Po strništi bos
Zdeněk Svěrák
Není to kronika mého dětství ani naší rodiny, chtěl jsem, aby to byla krásná literatura. Autoři takové literatury nejen vzpomínají na to, co viděli a slyšeli, ale také si vymýšlejí a fantazírují, aby jejich příběh stál za řeč. V knížce vyprávím o tom, jak byl malý kluk přesazen z města na venkov a co to udělalo s jeho duší. Jsem to já a nejsem to já. Je to mozaika, v níž jsou některé kamínky pravé a jiné přidané. Ale vy byste neměli poznat, který je který.... celý text

Pěkná kniha o dětství v nepěkné době. Místy je veselá, místy je smutná. Lehce se čte díky stylu psaní i díky krátkým kapitolám.

Čtenář najde v knize pravděpodobně to, co od Zdeňka Svěráka očekává (hřejivý humor a nostalgii). Já byl poněkud zaskočen krátkostí jednotlivých historek i faktem, že je řada z nich napsána naprosto průměrně. A to u autora s tak bohatou slovní zásobou a literárním talentem, jakým je Zdeněk Svěrák, zamrzí. Přesto lepší než filmová adaptace.

Krasna kniha plna laskavosti, vlidnosti a humoru. Precetla jsem ji znovu po shlednuti filmu a za me doporucuji oboji. Skvely film obou Sveraku i nadhernou knihu Zdenka Sveraka

Krásné povídání o dětství v nelehké době. Milý humor, který zahřeje. Smutek, který zasáhne srdce. Lidskost, laskavost, nostalgie … to vše napsáno krásnou češtinou a vytříbeným literárním stylem. Úžasná knížka pro malé i velké čtenáře, určitě si ji přečtu znovu a znovu a znovu, protože vyjádřit na několika málo stránkách tolik … to umí jen málokdo, ale pan Svěrák je MISTR SVÉHO ŘEMESLA.

Pan Svěrák prostě psát umí. Miluju jeho scénáře a nezklamala mě ani tato kniha. Je to nežné čtení napsané s humorem

Krásná milá kniha...s dokonalou češtinou...ovšem co také jiného od Z. Svěráka čekat. Moc se těším na film. A knihu rozhodně doporučuji.

Právě proto, že se už třesu na film, jsem na nočním stolku své matky uzmula tuhle milou knihu a po celou návštěvu jsem , zalezlá na svém "holčičím" místě v rodném domě , četla tuhle útlou a moc milou knihu. Pohlazení po duši a souhlasím, s tím, že když čtete knihy od pana Svěráka, zdá se vám, jakoby vám je četl pan Svěrák sám. Milé, pohodové, občas s příchutí smutku, ale ani o smích není nouze, .... samá pozitiva

Poprvé hodnotím audioknihu jako klasickou knihu, protože v tomto případě to nevadí. Při čtení Po strništi bos by mi totiž autorův hlas stejně zněl celou dobu v hlavě, a tak jsem si to díky němu usnadnil. Příběh je to krásný. Zdeněk Svěrák vstoupil podruhé do stejné řeky, jen tentokrát trochu dál proti proudu, a našel tam krásné historky, které propojil postavou kluka, který sice všemu nerozumí, ale o to víc to vnímá. Kniha má samozřejmě spoustu vtipných míst, ale také řadu silných a pravdivě dojemných situací, každá postava je jako živá a každá situace vylíčena tak hmatatelně, že stačí jen zavřít oči a vidíte prostě všechno. Moc se těším na film.

Když se člověk musí usmát už při vzpomínce na název knihy, respektive povídky, je něco dobře. A tady to bylo sakra dobré. Pan Svěrák mě neskutečně potěšil i pohladil po duši. Je velice uspokojivé vědět, že někdo takový stále je mezi námi.
druhá světová válka (1939–1945) přátelství, kamarádství zfilmováno česká literatura vzpomínky rodina dětství kluci autobiografie Magnesia Litera Zdeněk Svěrák, 1936–Autorovy další knížky
2013 | ![]() |
2000 | ![]() |
2008 | ![]() |
2011 | ![]() |
2009 | ![]() |
Skvělá kniha, od skvělého autora.