Pivovarství - teorie a praxe výroby piva
Gabriela Basařová , Pavlína Basařová , Petr Basař , Jan Šavel , Adam Brož
Kniha „Pivovarství“ pojednává v šestnácti kapitolách o celém procesu výroby piva. První kapitola se zabývá surovinami potřebnými pro výrobu piva (slad, chmel a chmelové produkty, voda a pomocné suroviny). Separátní kapitola je věnována pivovarským kvasinkám. Stěžejní část publikace tvoří kapitoly, v nichž je podrobně popsána výroba piva od přípravy mladiny na varně, přes hlavní kvašení a dokvašování, filtraci (včetně odstřeďování a membránových technik) až po pasteraci a stáčení. V knize jsou porovnávány vlastnosti různých druhů piv, fyzikálně-chemická a senzorická stabilita piva, vysvětlen proces stárnutí piva a hodnocení jeho jakosti. Samostatné kapitoly se zabývají enzymy důležitými pro výrobu piva, mi krobiologií pivovarské výroby, řízením jakosti, hygienou a sanitací výrobních zařízení, energetickým hospodářstvím a problematikou odpadních vod a emisí. Závěr knihy je věnován zdravotním aspektům piva. Jednotlivé kapitoly jsou většinou zahájeny krátkým přehledem historického vývoje, následují teoretické základy, přehled používaných technologií včetně inovací, laboratorní kontroly apod. Každá kapitola je doplněna velmi bohatým seznamem literárních citací. Kniha je rozsahem a pojetím určena studentům bakalářského, magisterského a doktorského studia pivovarství, dále pivovarským odborníkům a v neposlední řadě i nadšencům z řad laické veřejnosti, kteří se chtějí o tradičním českém oboru dozvědět více podrobností. Autoři opět doplnili jednotlivé kapitoly o aktuální informace týkající se nových technologií, zařízení a vědeckých poznatků včetně odkazů na nové zdroje informací. Osvědčená struktura publikace však zůstává zachována.... celý text
Přidat komentář
Autoři knihy
česká, 1934 - 2019 Pavlína Basařová
česká Petr Basař
česká Jan Šavel
česká, 1944 Adam Brož
česká, 1976
Pozor učebnice! Ale krásná učebnice! Vázaná, s barevnými fotografiemi a obrázky. Bible všech pivovarníků, sepsaná první dámou českého pivovarnictví, profesorkou Gabrielou Basařovou a jejím týmem. Pro výrobu dobrého piva stačí čtyři suroviny - slad, voda, kvasnice a chmel. Plus specifická technologie, hygienická čistota a mistrovství českých sládků, kteří své vědomosti čerpají z této knihy!