nevýhoda je, že báseň předpokládá znalost Babičky a trochu povědomí o životě Boženy Němcové, což bylo nejspíš v době vzniku automaticky předpokládáno (aspoň u čtenářů poezie), ale dnes to tak automatické pochopitelně není.
Při čtení této básně vždycky trochu pláču.
![matej.kulistak matej.kulistak](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/275818/m_matej-kulistak.jpg?v=1719215641)
(SPOILER)
Snad nejkrásnější báseň co znám (snad). Je to ryzí Seifert (žena, chudoba, domov, vzpomínání, drobátko exotiky...), ale bohatší o silné drama, jež se zde odehrává. Jak je opravdové, jak fatální, až běhá mráz po zádech (jako na dítě na mě šla z vyprávění o Viktorce hrůza).
Nadto jsem zde nalezl verše, které jsem už dříve tak obdivoval v Mamince. Verše, které jsou čistě mluvené a neškrobené, ne hrubé ale především ne umělé. Jako při obyčejném rozhovoru, který si nikdo nepřipravoval. A stejně se v tom verši objeví rým, krásný a harmonický. A dál není co dodat. Amen.
Vždyť přichází již z daleka
a jenom málo dní je před ní.
Vlastně už čeká na poslední,
vlastně už na nic nečeká.
![Kuža007 Kuža007](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Úžasná Seifertova poezie. Zde pojednává o Viktorce, postavě z Babičky, a zároveň o Boženě Němcové. U obou vyjadřuje jejich krásu, ale i strastiplný život.
![ennlady ennlady](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/258556/m_ennlady-v3A.jpg?v=1590865135)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Díky Čtenářské výzvě jsem si vzpomněla na Píseň o Viktorce, milovanou knížku z mého mládí. Vytáhla jsem ji z knihovny a asi po pětapadesáté přečetla. A opět asi po pětapadesáté žasla a smekala pomyslný klobouk. Tak tomu říkám dílo mistra a nositele Nobelovy ceny. Pro mě to bude vždycky nádhera.
\"Ta, které šeptáš do ucha,
je třeba kráskou z Chavarnaku.
Však může být jak ropucha
a nezatoužíš po opaku.
A jak té krásce z Chavarnaku
budeš jí šeptat do ucha.\"
![Micha-Él Micha-Él](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/244366/m_micha-el.jpg?v=1739185251)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Píseň o Viktorce je vlastně paralelou k Babičce Boženy Němcové a osudu samotné autorky. Moc se mi dílko líbilo, všechny okamžiky zde byly krásně poeticky vylíčeny. Seifertova poetika dodala i tak zajímavému příběhu na půvabu.
1925 | ![]() |
1999 | ![]() |
1950 | ![]() |
1984 | ![]() |
1952 | ![]() |
Osobně mám radši jednotlivé kratší básně od Seiferta, nicméně při přečtení této skladby člověk až tají dech, vyobrazení jsou jasná, a poznáte v nich jednotlivé postavy, rozervanost, lásku. A přitom je to "jen" pár veršů