Dobytí severního pólu přehled

Dobytí severního pólu
https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81992/bmid_dobyti-severniho-polu-bYo-81992.jpeg 5 599 599

Divadlo Járy Cimrmana série

Desátá hra souboru Divadla Járy Cimrmana. Cimrman se ve své době věnoval tzv. živým obrazům a jednoho dne byl požádán, aby sestavil živý obraz „Češi na Severním pólu“. Aby získal inspiraci, sám se do nejsevernějšího místa světa vypravil a po návratu do Čech o této výpravě napsal divadelní hru. Cimrmanovo severské drama je uvedeno seminářem na téma objev arktického sněžného člověka, živé obrazy Járy Cimrmana aj.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dobytí severního pólu. Přihlašte se a napište ho.

mi-380
21.10.2024 5 z 5

Tenhle text mám už od léta před očima několikrát týdně. Nacvičujeme další Cimrmany, takže o zábavu je postaráno.

Učitel: Takže nic nedrncá, nic neubíhá dozadu, všechno, co tady je, lékárník, zavazadla, sníh, ledy, všechno driftuje k severu.
Frištenský: A já?
Učitel: Taky driftuješ.
Frištenský: Takže podle tebe já tady stojím, nic nedělám a driftuju, jo?
Učitel: Správně.
Frištenský: V životě jsem nic takovýho nedělal a nikdo mě k tomu nedonutí.
95 % (aktuálně 597 hodnotících s průměrem 95 %).

Aleshgang
18.10.2024 5 z 5

Chápu proč zrovna tato hra se řadí mezi ty více geniální z repertoáru Járy Cimrmana. Semináře byly dost zajímavé a pozoruhodné. Velice nekorektní humor i na dnešní dobu (navrhuji sníst psy nebo když jde o hlad, musí umění stranou) což miluji. Určitě dobrý výběr na maturitní četbu, je to za jednu hodinu přečtené a dá se u toho dost zasmát. Není co dodat, prostě je to geniální až (doslova) mrazí.

Set123
22.08.2024

Platí myslím, že Dobytí severního pólu je asi nejlegendárnější hrou Járy da Cimrmana. Je to, myslím, taková ta hra, která se vyskytuje prakticky na každém seznamu maturitní četby a tak. Což mne do jisté míry překvapuje. Neříkám, mám ji rád, je to švanda a všechno. Ale oproti jiným je vlastně prázdná. Obsahuje snad (krom Němého Bobše a Českého nebe) nejryzeji podaný náš vybájený vztah Čechů a Rakušáků, jinak ale není žánrově zajímavá a neobsahuje snad nic moc opravdu zajímavého k rozboru. Ale definitivně je to sranda. Svěrák křičící na Varleho „Kretén!“ je úplně všechno, co potřebuji ke štěstí. Hra nám navíc dala dvě ze snad nejužitečnějších hlášek z české tvorby "Domů, do Podolí, do lékárny, do prdele to je mi smutno." (obzvláště rád používám) a "Kdo způsobil, že sám náčelník vydával tak zvrácené rozkazy?", ta je v právu vůbec s oblibou používána. Ostatně i polární noc si občas někdo proti trudomyslnosti zapěje.

Jako asi bychom se mohli pozastavit nad mírou etiky našeho bujarého smíchu nad primitivem Frištenským, ale co si budeme, to je banalita; etické konotace kanibalismu v nouzi jakbysmet. Pravda, čistě pro zábavu by mě zajímalo, zda autoři znali případ Regina v. Dudley and Stephens, to je ale hádám jedno. Snad jen jedna poslední kratičká poznámka – i tato hra v písemné podobě strašně trpí, autoři si ji v hraných verzích zásadně vylepšili. Doporučuji tedy živé vystoupení.

Jsou chvíle, kdy by se optimisté měli popravovat. (Dobytí Severního pólu)

Navrhuju sníst psi. (Dobytí Severního pólu)

Ty máš krysu huso! (Dobytí Severního pólu)

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Dobytí severního pólu v seznamech

Jára Cimrman divadelní hry

Autoři knihy