Pod hladinou

Pod hladinou
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523614/bmid_pod-hladinou-6519bd0fa9cb0.png 4 384 384

Desítky metrů pod vlnami oceánu vyčkává hřbitov… Před lety se během rutinní zaoceánské plavby beze stopy ztratila SS Arcadia. Vyslala sice podivné, pomatené volání o pomoc, ale parník ani nikdo z lidí na palubě se nikdy nenašel. O sto let později vrak lodi konečně objevili více než pět set kilometrů od její zamýšlené trasy… mlčenlivý hřbitov hluboko pod hladinou oceánu, který dychtivě čeká na první známky života. Cove a její potápěčský tým získal povolení rezavějící trup Arcadie prozkoumat. Jejich cíl je jasný: prohlédnout vrak, všechno natočit a pokud možno zjistit, jak a proč tato údajně nepotopitelná loď klesla ke dnu. Arcadia se však ještě nenabažila smrti. Pod hladinou číhá něco temného a hladového. Cove a její tým mají omezené zásoby kyslíku a loď se kolem nich pomalu uzavírá. Budou se muset probojovat na svobodu z nevýslovné hrůzy, která se je zoufale snaží polapit. Protože až budou uvěznění pod vlnami oceánu, už nebude cesty zpět.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: ekniha , Fobos

From Below, 2022

rm
09.12.2024 3.5 z 5

No, napínavé to bylo, jen jsem nějak naivně čekal na pointu. Asi jsem zvolil trochu jiný žánr ...

01evik
26.10.2024 3 z 5

Zdlouhavé, hrozně zdlouhavé. Tuto autorku mám ráda, je to pro mě oddychové čtení na jeden večer. Tentokrát jsem knihu četla několik dní. Děj se až moc často opakoval, mrtvých tam bylo snad milion, a jak někdo napsal přede mnou - ke konci jsem si připadala jak v béčkovém filmu. Kdyby kniha byla kratší, byla by to bomba.

.Tera.
19.09.2024 5 z 5

Tuhle knihu jsem si vážně užila. Prostředí potápění mi je blízké a tak jsem děj přímo hltala. Velmi jsem ocenila, že nám autorka dává možnost nahlédnout i do minulosti a lépe tak osvětluje osud lodi. Ani mi nevadilo, že na konci vynechala vysvětlení, toho proč se děje co se děje. Jediné co mi na knize mírně vadilo jsou oživlé mrtvoly, které mi přišly už zbytečně moc.

postrach
18.09.2024 4 z 5

Tato kniha nebyl úplně můj šálek čaje.Hodně prostoru dostávali mrtví zombící....Málo napětí,žádné vysvětlení.Kniha by potřebovala zkrátit a opravdu,by si zasloužila pořádný závěr s vysvětlením.

muchomurka
06.09.2024 4 z 5

(SPOILER) Knížka mě kupodivu bavila, kdybych mohla, přečtu ji na jeden zátah. Byla jsem napnutá, co se na Arcadii stalo, proč se potopila a co objeví. Trochu mě mrzí, že v knížce nebylo tolik prostoru pro popis jednotlivých místností, které tým Cove navštívil, který byl na úkor tohoto věnován opakujícím se popisům těl. Jinak závěr byl na můj vkus příliš rychlý a utnutý. Přeci jen si to zasloužilo ještě aspoň kapitolu s nějakým vysvětlením, zvlášť po tom, čím vším autorka postavy protáhla. Klidně mohla vynechat některé opakující se pasáže, které byly až zbytečné a v jednu chvíli se mi příběh začínal vléct, a dát prostor konci.
Celkově jsem spokojená. Jsem ráda, že to není zase první díl ze série, ale že je to uzavřený příběh.

Pauvka
31.08.2024 4 z 5

Od teto autorky mam vsechny jeji knihy, ale tato patri mezi ty slabsi. Nepripadali mi to moc strasidelny no..

EleanorJane
24.08.2024 3 z 5

Tuto knihu jsem přečetla jen ze zvědavosti, jelikož ji měla mamka půjčenou z knihovny. Sama bych si ji pravděpodobně nevybrala. Některé části děje, resp. jednání jedinců, jsou předvídatelné. Avšak jejich osudy se odkrývají postupně, takže si čtenář snadno udělá o postavě jiný obrázek. Moc se mi líbilo prolínání dějů z minulosti. Asi jsem od toho celého očekávala víc, protože rozzuzlení mi připadalo dost vágní.

cryingPickle
18.08.2024 3 z 5

(SPOILER) Veľmi sľubný koncept príbehu ktorý sa až tak moc nevydaril. Prvá polovica knihy bola naozaj dobrá. Atmosféra bola tajomná, hororové pasáže boli pekne dávkované a prieskum lodi ktorý sa striedal s pasážami originálnej posádky bol naozaj dobrý. Druhá polovica knihy je presný opak tej prvej. Akcie je tam ako v lacnom B-éčkovom filme takže všetka ta tajomná a hororová atmosféra sa vytratí. Ja osobne som sa prejedol všetkých tých scén ako unikali a túžil som iba po jednom. Dočítať túto knihu.

NikiGrouse
17.08.2024 3 z 5

Podle anotace jsem myslela, že to bude větší blbost. Čteno tedy ze zvědavosti, ale musím říct, že to celkem šlo. Možná kdyby ponory byly méně zdlouhavé, četlo by se to lépe. Nicméně alespoň už si dokážu představit, jak straší v potopené lodi :D.

RMarkéta
06.08.2024 5 z 5

Atmosféra příběhu byl moc dobře vybudovaná, ale, když už se potápím až na dno moře a procházím se po potopené lodi, tak bych na můj vkus uvítala, kdyby to bylo mnohem více klaustrofobní. Prostředí k tomu přímo vybízelo. Neotřelý příběh. tady oceňuji hlavně nápad a to s jakou lehkostí je odvyprávěn. Neuškodilo by mu ale, kdyby byl o pár stránek zkrácen, protože po přehoupnutí se do své druhé poloviny se nám krapet vleče. Pak bych taky ráda věděla, co se stalo s posádkou. Ta jedna teorie byla docela zajímavá. Na tohle bych klidně šla do letního kina.

denoush
03.08.2024 5 z 5

(SPOILER) Tohle se moc povedlo. Kniha je hezky čtivě psaná a neustále se v ní něco děje. Většinu času jsem byl napnutý, co se bude dít a vždy jsem byl překvapen. Místy jsem měl opravdu trochu nahnáno. Ale jen do doby, než začali mrtvý vážně ožívat. Nevím proč, ale do té doby, kdy bylo vše racionální jsem měl větší strach. Když se tam začaly prodírat prvky nereálného nadpřirozena, tak můj strach opadl, protože jsem si mohl říct "Aha, to je vymyšlené".
Tím, jak byli postavy celou dobu racionální a vše si logicky odůvodňovali, tak jsem měl pocit, že autorka vymyslí něco, co bude z logického hlediska dávat smysl a bude to strašidelné. Třeba zmíněná teorie s toxickými látkami způsobujícími bludy.
Ale i tak hodnotím kladně. Bylo to pro mě zase něco nového a bylo to fajn.

GeorgieAnne
08.07.2024 3.5 z 5

(SPOILER) Když se řekne Darcy Coates tak vím přesně co dostanu - průměrný až lehce nadprůměrný velice čtivý horor u kterého se já bát nebudu ale vy byste třeba mohli.

Trochu mě mrzí, že příběh posádky nebo spíš toho (asi zla?) nebyl více rozepsaný protože to jsem si fakt užívala a čekala jsem nějaké vysvětlení toho proč chtěli aby s nimi na té lodi náš tým zůstal a z jakého důvodu byla posádka stále "naživu", proč loď byla prokletá apod.

Konec je happy ending - všichni přežijí a žijí si dál své životy. Jsem jediná, které by špatný konec nevadil?! :D Ale to je tím, že jde o horor a tam já šťastné konce nevyžaduji.

Není to lepší než jiné autorčiny knihy ale stále je to fajn, takže za mě 3,5* a pokud máte rádi horor nebo jen tuto autorku tak neváhejte.

Marty.M293
04.06.2024 4 z 5

Moje druhá kniha od autorky (po Kořisti) a stejně jako předtím: Darcy dokáže absolutně skvěle budovat atmosféru, pohrávat si se čtenáři a vnutit jim strach. Taky má velmi rozmanité, snadno zapamatovatelné postavy, které člověku rychle přirostou k srdci. Nicméně v tomhle případě byl už závěr možná příliš natahovaný. Od asi poloviny knihy už nepřišel žádný velký šok ani strach a člověk jen čekal, jak postavy vyplavou. Navíc, vzhledem k okolnostem, už spolu postavy moc nemohou komunikovat a je to spíš akce, což...tomu taky trochu ubírá. Celkově, ale super.

micha-ella
26.05.2024

Ach to byla blbina! Nedávám žádnou hvězdičku, protože jsem to nepřečetla, ale od poloviny přeskákala. Tuhle autorku už obejdu velkým obloukem.

m2056
23.05.2024 2 z 5

Kniha se nečte špatně začátek je dobrý ale pak kniha je taková utahaná pořád je to stejný a děje se tam pořád toho hodně ale je to stejný první ponor až poslední jen tam tam ožívají mrtví. Bohužel mě to přišlo hodně nataženo. Můj názor slabší průměr.

Tereyciiik
20.05.2024 4 z 5

(SPOILER) Kdyby to natočili jako film, byla by to pecka.
Kniha byla psaná Darcyinym stylem, takže pecka. Dlouho se tedy čekalo na pořádny děj a akcí, ale zato to stalo. Sice jsem se nebála, jako u jejich knih o domech, ale zklamaná určitě nejsem.
Postavy se mi líbily všechny, i když byli každá svá a jiná, ale tím se to pěkně vyvažovalo.
Jediné, co mi tam trochu vadilo bylo, že když popisovala kajuty a celkově vnitřek lodi, vypadalo to že popisuje loď, která se ani nepotopila. Vše krásné a na svem místě, skoro nic rozbité, no jaký to zázrak. A jako poslední by mě zajímala, co se opravdu stalo, nebo proč vlastně byla tato loď prokletá? Co se stalo poledni posádce vysvětlí, ale úplný začátek problémů ne, a to mě docela mrzelo.

Jara.v
08.05.2024 3 z 5

Moje druhá kniha od autorky a musím říct, že to bylo lepší. Dokáže nalákat do děje, který byl docela napínavý. Tu pozornost jsem ale nedokázala udržet až do konce. Některé části mi přijdou příliš rozepsané. Je to dobrý horor, ale za mě ne zcela využitý potenciál. Anotace mě nadchla víc než celá kniha.

Lucciella_L
06.05.2024

Profesionální jeskynní potápěčka Cove sestaví tým, se kterým se chce potopit k vraku lodi, která před 100 lety zmizela při běžné plavbě.

Nejprve selže technika a tak musí do vody všech 6 členů, přičemž nikdo nemá tušení, co je čeká a co se na lodi tehdy stalo. S každým dalším ponorem se noří jen do minulosti (kapitoly jsou prokládány příběhem před samotným potopením), ale i náruče něčeho, čemu se těžko věří.

Nic ale není takové, jak se zdá.... Izolace na lodi a pod vodou lehce rozvíří i vztahy na palubě. Je mezi nimi opravdu někdo, kdo jinému usiluje o život?

Darcy se svou hororovou pohádkou opět nezklamala.

TerkinKnižnySve
05.05.2024 3 z 5

Darcy Coates - Pod hladinou

Počet strán: 402
Vydavateľstvo: @knihydobrovsky #edicefobos
Žáner: #horor

vyprava do vraku lode Arcadia bola zaujimava.

Tým profesionálnych potápačov ju idú preskúmať, čo tam nájdu? Poklad? Či dôvod prečo došlo k jej potopeniu?

Ten dôvod by bol a bol zaujímavý to musím uznať.

Dej sa odohráva v dvoch linkách
- minulosť - 6 dni pred potopením, ktorý sa ničivom pomaly skracoval o deň až do uplneho konca
- prítomnosť - čo všetko objavili a ake následky to malo

Trošku sa vo mne bilo, ktoré časti sa mi páčili viac zo začiatku určite minulosť v strede obe a ku koncu prítomnosť.

Darcy dokázala navodiť poseratmošku , na to ma cit a to veru vie , určite ma úchylku na zombie akéhokoľvek druhu, hoci to čo bolo vo vraku neviem ci je zombie správny vyraz ale strašidelný boli dosť.

Urcite sa mi páčila Vannina myšlienka v závere, že nechcú ublížiť len chcú aby tam s nimi ostali a neboli samy, no to teda dik neprosím

Prečo som však dala len 3? Pretože mi to prišlo ako Korisť, kopec zbytočnosti okolo takže ten wow efekt bol veľmi slabý.

Ďakujem za #spolocnecitanie

Iveta Vašutová
Liesel von Possenhofen
Petra Turnová

Kniha č. 110/2024

#recenzieTerka #kniznarecenzia #kniznizavislaci #darcycoates #podhladinou #skbookstagram #milujemeknihy2

Obsah:

Lukasitch
02.05.2024 4 z 5

(SPOILER) Moje první kniha této autorky a jsem příjemně překvapený, účel splnila. Určitě zkusím něco dalšího. Co mě lehce zklamalo, byl závěr, poslední ponor. Atmosféra byla hutná, ale nějak jsem už neměl pocit, že by postavám hrozilo nějaké velké nebezpečí, což se potvrdilo, když všichni bez úhony propluli do bezpečí. Oprava a záchrana pomocí ROV se dala tušit, jakmile byl znám viník poruchy.