Po hlavě
Nick Hornby
Samovi, hlavnímu hrdinovi nového románu Nicka Hornbyho je šestnáct, jezdí na skateboardu, běhá za děvčaty a vypráví svůj vlastní příběh o dospívání. Všechno jde jak po drátkách až do chvíle, kdy jedno z děvčat otěhotní a Sam po hlavě vpadne do světa dospělé zodpovědnosti. Prakticky vzato, Alice není jeho přítelkyně, protože se dohodli na rozchodu ještě před tím, než mu oznámila tu děsivou novinu o svém stavu. Všechno navíc komplikuje skutečnost, že otcovskou autoritu v Samově životě zastupuje plakát profesionálního skateboardisty Tonyho Hawka nad postelí v jeho pokoji. Právě ten se hlavnímu hrdinovi stává průvodcem na cestě do budoucnosti. Sam se nechce stát dospívajícím otcem. Matka ho měla v šestnácti, a proto je mu jasné, jak dítě dokáže zhatit plány mladého člověka. Ovšem ani Tony Hawk mu nedokáže poradit – nebo snad ano? Sam se řítí vstříc vlastní budoucnosti a má jen nejasnou představu, jaká bude – nebo jaká by mohla být.... celý text
Jsem o 8 let mladší než Jennifer Aniston, o 5 let mladší než Cameron Diaz, o 3 roky mladší než Robbie Williams a o 9 let mladší než Tony Hawk a mám 17-ti letého syna :-). Takže je jasné z jakého pohledu jsem knihu brala.
Sam je sympatický mladík, který se snaží vyrovnat s nastalou situací jak nejlépe umí, či spíše jak si myslí, že se od něj očekává. Kniha je taková oddychovka a každý náctiletý, který by chtěl mít dítě by si jí měl přečíst.... :-)
Doporučovala bych to přečíst dětem, aby věděli co je čeká, když jsou v téhle době do všeho hrr.
Autor dokázal vtáhnout čtenáře do děje. Za mě moc pěkná kniha.
Naprosto oddechová kniha, která pobaví, ale zároveň na rovinu ukáže, jak se může cítit šestnáctiletý kluk, který se dostane do průšvihu.. :)
Skvělá kniha,která se čte sama.Od začátku jsem měl pro Sama pochopení a jeho výlety do budoucnosti byly
to nejlepší na této výborné knize.Doporučuji a těším se na další knihu Nicka Hornbyho.100%.
Má první kniha od Hornbyho - celkem zajímavé téma, ale moc se mi nelíbilo, že se v té knize vesměs prolíná názor - máš dítě v šestnácti a máš skoro zničený život, apod. To se mi opravdu moc nelíbilo! Čtyři hvězdičky za to, že některé věty jsou opravdu vtipně napsané, knížku jsem četla cestou ve vlaku a neustále jsem se musela některým slovním spojením opravdu smát :-)
Tak tato knížka by mohla být skvělou antikoncepcí. Ironie, humor a až přílišná reálnost... to vše začleněné do této senzační, čtivé knihy. Při čtení jsem se smála, prožívala příběh zároveň se Samem a teď se jen budu modlit, aby se mně nestalo něco podobného... :-)
2005 | Dlouhá cesta dolů |
2001 | Fotbalová horečka |
2002 | Všechny moje lásky |
2002 | Jak být dobrý |
2004 | Jak na věc |
Když se u knížky mnohokrát směju nahlas (a takových zas tolik neznám), tak prostě musím dát plné hodnocení :) Taky za nápad s TH a za přesuny v čase, za Králíka, za Sama, za celou knížku, která si zaslouží být v červených číslech :)