Playground
Lars Kepler
Co se stane během těch několika vteřin, kdy se zastaví srdce? Poručice švédské armády Jasmin Pascalová-Andersonová je při misi NATO v severním Kosovu těžce raněna. Než se v nemocnici probere z narkózy, na minutu a čtyřicet vteřin jí přestane bít srdce. Po svém probuzení popisuje tajemné přístavní město, které představuje přechod mezi životem a smrtí a ve kterém panuje krutý a nespravedlivý systém. Zážitky z klinické smrti Jasmin natolik traumatizují, že opustí armádu, vrátí se zpátky do Švédska, kde se léčí z posttraumatického stresového syndromu a snaží se vést poklidný život. Jenže ten obrátí vzhůru nohama dopravní nehoda – a Jasminin syn musí podstoupit operaci, při které je podle lékařů nutné mu na okamžik zastavit srdce. Jasmin nemůže nic riskovat. Ví, že její syn se z „druhé strany“ sám nevrátí. Kruté přístavní město plné násilí je nebezpečné. A ze všeho nejnebezpečnější je hřiště… Lars Kepler další tituly Lars Kepler Pseudonym, za nímž se skrývá autorské manželské duo Alexandra Coelho Ahndorilová (* 1966) a Alexander Ahndoril (* 1967). Oba mají rádi thrillery a rozhodli se vytvořit sérii kriminálních příběhů, které by nebyly spojovány s jejich dosavadní tvorbou. Jejich první společný román Hypnotizér (Host, 2010) se stal mezinárodním bestsellerem, filmového zpracování se ujal známý režisér Lasse Hallström. Druhým dílem byla neméně úspěšná kniha Paganiniho smlouva (Host, 2011), třetím Svědkyně ohně (Host, 2012), čtvrtým Písečný muž (Host, 2012) a pátým titulem řady je Stalker (Host, 2015). Tereza Bebarová (* 1975) Od dětství zpívala a tancovala. Vystudovala herectví na ostravské konzervatoři. Již během studia hrála v Divadle Petra Bezruče, po absolutoriu školy byla v angažmá v ostravském Divadle Aréna, později i v Národním divadle moravskoslezském. Po přesídlení do Prahy hraje a zpívá v nuselském Divadle na Fidlovačce. Jako velmi dobře hlasově disponovaná herečka působí v dabingu (třikrát získala Cenu Františka Filipovského) a v současné době patří mezi nejvyhledávanější audioknižní narátorky. Televizní diváci ji znají ze seriálu Ulice, kde ztvárnila postavu Ukrajinky Světlany.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2017 , OneHotBookOriginální název:
Playground, 2015
Interpreti: Tereza Bebarová
Keplera (Keplerovi?) čtu jedním dechem, tato kniha je ale trochu mimo můj šálek kávy. Skvěle napsané, ale bohužel ne pro mě.
Velké překvapení s tématem, vlastně jsem vůbec netušila, o čem bude, ale jelikož miluji autorskou dvojici, po knize jsem bez rozmyšlení sáhla. A naprosto nezklamala. Luxusní zpracování něčeho, co by mne ani nenapadlo, že o tom lze napsat.
Kniha se mi v podstatě začala libit až kdyz jsem odvypravěla pribeh svagrove, kterou to zaujalo
:-D
Knihu jsem dostala, sama bych si ji nekoupila. Jsem spise na klasicke detektivky, takze tento zanr pro me asi nebyl spravne zvolený. Dokazu si predstavit jako filmove zpracovani, kde by me mozna filmari pomohli s predstavivosti.
Dvojici Lars Kepler jsem objevila nedávno, přečetla jsem všechny knihy o Joonovi, takže jsem tady čekala něco podobného. Možná i proto jsem zhruba do první třetiny knihy chvilkami pomýšlela na to, že knihu ani nedočtu. Děj mě moc neuchvacoval, popis města mrtvých mi přišel zbytečně rozvláčný, roztomilá byla jen nenápadně zakamuflovaná zmínka o setkání Jasmin s Joonou Linnou v čínské čtvrti. Všechno to, co mi přišlo v nezajímavé, se ale ukázalo jako zásadní pro úžasné vygradování knihy v dalších dvou třetinách, které jsou podle mého názoru strhující. Kniha na mne opravdu hluboce zapůsobila.
Další kniha z ženského pohledu (poslední dobou si mne nějak nacházejí), který je pro mne uvěřitelný. Možná proto, že Lars Kepler je manželská dvojice a tudíž mi v jeho knihách přijde zajímavě vykreslený jak mužský tak ženský charakter. V "Hřišti" tedy hlavně ten ženský. Kniha je kombinací akčního Toma Clancyho a náboženské mystiky, ve vyvážené a čtivé formě. Představa posmrtné mafie fungující několik století je znepokojivá a jsem zvědav jestli se z knihy nestane další serie. Zajímal by mne další vývoj příběhu a jestli je možná náprava celého zřízení. :D
Knihu jsem dostala jako dárek a hned jsem se do ní pustila v domnění, že jde o další z řady detektivek. Ze začátku jsem byla zklamaná, že nebude žádné další pokračování Jonna Linny, ale kniha se mi nakonec moc líbila. Zajímavý nápad, hezky napsáno, jen konec mi přišel trochu zdlouhavý a hlavní postavy jaksi nesmrtelné, proto 4 hvězdičky. Ale určitě doporučuji.
Tohle je snad poprvé, co jsem se pustila do čtení knížky, protože mě zajímalo, proč ji tady všichni tak haní.
Ano, jistě, je to úplně něco jiného než Keplerovské detektivky, ale o tom to snad je, ne? Je škoda, že tato sympatická švédská dvojice je zaškatulkovaná jen do sféry krimi. Já osobně si myslím, že mají určitý potenciál i na "hřišti" toho typu, jako je Playground.
Nápad zanést celou hlavní dějovou linii do doby několika málo minut klinické smrti mi přijde perfektní. Jen by chtělo příště více zapracovat na samotné záplatce. Tohle bylo takové moc jednoduché, nemastné a neslané. Prostě průměrné tři hvězdičky :).
Téma slušný, ale je to jak vyčichlej Stephen King. Půlka knihy se utíká a zbytek umírá. Škoda nevyužitého potenciálu.
Nedoporučuju. Větší blábol jsem dlouho neviděla. Ale byla jsem varována, jen jsem si nedala říct. U Keplera zůstanu, ale pouze u detektivek, ty mají šťávu, tohle nemá nic - nápad, smysl, myšlenku :-(
Nedostal som sa cez 100 strán....Nevedel som, do čoho idem, tešil som sa na Joonu, ten neprichádzal :). Až keď mi docvaklo, o čom bude zvyšných 300 strán, a knihu som navždy zatvoril, prečítal som si jej obsah. Urobiť to skôr, mohol som si ušetriť čas na niečo pre mňa zaujímavejšie. Námet úplne mimo mňa.
Playground je hodně zvláštní kniha, která mě upřímně moc nebavila. Pasáže z reality jsou fajn a zajímavé, jakmile se ale přesuneme do "posmrtného" života, začíná kniha nějak drhnout. Premisa toho, že lidé v klinické smrti se ocitají ve světě připomínajícím Čínu, je určitě docela originální a skrývá velký potenciál, jenže Kepler ho nedokázal využít. Jeho pravidla fungují zcela náhodně, matka se sejde se synem úplně bez problémů a vlastně nikdo se tu nijak nehledá, i když z logiky věci musí být v tomto světě šíleně lidí. Kepler navíc neumí téma podat čtivě a zcela strhnout, celé se to trochu táhne, hlavní hrdinové přežijí kdeco a ani moc postav tu není sympatických. Přiznám se, že kdybych nebyl notorický dočítač, knihu bych odložil v polovině, protože děj stagnoval, pořád se točil dokola a náhod a divných chování postav tu bylo až moc. Ve výsledku ale nakonec Playground není vysloveně špatná kniha, jen je z ní znát, že jde o klasický spotřební thriller, nad nímž se nesmí moc přemýšlet, a který připomíná lepší hollywoodskou žánrovku. 60 %
Čtivá kniha, jen místo části se soubojem, mohlo být vymyšleno něco jiného. Ta knihu trošku pokazila.