České nebe přehled

České nebe
https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81988/bmid_ceske-nebe-tpt-81988.jpeg 5 344 344

Divadlo Járy Cimrmana série

< 16. díl

Nález Cimrmanovy hry České nebe potvrdil, že stopa geniálního autora nekončí rokem 1914. Drama zachycuje dobu, kdy na zemi propukla první světová válka. Sledujeme ji z nebe, kde se dávno mrtví velikáni českých dějin strachují o osud svého lidu. Česká nebeská komise ve složení sv. Václav, praotec Čech a J. A. Komenský se v krizové situaci rozšiřuje o nové členy, aby vnukla národu myšlenku samostatného státu. Hra je vhodná k oslavám 28. října, ale lze ji uvádět i jindy.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize České nebe. Přihlašte se a napište ho.

Villon
17.12.2024 5 z 5

Usmál se a udělal duhu...
naprosto jedinečné a jestli se někdy u něčeho upřímně zasměji, tak u děl pánů Svěráka a Smoljaka.
Souhlas s Aleshgang- jak tohle mohl někdo vymyslet- to byl prostě génius- obzvláště představy Zikmunda, jak v Nebi kolem Husa prochází a významně chřestí sirkami- o mě dostává do kolen doposud.

Aleshgang
22.10.2024 5 z 5

Nebeská tečka za božskou sérií. Líbí se mi koncept využít znalostí diváka z českého dějepisu a následně je zesměšnit. Takže zde se nám sejdou v jedné místnosti různé české osobnosti z různých dob a rozhodují o tom kdo zůstane v očistci a kdo půjde, k nim do nebe. Líbí se mi také autorů napodobení staré řeči (u Babičky to bylo nejvíce patrné). Na závěr bych citoval větu, která mě fascinovala, vzhledem ke konceptu tohoto divadla: Vymýšlet si události, které se nikdy nestaly, a postavy, které nikdy nežily, a po léta mystifikovat celý národ, to se nám opravdu, ale opravdu příčí....

Set123
04.08.2024

České nebe jistě nepatří mezi hry Járy da Cimrmana, u kterých by se člověk nejvíce řehtal. Její povaha je poněkud jiná, je ostatně i trochu pochmurná. Od řešených témat, po celkový smysl hry jako rozlučky s tvorbou Cimrmanovou. Nejvtipnější část semináře he právě takovým rozloučením:

"Jak se na morální aspekt literární mystifikace díváme my cimrmanologové? My dobré úmysly falzifikátorů do jisté míry chápeme. A dovedeme dokonce i pochopit, že je taková práce těšila. Ale vymýšlet si události, které se nikdy nestaly, a postavy, které nikdy nežily a po léta mystifikovat celý národ, to se nám opravdu, ale opravdu příčí."

Mimochodem, v některých inscenacích, kde seminář o literární mystifikaci pronáší Zdeněk Svěrák, čte "opravdu, ale opravdu příčí" intonací Václava Klause staršího. To tomu teprve přidává na genialitě. Rukopisné padělky je vůbec jedním z nejlepších seminářů, které autoři napsali.

České nebe samo je také poněkud méně vtipné, pomineme-li ovšem poněkud suché, až hořlavé vtipy Jana Husa. Je to hra snad di jisté míry nostalgická, do jisté míry sumarizační ve vztahu k tvorbě předešlé. To hru nečiní horší, naopak já ji mám velice rád. Z velké části možná dík postavě Borovského. Je to rozhodně velice důstojné rozloučení s tvorbou toho, kdo platil za největšího pijana v pražském Louvru.

Předpokládám, že nemusím vysvětlovat rozdíl mezi slavistou a slávistou.

Omlouvám se, nějak jsem se zamodlil.

Kniha České nebe v seznamech

Autoři knihy