Pivo za císaře pána
Pavel Scheufler
Říká se, že pivo je český národní nápoj. A žádné jiné řemeslo nesouviselo v minulosti tak významně s hospodářským a politickým vývojem českých zemí jako pivovarství. Ale jak se pivo dříve vařilo? Jaké dnes již zaniklé profese se s ním pojily? Kde se scházeli proslulé pivní společnosti? Kniha fotografa a majitele rodinné sbírky starých fotografií Pavla Scheuflera představuje pivní kulturu z pohledu fotografů časů monarchie, počínaje od sklizně chmele, přes proces výroby a zrání, až po pivní radovánky. Jednotlivé fotografie doprovází autor poutavými příběhy, které starým snímkům vdechují život.... celý text
Přidat komentář
Štítky knihy
Autorovy další knížky
1999 | Letem českým světem 1898 1998 |
1984 | Praha 1848 - 1914 |
1995 | Stará Praha Františka Fridricha |
1985 | Jindřich Eckert |
1995 | Krásné časy |
Již jsem měla možnost si projít knihu Praha za císaře pána od stejného pana autora, a tak mne zaujala i další jeho kniha, věnovaná tenkrát tekutému chlebu českého národa - pivu. Přiznám se, že já nejsem zas tak velký pivař, dám si spíše jen výjimečně a spíš dám přednost vínu. Ale ráda si prohlížím fotky ze starých dob a zachycení pivní tématiky z dob císaře Františka Josefa mi přišlo zajímavé.
A také že se člověk z této knihy řadu zajímavostí dozví. Stěžejní jsou v této knize fotografie, které zachycují motivy spjaté s pivem - ať už to jsou pivovary, svět bednářů, ledařů, různých pivních společností nebo hostinců. Tematické skupinky fotek jsou vždy proloženy doprovodným textem, z nichž se člověk dozvídá různé střípky z naší historie, které se nějak vážou k pivní kultuře přelomu 19. a 20. století.
Myslím, že je to zajímavý doplňující materiál k naší historii pro doplnění nějakých obzorů. Dávám plný počet bodů - pro mne kniha splnila přesně to, co jsem od ní čekala. Náhled do historie pomocí fotek a doprovodný text, který uvede do tématu, ale nezahltí množstvím detailů.
Zároveň tímto ještě jednou děkuji Ježíškovi za dárek k Vánocům. ;-)