Podivný případ se psem

Podivný případ se psem
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366091/bmid_podivny-pripad-se-psem-dJt-366091.jpg 4 1371 1371

Detektivní novela Marka Haddona se stala literární událostí, okamžitě obletěla svět a získala prestižní Whitbreadovy cenu. Christopher Boon je patnáctiletý hoch, který nerozumí lidským citům a nemá rád, když se ho kdokoli dotkne, ale je to matematický génius a obdivovatel Sherlocka Holmese. Když jednoho dne najde za plotem zahrady vidlemi zapíchnutého psa, rozhodne se, že vypátrá pachatele, a mimovolně vyřeší zdánlivě neřešitelnou krizi manželství svých rodičů.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Argo

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time, 2003

lydie7986
06.02.2025 5 z 5

Skvělá knížka. Promyšlené, procítěné, dojemné, vtipné, originální. Není co dodat ani vytknout.

ma_Run_ka
03.02.2025 4 z 5

V krátké době za sebou už druhý příběh ze světa autismu (audiokniha Meziměsta a teď kniha Podivný případ ze psem).
Vždy se zamýšlím nad tím, jaké by bylo vychovávat malého autistu a provázet ho - pro něho velmi složitým světem, který ho obklopuje, kterému často nerozumí, i když v jiných oblastech má nadprůměrné znalosti. Měla jsem možnost s některými dětmi (s touto diagnózou) pracovat. Bylo to náročné, ale zároveň mě to nesmírně obohatilo a naučilo vždy přistupovat empaticky a vstřícně.
Na příběhu Christofera bylo postupně odhalováno, jaké má pocity, jak ho ovlivňují barvy, vůně, zvuky, opakující se prvky, předvídatelnost situací, piktogramy a schémata,..... Na rodičích pak autor krásně ukázal, jak je situace nelehká, že záleží také na povahových vlastnostech, které jim byly dány do vínku a se kterými musí sami často bojovat...

m.zirhut
17.11.2024 audiokniha 4 z 5

(audiokniha) Rád si pustím audioknihu, aniž bych si o ní cokoliv dopředu zjišťoval a u této knihy to bylo o to zajímavější.
Jsem rád, že mě neodradil poměrně zvláštní a strohý přednes Matouše Rumla, který byl tak nějak bez emocí. Až časem jsem z kontextu a jednání Christophera pochopil, že je to záměr, protože je kniha psaná z pohledu autisty.

Jsem rád, že existují romány, díky kterým můžeme nahlédnout do různých nelehkých světů nevětšinové společnosti.

Z matematických úloh se mi nejvíc líbil fascinující Monty Hallův problém s kozami a autem.

Chmur
28.10.2024 5 z 5

Krásná kniha, která je koncipovaná jako deník patnáctiletého autistického kluka. Má v sobě humor i smutek. Na pozadí hlavního příběhu ukazuje, jak těžké to mají samotní autisté ale i jejich rodiče. Kolik obětavosti, trpělivosti a lásky vyžaduje péče o takové děti. Myslím, že je to ten typ knihy, který by si měl přečíst každý. Závěr je trochu urychlený a strohý, ale psal to patnáctiletý autista Christopher, takže se to dá pochopit a přijmout.:-)

1alena1
24.10.2024 4 z 5

Jsem ráda, že se mi kniha dostala do ruky. Velmi výstižně popsán složitý život rodiny s autistou, klobouk dolů přede všemi, kteří se s takovým problémem poperou se ctí. A vážím si každého, kdo si toto prošel. Vřele doporučuji k přečtení. Kéž si každý při setkání s problémovým autistickým dítětem uvědomí jak je to náročné a chová se patřičně.

absa2611
04.09.2024 5 z 5

Pro mě, autistku s Aspergerovým syndromem, velmi emotivní kniha.
Obdivuji autora, jak dobře dokázal popsat Christopherovo chování a jeho pocity.

Erys
22.06.2024 4 z 5

Christopher je autistický chlapec, který jednoho dne najde na zahradě vidlemi zapíchnutého psa.

Vrahem může být kdokoliv - od hodné sousedky - až po policistu ve vlaku, který chce zabránit Christopherovi utéct za svou zdánlivě mrtvou matkou do Londýna. Podaří se Christopherovi vyřešit podivuhodný případ se psem, anebo je v tom úplně něco jiného?

Kniha mě pohltila natolik, že jsem si jako správný autista začala dávat pozor na hranaté kanály, hnědé věci a lekat se při každém nečekaném doteku.

Obdivuji všechny trpělivé osoby a především rodiče, potýkající se s takovou formou "postižení" u svého potomka.

Kniha je dobře napsaná pro seznámení s touto problematikou i pro mladší ročníky.

Asta2
05.06.2024 4 z 5

Díky knize jsem získala nový pohled na svět, na drsný svět autisty. A zajímavé bylo i prokládání knihy různými matematických příklady. Nejlepší byl ten maturitní, myslím, že bych ho asi nějak dokázala vypočítat. Ale to, jak si Christopher dokáže pamatovat a počítat s čísly, jen dokazuje inteligenci a genialitu autistů.

Sirečka
03.06.2024 4 z 5

Nechapu, jak to autor udelal, ale vypraveni z pohledu autisty bylo opravdu vystizne. Moc zajimava kniha, takovou jsem jeste necetla.

Valyk
20.05.2024 5 z 5

Komentář ke knize píši pod naprosto čerstvým dojmem po jejím přečtení. Rozhodnul jsem se jej pojmout stručně, doplňkově k tomu, co o knize již napsali ostatní čtenáři a také v duchu formy, jakým je psaná. Takže za mě platí o knize následující teze. Je to kniha vynikající. Je psaná jednoduchou ale výstižnou a zajímavou formou, bez balastu. Není to v žádném případě detektivní příběh. Zápletka se zabitým psem je jen momentem akcelerace příběhu. Je to kniha, která ze všeho nejvíce perfektně vykresluje rodinné vztahy bez kudrlinek, a to za situace odloučených manželů při výchově duševně limitovaného syna. Není možné si rozumně udělat odsuzující názor ani na jednoho z rodičů hlavního hrdiny - Christophera. Kniha velice zajímavě a poutavě obsahuje matematické doplňky, které jsou i nejsou triviální. Kniha je perfektní také v tom, že umožňuje zážitek z přečtení dospělým člověkem, nejlépe rodičem dítěte do 15 let, a pak ji nechat číst zhruba takto starého syna/dceru - školáka, což znásobí požitek i užitek z knihy. Za mě paráda.

jasminecka
30.03.2024 3 z 5

Prekvapilo mne, jak napinave cteni se z toho vyvrbilo. A projevila jsem se jako obycejny clovek, co nepremysli (resp. kdybych stala na louce, vsimnu si jen 6 veci a pak budu myslet na ty zbytecnosti, treba "Jak je tady krasne!") - ke konci knihy uz jsem nektere pasaze vylozene prejizdela ocima, nez jsme se dostali zase k deji. U jine knihy bych to hodnotila jako nesvar, ale tady to bylo naprosto na miste vzhledem k hlavni postave.
Co me ale nekdy rusilo, byl preklad, mozna uz zastaral, nebo jsou tam opravdu chybky. Chtelo by to dostat do ruky original.

evask
10.03.2024 5 z 5

Prý detektivní novela. Přitom detektivní to moc není, jde o něco úplně jiného. Autismus. Jak je to strašně těžké pro rodiče těchto dětí. Někdy k zbláznění. Oceňujeme herce, oceňujeme zpěváky, ale náš skutečný obdiv a úcta by měla patřit rodičům, kteří dokáží projít takovouhle zkouškou.

Karolína18
16.02.2024 5 z 5

Ohromně zajímavé čtení a náhled do světa autistického chlapce. Líbily se mi i kapitoly, které se netýkaly „vyšetřování“ nebo bezprostředně Christopherova života. Škoda jen, že jsem vše odhalila dřív, než autor zamýšlel. Postavy mi byly sympatické až na matku a rozhodně si myslím, že z toho vyšla snadno a skončilo to pro ni příliš dobře. Hodně mě překvapilo, jak sebestředný je život autisty a jak velký tlak kvůli tomu je vyvíjen na osoby kolem. Pro otce byl život s Christopherem nesnadný, ale z jeho chování vidíme, že se to naučil.
Opravdu dobře čtení i pro mladší čtenáře.

Teclaireddy
11.02.2024 3 z 5

Knihu jsem dostala, sama bych si ji nevybrala. Zajímavý vhled do života autistického chlapce, ale celý příběh s řešením zabití psa mi přišel trochu přitažený za vlasy a zbytečně vyumělkovaný, jak už tu někdo psal. Více by mi vyhovovala civilnější zápletka a hlubší sonda do chlapcovy duše. Také mne nebavily matematické odbočky, přiznám se, že jsem je přeskakovala. Není to špatná kniha, ale asi ve mně nezanechá moc vzpomínek.

hermína14
25.12.2023 5 z 5

Dojemné, stroze laskavé, s postavami vycizelovanými až k dotěrnému nebezpečí, v němž uvíznutý čtenář nabude dojmu, že rozumí lidem jako je Christopher. Tak jako se nám to stalo po RainManovi:).
"...já ale nechci, aby moje jméno znamenalo příběh o tom, jak jsme laskaví a jak si pomáháme. Já chci, aby moje jméno znamenalo mě."
"Věci bychom měli předpokládat jen v míře naprosto nezbytné."

DodyF
19.11.2023 4 z 5

Oddechové čtení s přesahem. Umožní lépe chápat myšlení autistického chlapce. Detektivní zápletka je klíčem k odhalení rodinných vztahů i náročnosti výchovy dítěte. Kniha je psaná čtivě a optimisticky.

Zemlja
29.09.2023 4 z 5

Trochu jsem se bála, že to nedopadne dobře. Zpočátku je podivnost a odlišnost jakoby zábavná, novinka. Ale postupně začíná děsit, když si uvědomíte, že je to napořád a nebude to jiné. Peklo pro rodiče. Musejí být silní.

dagmar7365
07.09.2023 5 z 5

Vynikající kniha, obdivuji schopnost tak "věrohodně" popsat vnímání a prožívání z pohledu chlapce s Aspergerovým syndromem. Matematické úkoly byly super zpestřením. Vůbec se nedivím, že za ni Mark Haddon získal ocenění.

Petra-Nela
24.08.2023 5 z 5

Knížku jsem dostala kdysi od kolegyně, teď jsem ji četla do výzvy. Moc se mi ten příběh líbil, je to knížka kterou si zase ráda přečtu.

Janulica
03.08.2023 4 z 5

Zajímavá exkurze do světa, o kterém sama vím velmi málo. Nedlouhý časový úsek ze života hocha, který trpí Aspergerovým syndromem a jeho rodičů. Je fascinující koukat na to, jak jednu věc oči různých lidí vidí různě, jak každý člověk vnímá odlišně realitu. Svoji vlastní realitu. Moc doporučuji pro rozšíření obzorů.